Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapach spalonego oleju - jaka przyczyna ?

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu czuć w aucie zapach spalonego oleju - w kabinie i jak sie wyjdzie z pojazdu to tez. Czuć go tylko wtedy gdy przez kilka minut pojadę szybciej i zwolnię aby znów spokojnie jechać. Przy codziennej jezdzie w miescie nie czuc nic - chyba , ze wdepne gaz troszke aby kogos wyprzedzic abo rusze ze swiatel szybciej i kilkaset metrow pojade szybciej.

Zaznaczam , ze przy spokojnej jezdzie jest ok.

Stan oleju jest ok. Dolewam troche co jakis czas bo silnik troche bierze. Po silniku nigdzie nie cieknie. Rano jak odpalę to mam wrazenie jakby silnik chodzil glośniej (czy to moze miec zwiazek z pompa w obiegu chlodzenia ?) Moje wrazenie jest takie, ze przy spokojnej jezdzie silnik nadaza odprowadzac cieplo a przy zwiększonym nagrzaniu silnika nie nadaza odprowadzac.

Czy ktos sie spotkał z czyms takim ? Bede wdzięczny za wszelkie sugestie.

Napisano

> Od jakiegoś czasu czuć w aucie zapach spalonego oleju...

Witam:) U mnie też daje się ostatnio zauważyć takie zjawisko, lecz przyczynę ustaliłem. Poci się coraz bardziej uszczelka pod miską i nakapie czasem na rozgrzaną rurę wydechową. U Kolegi to pewnie coś zupełnie innego. Pozdrawiam:)

Napisano

> Od jakiegoś czasu czuć w aucie zapach spalonego oleju - w kabinie i

> jak sie wyjdzie z pojazdu to tez. Czuć go tylko wtedy gdy przez

> kilka minut pojadę szybciej i zwolnię aby znów spokojnie

> jechać. Przy codziennej jezdzie w miescie nie czuc nic - chyba

> , ze wdepne gaz troszke aby kogos wyprzedzic abo rusze ze

> swiatel szybciej i kilkaset metrow pojade szybciej.

> Zaznaczam , ze przy spokojnej jezdzie jest ok.

> Stan oleju jest ok. Dolewam troche co jakis czas bo silnik troche

> bierze. Po silniku nigdzie nie cieknie. Rano jak odpalę to mam

> wrazenie jakby silnik chodzil glośniej (czy to moze miec

> zwiazek z pompa w obiegu chlodzenia ?) Moje wrazenie jest

> takie, ze przy spokojnej jezdzie silnik nadaza odprowadzac

> cieplo a przy zwiększonym nagrzaniu silnika nie nadaza

> odprowadzac.

> Czy ktos sie spotkał z czyms takim ? Bede wdzięczny za wszelkie

> sugestie.

Nie chcę straszyć ale jeśli ten zapach przypomina smażone jajka ( to nie żart grinser006.gif) to może byc objaw padniętego kata. Podobno się wypala i stąd ten zapach. Czytałem kiedyś na AK o takich przypadkach

Obym sie mylił.....

Napisano

Witam !!

Miałem podobnie i podejrzewałem uszczelniacz pomiędzy silnikiem a sprzęgłem (olej się palił na tarczach sprzęgła), ale okazało się, że to uszczelka pod głowicą. Była minimalnie uszkodzona (okazało się, że nie trzeba nawet planować głowicy), ale pod większym obciążeniem olej kapał ma kolektor wydechowy i się palił.

Napisano
  • Autor

Chce tu odpowiedziec na 3 powyższe posty Kolegów Margo, jandar i sanecem .

U mnie nie wyglada na to aby gdzies kapalo - miska sucha (no chyba , ze wyjdzie to po wjechaniu na kanal i dokladnych ogledzinach ) na cos goracego. Najbardziej to czuc w czasie jazdy - takiej spokojnej jazdy tuż po wczesniejszej jezdzie dynamicznej np. 140 km/h przez 5 minut.

Nie jest to katalizator - bo go juz od dawna nie mam. Jest zamiast niego rura przelotowa - badania technczne wykazaly przy tym sklad spalin w normie.

