Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W jakiej temperaturze sprawdzamu poziom oleju (automat)

Featured Replies

Napisano

Robimy to przy zimnym silniku czy rozgrzanym? Opel Omega B z 98 r. (wer. bez bagnetu pomiarowego). Chodzi o poziom oleju w skrzyni biegów

Dzięki za porady smile.gif

Napisano
  • Autor

> Temperatura ma tu akurat najmiej do rzeczy

wręcz przeciwnie, wraz ze wzrostem temp. rośnie obiętość oleju ATF w skrzyni. Widzę, że jesteś laik a zabierasz głos zolta.gif

Napisano

ja mierze po przejechaniu paru km i jak oczywiscie silnik jest juz odpowiednio rozgrzany

Napisano
  • Autor

> Robimy to przy zimnym silniku czy rozgrzanym? Opel Omega B z 98 r.

> (wer. bez bagnetu pomiarowego). Chodzi o poziom oleju w skrzyni

> biegów

> Dzięki za porady

W Scorpio mierzylo sie na rozgrzanym (IMO najlepiej pojezdzic tyle, zeby strzalka temp. silnika osiagnela swoja normalna pozycje) i pracujacym silniku, ale tam byl bagnet. Dodatkowo trzeba bylo 3x wrzucic wszystkie mozliwe "biegi" (P,R,D,N,1,2,3) i na koniec zostawic na P i mierzyc oraz ocenic kolor i zapach (powaznie).

Napisano
  • Autor

o zapachu to wiem smile.gif

pytam się, bo wczoraj zmieniałem olej i filtr, lali do poziomu przy zimnym, dzisiaj jak miałem okazję więcej pojeździć to dziwnie biegi przerzucało, to pojechałem ponownie do warsztatu i odkręcali mi korek (przy włączonym silniku) a tam siknęło olejem i wyrzuciło ponad 1 litr, ale zabroniłem dolewać. Umnie poziom max to jet poziom oleju tuż poniżej korka spustowego. Korek jest tuż pod kołnierzem miski czyli na górze a nie na dnie

Napisano

> wręcz przeciwnie, wraz ze wzrostem temp. rośnie obiętość oleju ATF w

> skrzyni. Widzę, że jesteś laik a zabierasz głos

nono, rozszerzalnośc temperaturowa ATF jest po prostu powalająca hehe.gif

no chyba, że ty skrzynię rtęcią zalewasz....to juz insza inszość zlosnik.gif

Napisano

> nono, rozszerzalnośc temperaturowa ATF jest po prostu powalająca

> no chyba, że ty skrzynię rtęcią zalewasz....to juz insza inszość

nie kłóć się, jeśli nie wiesz na 100% grinser006.gif

potrafią być różnice do 2 cm na długości bagnetu...

baaa. jak sprawdzasz w zimie na gorącej skrzyni to i tak poziom jest niższy niż w lecie dla takiej samej temp. skrzyni... spineyes.gif

więc.... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Aaragorn

no przecież piszę że wywaliło mi litr po podgrzaniu :/ czyli co? samo sie wyprodukowało?

Napisano

> nono, rozszerzalnośc temperaturowa ATF jest po prostu powalająca

> no chyba, że ty skrzynię rtęcią zalewasz....to juz insza inszość

Nawet w fiatowskiej instrukcji do punto mk1 z automaterm jest uwidoczniona fotka z dwoma temperaturami na bagnecie oleju...

Napisano

> Robimy to przy zimnym silniku czy rozgrzanym? Opel Omega B z 98 r.

> (wer. bez bagnetu pomiarowego). Chodzi o poziom oleju w skrzyni

> biegów

> Dzięki za porady

1) - jest informacja w FM ;-D

2) - na bagnecie zazwyczaj są 2 podziałki - hot i cold.

Cold - wiadomo, na zimnym silniku, zazwyczaj też nie pracującym. Hot - gdy AUTOMAT (!!!!) osiągnie właściwą temp pracy, czyli trzeba ze 20-30 km PRZEJECHAĆ (a nie porzęzić na wolnych obrotach aż temperaturę silnik złapie).

Podziałka hot służy AFAIR do mierzenia na pracującym silniku, ale tu to mogę się mylić - znowu - poczytaj FM.

