Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samozapłonu ciąg dalszy.

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów. Przejdę do sedna. Nowa kopułka, przewody WN a dzis też wymieniłem świece na iskry. Wcześniej miałem NGK. Po analizie postów pomyślałem że to właśnie w nich leży przyczyna. Ale jak był tak jest samozapłon. Teraz to już prawie zawsze gdy gaszę silnik. Egr niezaślepiony. Aby pogmatwać trochę bo ponoć mieszanka może też odgrywać tu ważną rolę to Podczas jazdy wywala błąd 44 i 45. ( spalanie i dynamika OK).

Błagam Pomocy BRACIA!

Napisano
  • Autor

Pomocy, pomocy,pomocy!!!

Napisano

> Pomocy, pomocy,pomocy!!!

Teoretycznie rzecz biorąc to należy się zająć przede wszystkim tymi błędami. Jeśli jest coś nie tak z układem regulacji składu mieszanki to w przypadku ubogiej przegrzewać się mogą nawet ,,najzimniejsze świece'' i wtedy samozapłon gotowy. Sprawdzić by czy nie zrobiła się jakaś nieszczelność w kolektorze dolotowym. Sprawdź też sondę lambda - ją samą i jakość przewodów, połączeń.

Napisano

Albo masz poprostu duzo nagaru na tłokach i to on powoduje samozapłon.

Napisano
  • Autor

> Albo masz poprostu duzo nagaru na tłokach i to on powoduje

> samozapłon.

Wszystko możliwe.Tylko że w zimie nie było z tym problemu. 1/20 wyłączeń silnika pojawiał się zamozap. Teraz! Prawie za każdym razem. angryfire.gif

Napisano

Masz LPG?

U mnie też zdarzał się samozapłon przez jakiś czas i wydawało mi się, że tylko przy gaszeniu silnika na gazie. Na szczęście problem sam zniknął...

Napisano
  • Autor

> Masz LPG?

> U mnie też zdarzał się samozapłon przez jakiś czas i wydawało mi się,

> że tylko przy gaszeniu silnika na gazie. Na szczęście problem

> sam zniknął...

Mam LPG. Kolega z tym samym silnikiem i furka z tego samego roku 20.GIF

Szkoda że mój nie chcesię sam naprawić. confused.gif

Napisano

20.GIF

Jesteś z Lublina...

Może podjedź do jakiegoś serwisu Opla albo do innego dobrego serwisu i przedstaw sytuację - może zdradzą jakiś cenny szczególik, podzielą się doświadczeniem.

Ja tak zrobiłem jak mi coś pod maską stukało a myślałem, że to sworzeń - pojechałem a oni stwierdzili, że to maglownica. Pojechałem do innego szpeca - on też postawił na maglownicę. Obeszło się bez kosztów a wiem co jest grane...

Życzę powodzenia waytogo.gif

Aha, czy to się dzieje na LPG i benzynie, czy tylko na którymś z nich?

Napisano
  • Autor

> Jesteś z Lublina...

> Może podjedź do jakiegoś serwisu Opla albo do innego dobrego serwisu

> i przedstaw sytuację - może zdradzą jakiś cenny szczególik,

> podzielą się doświadczeniem.

> Ja tak zrobiłem jak mi coś pod maską stukało a myślałem, że to

> sworzeń - pojechałem a oni stwierdzili, że to maglownica.

> Pojechałem do innego szpeca - on też postawił na maglownicę.

> Obeszło się bez kosztów a wiem co jest grane...

> Życzę powodzenia

> Aha, czy to się dzieje na LPG i benzynie, czy tylko na którymś z

> nich?

Jak kolega mówi tak zrobiłem. W salonie opla potraktowali mnie jak buca no i wysrałem się na nich. Powalczę z lambdą może to coś da. Niestety dzieje się to zarówno na benzynie jak i na LPG. bow.gif

Napisano
  • Autor

Panowie kilka nowych faktów. Otóż samozapłon występuje tylko gdy zapali się check engine zarówno na PB i LPG. Błąd to 44 i 45. A odziwo lambda była mierzona i jest OK. Cio teraz? frown.gif

Napisano

> Panowie kilka nowych faktów. Otóż samozapłon występuje tylko gdy

> zapali się check engine zarówno na PB i LPG. Błąd to 44 i 45. A

> odziwo lambda była mierzona i jest OK. Cio teraz?

W zeszłym roku miałem ten problem. Proponuję Ci:

- przeciągnąć auto trochę, najlepiej na benzynie, aby wypalić nagary, pojeździć kilka-kilkanaście km na obrotach 4-4,5kmm

- obowiązkowo wyregulować instalkę gazową,

mnie gazownicy wciskali różne kity, świece, kable (te nawet wymieniłem), chcieli za prawie 100pln zakłdać jakieś ustrojstwo na wężu gazu, ja byłem twardy, pożegnałem sie z nimi na zawsze, zakupiłęm kabel, ściągnąłem soft i instalka nie dość że śmiga lepiej to samozapłony zniknęły na amen.

Tak więc na początek wypal te nagary a jak nic się nie zmieni to na regulację, jest spora szansa, ze będzie dobrze.

Napisano
  • Autor

Dzięki za uwagi. Spróbuję troszki przekatować silnki, a właśnie wieczorem miałem jechać do gaziarzy żeby mieszankę sprawdzili. ok.gif

Napisano

> Dzięki za uwagi. Spróbuję troszki przekatować silnki, a właśnie

> wieczorem miałem jechać do gaziarzy żeby mieszankę sprawdzili.

Zawsze możesz zastosować półśrodek żeby samozapłonów nie było, możesz gasić samochód na biegu tzn. po zatrzymaniu zapinasz np. 4 bieg i popuszczasz sprzęglo nie dodając gazu i gasisz kluczykiem. Wiem, że to nie jest lekarstwo ale póki co można tak robić zanim wyleczysz auto

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Byłem u kolegi gaziarza i oto jego ocena. Mieszanka była uboga i wyregulował ją. Niestety błedy dalej te same(44 i 45). Co do samozapłonu narazie trudno to stwierdzić bo mało jezdziłem ale powiedział mi że kilka razy w swojej historii spotkał się że czujnik położenia wału był przyczyną. Bracia co wy na to? Pozdrawiam.

Napisano

po mojemu masz nagar na głowicy i tłokach i to jest tego przyczyną, niedługo moze sie pojawić tesh efekt spalania stukowego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.