Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turbo + Intercooler = pytanie do fachowców

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie do fachowców od turbo i IC - czy to normalne ,że przy tych samych ustwieniech west gate'a i całej reszty spada ciśnienie po zamontowaniu IC ?? Miałem bez IC 0,7 teraz z IC pompuje 0,6 i się zastanawiam czy to gdzieś nieszczelność czy to norma ?? (mierzone przy przepustnicy) W sumie to nie problem ,bo podkręce go na west gate i będzio znowu OK wink.gif

No i oczywiście IC działa różnica w temperaturze rur jest kolosalna ok.gifshocked.gif

A fotki na mojej stronce TUTAJ

Napisano

Od razu pisze ze sie nie znam ale mam pytanie: czy to norma ze zaklada sie IC by pozniej rury puscic nad goraca pokrywa zaworow? confused.gif

Napisano

> Mam pytanie do fachowców od turbo i IC - czy to normalne ,że przy

> tych samych ustwieniech west gate'a i całej reszty spada

> ciśnienie po zamontowaniu IC ?? Miałem bez IC 0,7 teraz z IC

> pompuje 0,6 i się zastanawiam czy to gdzieś nieszczelność czy to

> norma ?? (mierzone przy przepustnicy) W sumie to nie problem ,bo

> podkręce go na west gate i będzio znowu OK

> No i oczywiście IC działa różnica w temperaturze rur jest kolosalna

> A fotki na mojej stronce TUTAJ

A gdzie po stronie doładowanej masz podpięte ciśnienie wastgate?

Jeśli przed IC, to objaw OK, jeśli za, to coś dziwnego.

A wynika to z tego, że jak ochłodzisz powietrze, to spada ciśnienie.

I jeśłi ciśnienie regulacyjne masz przed IC to za IC będzie niższe ciśnienie, a jeśli za IC, to za IC będzie takie samo, a przed większe.

Moj kumpel w Mitsubishi Eclipse 2.0 Turbo zrobił sobie większy IC i jedyne co osiągnął, to pogorszył sobie obroty wkręcania turbo - przesunęły się jakieś 1000 obr w górę - za bardzo zwiększył pojemność układu za turbiną.

Napisano

a to nie jest tak ze jesli montujemy ic to nalezy zwiekszyc cisnienie zeby wyrownac straty poniesione przez zwikszenie pojemnosci ukladu ? juz nie raz czytalem ze tak trzeba zrobic smile.gif

Napisano
  • Autor

No kolega ma świętą racje cool.gif i pomyśleć ,że fizyke studiuję i tego nie przemyślałem - faktycznie westgate lub (wastgate zlosnik.gif) sterowany est ciśnieniem na ślimaku - no i oczywiste ,że podgrzanie powietrza w zamkniętej objętości powoduje wzrost ciśnienia ,a ochłodzenie analogicznie spadek (równanie Claperyona zlosnik.gif) Znac się poprostu że mój IC działa cool.gifcool.gifcool.gif

A co do zwiękasznia objętosci układu to naszczeście nie zauważyłem różnicy we wkręcaniu - a poczułem pozytywny skutek wolniejszego spadania ciśnienie przy zmianie biegów ok.gif

A do kolegi a propos puszczenia nad chłodnicą i pokrywą zaworów to niestety nie dało się inaczej - znaczy to najkrótsza droga ok.gif - ale nie ma to zbytniego wpływu ,bo rury specjalnie dałęm gumowe (mogłem kombinować z rurami) bo mają mniejszą przewodność cieplną ,więc nie nagrwają powietrza w środku ok.gifok.gifok.gif a po drugie już rura w newralgicznych miejscach jest odizolowana od gorących przedmiotów (chłodnicy i pokrywy zaworów- pianka) ociepleniowa

A wastgate'a jak kawałek dokręce to mu na dobre wyjdzie ok.gif ,bo teraz leciutko tylko klapke domyka ,a tak zamknie ją tak jak potrzeba cool.gifcool.gifcool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.