Najbardziej obawiam się uszczelki pod glowica albo jakiegos innego uszczelnienia , ktore daje znac o sobie przy zwiekszonym obciazeniu silnika.

Zastanawialem sie tez nad tym czy czasem pompa cieczy chlodzacej powoduje obieg cieczy ?

Nigdy do niej nie zagladalem i nie byla wymieniana.

Szkajac tu na autokaciku "o zapachu spalonego oleju" natknalem sie na posta o szlamie w misce olejowej - czy mozliwe jest aby utworzyl sie szlam i zatykal kanaly olejowe ?

A moze ktorys z kolegow mial podobny przypadek - gdzie z zewnatrz nie widac przyczyny takiego zapachu a jednak cos jest nie tak ?

Pozdrawiam

Napisano

> Chce tu odpowiedziec na 3 powyższe posty Kolegów Margo, jandar i

> sanecem .

> U mnie nie wyglada na to aby gdzies kapalo - miska sucha (no chyba ,

> ze wyjdzie to po wjechaniu na kanal i dokladnych ogledzinach )

> na cos goracego. Najbardziej to czuc w czasie jazdy - takiej

> spokojnej jazdy tuż po wczesniejszej jezdzie dynamicznej np.

> 140 km/h przez 5 minut.

> Nie jest to katalizator - bo go juz od dawna nie mam. Jest zamiast

> niego rura przelotowa - badania technczne wykazaly przy tym

> sklad spalin w normie.

> Najbardziej obawiam się uszczelki pod glowica albo jakiegos innego

> uszczelnienia , ktore daje znac o sobie przy zwiekszonym

> obciazeniu silnika.

> Zastanawialem sie tez nad tym czy czasem pompa cieczy chlodzacej

> powoduje obieg cieczy ?

> Nigdy do niej nie zagladalem i nie byla wymieniana.

> Szkajac tu na autokaciku "o zapachu spalonego oleju" natknalem sie na

> posta o szlamie w misce olejowej - czy mozliwe jest aby

> utworzyl sie szlam i zatykal kanaly olejowe ?

> A moze ktorys z kolegow mial podobny przypadek - gdzie z zewnatrz

> nie widac przyczyny takiego zapachu a jednak cos jest nie tak ?

> Pozdrawiam

A rurka na tylnym tłumiku nie "wykazuje" obecności

spalonego oleju?hmm.gif

20.GIF

Napisano
  • Autor

Rurka wykazuje - czarny kolor - ale tak bylo juz od dawna z tym , ze bez dodatkowych zapachów.

Rura jest czarna ale nie mokra i nie leci zadna smola..

Autko sie sprawuje niezle - gdyby nie intensywny zapach spalonego oleju.

Napisano

Witam

Miałem ten sam problem silnik 1,4 16V

Przyczyną był sparciały przewód gumowy ( odma ) ten cieńszy bo tam są dwa gumowe przewody po wymianie wszystko się naprawiło

odmę kupiłem w serwisie Opla za 30 lub 40 zł już nie pamiętam w sklepie chcieli nawet 60 zł

Pozdrawiam

Napisano

U mnie właśnie wycieku nie było widać. Uszkodzony fragment był schowany pod kolektorem i jego osłoną, a zauważyłem to po śladach spalonego oleju na wydechu. Nic mokrego nie było, ponieważ olej momentalnie odparowywał. W moim przypadku smród był odczuwalny jedynie przy większym obciążeniu (jazda pod górę), a zwłaszcza przy skręcie w lewo.

Ale tak było o mnie. A u Ciebie ... confused.gif

Napisano

A propos zapachów spalenizny... kiedyś w uniaczu do gorącego tłumika przykleiła mi się folia (jakaś reklamówka czy worek)... Po pewnym czasie tak zaczęło "jechać" że myślałem że mi się bryka pali. grinser006.gif

Oczywiście jeszcze nie byłem świadomy przyczyny. I zachodziłem w głowę co tak śmierdzi (oczywiście tylko podczas pracjącego bądź nagrzanego silnika i wydechu)... W końcu pojechałem i moim oczom ukazała się mazista smolista substancja oblepiająca kawałek wydechu...