Napisano

Mylisz się. Ja WIEM, czemu są z reguły dwie podziałki na bagnecie. I WIEM, ze nie wynika to bynajmniej z rozszerzealności płynu ATF. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mylisz się. Ja WIEM, czemu są z reguły dwie podziałki na bagnecie. I

> WIEM, ze nie wynika to bynajmniej z rozszerzealności płynu ATF.

no to polecam stronkę www.automat.pl tam się dowiesz o właściwościach oleju ATF, a do błędów trzeba umieć się przyznawać palacz.gif

Napisano

> Mylisz się. Ja WIEM, czemu są z reguły dwie podziałki na bagnecie. I

> WIEM, ze nie wynika to bynajmniej z rozszerzealności płynu ATF.

Twojej teorii przeczą także 2 podziałki na bagnecikach w zbiorniczkach płynu wspomagania (tam też stosuje się ATF-y)

Napisano

> Aaragorn

> no przecież piszę że wywaliło mi litr po podgrzaniu :/ czyli co? samo

> sie wyprodukowało?

A mierzyłeś na N czy na P? Na P poziom płynu potrafi ślicznie wzrosnąć.... zlosnik.gif

Napisano

> Twojej teorii przeczą także 2 podziałki na bagnecikach w

> zbiorniczkach płynu wspomagania (tam też stosuje się ATF-y)

ale to nie wynika z rozszerzalnosci samego płynu....tralala.....

Napisano

> ale to nie wynika z rozszerzalnosci samego płynu....tralala.....

Oświeć - z czego.

Napisano

> wygooglaj sobie, miszczu

Nie no, wolę jednak od Ciebie to usłyszeć.

Cóż takiego jest w układzie wspomagania kierownicy, że zmienia się w nim ilość płynu na gorąco.

Napisano
  • Autor

> A mierzyłeś na N czy na P? Na P poziom płynu potrafi ślicznie

> wzrosnąć....

zgodnie z instrukcją: N zlosnik.gif

Napisano

POdpowiem ci - da się to znaleźć w google.

a ze wspomaganiem kierownicy wybrałeś chyba najgorszy możliwy przykład zlosnik.gif

Napisano

> POdpowiem ci - da się to znaleźć w google.

> a ze wspomaganiem kierownicy wybrałeś chyba najgorszy możliwy

> przykład

Ale OCB ?

1) wspomaganie jest zalane ATF-em

2) wspomaganie posiada 2 zakresy na bagneciku - hot i cold

Czyli podstawowe założenia spełnia.

Ja wystosowuję teorię, że za 2 zakresy na podzialce odpowiada rozszerzalność temperaturowa ATF-u, Ty mówisz, że co innego i bronisz informacji co to jest z uporem większym niż ruscy Stalingradu - to jak to w końcu jest.

Może bronisz czegoś, co nie ma ?

Albo postawmy inaczej sprawę - ja wyguglałem, że za 2 podziałki odpowiada rozszerzalność atfa, Ty, że co innego, więc podaj źródło...

Napisano
  • Autor

Sibui

możemy inaczej. W Oplu Astrze z 92 roku miałem bagnet do automata, na nim była podziałka gdzie dolna (min) to była temp 25 st C a górna (max) 80 st C różnica wynosiła w centymetrach ok 5 - na oko. To do Aragorna

czyli występuje rozszerzalność cieplna.

w Omedze B tego nie mam, bo wogóle bagnetu to auto nie posiada, więc dlatego ten wątek

Napisano

> Sibui

> możemy inaczej.

Nie no, ale ja też twierdzę, że różnice na bagnetach wynikają z rozszerzalności termicznej ATF-a (i po części) z budowy ASB, tym niemniej Aragorn twierdzi, że rozszerzalność ATF-a nie występuje/jest pomijalna, a 2 podziałki na bagnetach wynikają ze względów konstrukcyjnych ASB.

Ja natomiast podaję najprostszy przykład - układ wspomagania kierownicy też jest napełniany ATF-em i TEŻ (podobnie jak ASB) ma 2 podziałki - hot/cold (aczkolwiek oczywiście rozbieżność obydwu jest dużo mniejsza).

Aragorn twierdzi, że to też wynika z budowy układu wspomagania, ja twierdzę, że absolutnie nie i proszę o dowody jego tezy. Póki co - cisza...

Dżihadu nie mam zamiaru prowadzić, tylko jakoś tak... Wiesz, powiedziało się a, to wypadałoby i b powiedzieć...

Napisano

tyaa.......to w takim razie finalna wskazówka. Zdolność wydzielania powietrza i strefy skokowego obniżenia ciśnienia. zlosnik.gif teraz to chyba już sobie poradzisz....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.