Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternatow w C4GP 1.6 pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam opłaca się go reanimować? Pytam ponieważ zaczynają mi przygasać światła (migają w czasie jazdy zaobserwowałem) dzisiaj pojawił się błąd ładowania na chwile, no i jest jakiś błąd na szynie od alternatora. tyle z zaobserwowanych rzeczy. Czy raczej zakupić nowy i mieć spokój. Ewentualnie na co zwracać uwagę przy zakupie nowego (jaki kupić może są jakieś o większym prądzie) i  na co przy regeneracji. musi tam siedzieć jakaś elektronika skoro jest tam szyna danych? Mile widziane oznaczenia (numery katalogowe alternatora).

Napisano

Witam opłaca się go reanimować? Pytam ponieważ zaczynają mi przygasać światła (migają w czasie jazdy zaobserwowałem) dzisiaj pojawił się błąd ładowania na chwile, no i jest jakiś błąd na szynie od alternatora. tyle z zaobserwowanych rzeczy. Czy raczej zakupić nowy i mieć spokój. Ewentualnie na co zwracać uwagę przy zakupie nowego (jaki kupić może są jakieś o większym prądzie) i  na co przy regeneracji. musi tam siedzieć jakaś elektronika skoro jest tam szyna danych? Mile widziane oznaczenia (numery katalogowe alternatora).

bez rozebrania niczego nie będziesz wiedział. Prawdopodobnie regulator siada. Co do typu sam sprawdź, ewentualnie po vin.

Napisano

na szybko to styki na wszystkich kablach, stan szczotek ewentualnie regulator - bo to drobne pieniądze, jak nie pomoże to podjechac do speca od altków/rozruszników i podpytać ...

Napisano
  • Autor

na szybko to styki na wszystkich kablach, stan szczotek ewentualnie regulator - bo to drobne pieniądze, jak nie pomoże to podjechac do speca od altków/rozruszników i podpytać ...

Tylko tak teraz dumam czy jest sens się bawić w regeneracje koszt to jakieś 600-700 zł a koszt nowego altka Valeo to około 1200 zł niby połowa ceny... regenerowany nigdy nie będzie to to samo co nowy, ale nowy też nie wiadomo na co się trafi...

Napisano

Tylko tak teraz dumam czy jest sens się bawić w regeneracje koszt to jakieś 600-700 zł a koszt nowego altka Valeo to około 1200 zł niby połowa ceny... regenerowany nigdy nie będzie to to samo co nowy, ale nowy też nie wiadomo na co się trafi...

A auto masz nowe ? Bo ono nigdy nie będzie już nowe, nawet jak wymienisz w nim wszystko na nowe :)

ale to Twoje pieniądze.

PS.

Może się okazać że to tylko szczotki ..... za 10 zł :)

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor

A auto masz nowe ? Bo ono nigdy nie będzie już nowe, nawet jak wymienisz w nim wszystko na nowe :)

ale to Twoje pieniądze.

PS.

Może się okazać że to tylko szczotki ..... za 10 zł :)

Ok przekonałeś mnie do regeneracji tylko powiedz mi jeszcze jaki mam alternator 150, 180A po VIN VF7UA9HR8BJ544293?

Da się tam same szczotki wymienić czy razem z regulatorem?

Napisano

Ok przekonałeś mnie do regeneracji tylko powiedz mi jeszcze jaki mam alternator 150, 180A po VIN VF7UA9HR8BJ544293?

Da się tam same szczotki wymienić czy razem z regulatorem?

5705 KR  -> RP 98 037 509 80

ALTERNATOR NOWY
CLASSE 18
VALEO(ALTERNAT) - FG 18 S 027

5702 J4
ALTERNATOR REGENEROWANY
CLASSE 18
VALEO(ALTERNAT) - FG18S027

W CS nie ma podzespołów wymienionych
A CLASSE 18 to chyba 180A

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor

5705 KR  -> RP 98 037 509 80

ALTERNATOR NOWY
CLASSE 18
VALEO(ALTERNAT) - FG 18 S 027

5702 J4
ALTERNATOR REGENEROWANY
CLASSE 18
VALEO(ALTERNAT) - FG18S027

W CS nie ma podzespołów wymienionych
A CLASSE 18 to chyba 180A

Ok po oznaczeniach widzę że to faktycznie 180 A, teraz przy okazji okazało się że akumulator też mi nie wyrobił podczas tych mrozów -20 parę stopni i też do wymiany musi iść w komplecie (ma już te swoje 6 lat) z regeneracją alternatora. Masz jakiś sprawdzony co tam można wsadzić, Jakiej pojemności i o jakim prądzie rozruchowym?

Napisano
  • Autor

Ok po oznaczeniach widzę że to faktycznie 180 A, teraz przy okazji okazało się że akumulator też mi nie wyrobił podczas tych mrozów -20 parę stopni i też do wymiany musi iść w komplecie (ma już te swoje 6 lat) z regeneracją alternatora. Masz jakiś sprawdzony co tam można wsadzić, Jakiej pojemności i o jakim prądzie rozruchowym?

Z racji że nie mogę edytować muszę powiedzieć że jednak zmuszony byłem do wymiany trupa varty 75Ah/800A (taki był w mojej francy?) na nowego Boscha Silvera S5 008 77Ah/780A zobaczymy ile posłuży. Jakaś ta moja franca nietypowa chyba że taki siedział przy silniku 1.6 DV6C? Czekam teraz aby zregenerować jeszcze alternator bo po sprawdzeniu niby daje prąd ale światła od czasu do czasu mi mrugają ale daje napięcie jakieś takie za wysokie trochę bo 15V a powinien chyba 14,8V max? No chyba że w cytrynach to normalne...

Napisano

Z racji że nie mogę edytować muszę powiedzieć że jednak zmuszony byłem do wymiany trupa varty 75Ah/800A (taki był w mojej francy?) na nowego Boscha Silvera S5 008 77Ah/780A zobaczymy ile posłuży. Jakaś ta moja franca nietypowa chyba że taki siedział przy silniku 1.6 DV6C? Czekam teraz aby zregenerować jeszcze alternator bo po sprawdzeniu niby daje prąd ale światła od czasu do czasu mi mrugają ale daje napięcie jakieś takie za wysokie trochę bo 15V a powinien chyba 14,8V max? No chyba że w cytrynach to normalne...

Stara szkoła tak mówi :) 14,8V max :)

ale np. w Yarisie kolega ma zaraz po rozruchu przez chwile ponad 21V !!! :) a póxniej spada do 14,7V :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.