Reasumując - może też na folię najechałeś i się przykleiła i śmierdzi? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Dzis sobota to wezme sie do ogladnięcia tych wezy dokladnie. Odmy , korki, sprawdze tez uklad chlodzenia. Dam znac jak tylko znajde przyczyne.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Napisano

Witaj!

A nie psikałeś gdzieś ostatnio wd-40 w okolicach silnika lub wydechu?

Napisano
  • Autor

> Witaj!

> A nie psikałeś gdzieś ostatnio wd-40 w okolicach silnika lub wydechu?

Witaj !!!

Ostatnio nic nie psikałem wd-40. Ogladnalem dzis silnik ale niewiele widac . Zauwazylem, ze na obudowie skrzyni biegow od gory jest duzo oleju - nawet specjalnie wsadzilem lape z prawej strony silnika ( stojac przed autem z otwarta maska - prawa strona - obok przepustnicy) tam mi sie zebralo duzo takiej maziiiiii olejowej ) ??? Czy aby simering półosi nie przepuszcza i ze skrzyni wycieka olej ? Jak sprawdzic czy w skrzyni biegow jest olej jeszcze ? Moze tam jest sucho albo bardzo malo oleju i przy zwiekszeniu mocy silnika - grzeje sie ?

Z tego co widzialem z gory to nawet wjazd na kanal nic nie pomoze aby stwierdzic skad ten syf sie tam zbiera ? Na razie sam nic nie wymysle - bede jezdzil bardzo spokonie.

Lekarstwem na wszystko (nie tylko na ten zapach spalonego oleju) byloby wyjęcie silnika - rozebranie go i doprowadzenie do stanu uzywalności.

Pozdrawiam.

Napisano

witam

mam to samo kiedy mojej 16v-ce dam tez w pedał czuc spalony olej. i nic chyba na to nie poradzimy- TTTM.

chyba ze jest troszke odrobiny nadziei ze jak bylo wczesniej wspomniane ze to przez skrzynie. otóz u mnie tez sie poci i mozliwe ze simering puszcza i kapie na sprzegło i stad ten objaw.

ale to tylko przypuszczenia. wydaje mi sie tez ze skonocona jest całkiem cała wentylacja itp. a nasze 16-tki lubia olej i nie ma dobrego odpowadzenia spalin które potem przedostaja sie do kabiny. taka tez moja teoria.

pozdro

Napisano

> witam

Dodam jeszcze że zanim kupiłem tą gumową rurkę to w tą sparciałą włożyłem kawałek węża od wody tak z 10 cm i zaizolowałem go taśmą oczywiście od razu była poprawa przestało śmierdzieć ale po kilku dniach kupiłem orginalny jak pisałem

Napisano

> Zauwazylem, ze na obudowie skrzyni biegow od gory jest

> duzo oleju -

TTTM - u mnie też się tam poci i zbiera się olej (maź olejowa). Ktoś kiedyś opisywał, że można zdjąć wieko wybieraka, wymienić uszczelkę pod wybierakiem i simering na wodziku i problem pocenia na jakiś czas ustanie.

> Jak sprawdzic czy w skrzyni biegow jest

> olej jeszcze ?

Korek kontrolny jest na obudowie przy wejściu półosi do skrzyni (imbus 8) od str. lewego koła. Jak wsadzisz tam zagięty drucik, to poziom oleju powinien sięgać 2cm poniżej otworu kontrolnego.

Na korku jest magnes, który warto oczyścić, bo pewnie sporo opiłków zebrał do tej pory.

Napisano

Zapomniałem dodać w poprzednim poście - u mnie też czułem w zaeszłe lato podobną spaleniznę, ale nie w kabinie, tylko po otwarciu silnika po dłuższej jeździe.

Teraz jeszcze nie zaobserwowałem, poza tym spalanie oleju wyraźnie mi spadło po wymianie pierścieni.

Napisano
  • Autor

Gratuluje Ci tego mniejszego spalania oleju.

Dzieki za wskazowki co do skrzyni.

Ja sam przymierzam się do zagladniecia do silnika - osobiscie.

Bede mial 2 tygodnie urlopu - mam juz wlasny kanal - brak jedynie sprzetu - klucze itd. ale musze sobie ustalic co do czego i chyba osobiscie zagladne do silnika.

Jak juz zagladne to porobie zdjecia w czasie rozkladania i skladania.

Chcialbym wymienic pierscienie , uszczelniacze zaworow i ogolnie spawdzic stan wszystkiego.

Mam zamiar wymienic wszystko co gumowe w silniku.

Ale najpierw obstawiam skrzynie biegow - jako przyczyne zapachu spalonego oleju .

Dzieki Paweł , ze napisales o tym korku w skrzyni z magnesem. Bede sie tego trzymal.

Pozdrowienia.

Napisano
  • Autor

> witam

> mam to samo kiedy mojej 16v-ce dam tez w pedał czuc spalony olej. i

> nic chyba na to nie poradzimy- TTTM.

> chyba ze jest troszke odrobiny nadziei ze jak bylo wczesniej

> wspomniane ze to przez skrzynie. otóz u mnie tez sie poci i

> mozliwe ze simering puszcza i kapie na sprzegło i stad ten

> objaw.

> ale to tylko przypuszczenia. wydaje mi sie tez ze skonocona jest

> całkiem cała wentylacja itp. a nasze 16-tki lubia olej i nie ma

> dobrego odpowadzenia spalin które potem przedostaja sie do

> kabiny. taka tez moja teoria.

> pozdro

Nie jestem do konca przekonany , ze TTTM - u mnie tego wczesniej nigdy nie bylo.. Dopiero od jakiegos czasu smierdzi spalonym olejem. Jakies ewidetne przegrzanie - tylko czego ?

Sprawdze skrzynie biegow a potem obieg plynu chlodzacego - pompa plynu ( moja ma 10 lat).

Pozdrawiam

Napisano

> Sprawdze skrzynie biegow a potem obieg plynu chlodzacego - pompa

> plynu ( moja ma 10 lat).

> Pozdrawiam

a moja jest nowa pompa wody i dalej smierdzi olejem zlosnik.gif.

jak cos rozwikłasz tym smrodem daj znaka na priva- koniecznie.

pozdro

Napisano
  • Autor

OK dam znac.

Tymczasem dzis znow zrobilem trase 160 km i bez zmian. Moge jechac jedynie 80-90 km/h.

Jesli jade szybciej to zaczyna byc czuc spalony olej.

Olej na bagnecie w normie. Plyn chlodzacy - ok.

W skrzyni biegow tez powinien byc olej bo z biegami nie ma zadnych problemow.

Zaczynam podejrzewac tez sprzeglo. Mozliwe zeby zaczynalo sie slizgac prz wiekszym

obciazeniu ?

Pozdrawiam

Napisano

> Zaczynam podejrzewac tez sprzeglo. Mozliwe zeby zaczynalo sie

> slizgac prz wiekszym obciazeniu ?

No możliwe...

Zrób test - ktoś taki proponował: zaciągnij ręczny i spróbój ruszyć na jedynce - jak auto ci zgaśnie, to sprzęgło jest raczej ok., w przeciwnym razie ślizga się.

Napisano
  • Autor

> No możliwe...

> Zrób test - ktoś taki proponował: zaciągnij ręczny i spróbój ruszyć

> na jedynce - jak auto ci zgaśnie, to sprzęgło jest raczej ok., w

> przeciwnym razie ślizga się.

Jestem krok dalej ale jutro bedzie wiadomo czy cos pomoglo.

Wymieniłem dzis olej w silniku stary 10W40 oplowski na taki sam nowy.

Przed zalaniem nowego zalalem specjalny srodek do udrażniania i wymywania starego oleju.

Wymienilem filtr oleju, powietrza, przeciwpylkowy.

Autko chodzi jakby ciszej.

Sprzeglo - wymiar ksiazkowy A-B u mnie byl 140 mm, wyregulowalem dlugoscia linki i jest teraz 125 mm. Autko jakby troszke na dynamice zyskalo. Moze to tylko takie odczucie.

Czy bedzie smierdziec olejem - przekonam sie jutro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.