Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno działki z domem.

Featured Replies

Napisano

Witam, niestety ale w temacie budownictwa, kupna domu, ziemi itp jestem laikiem.
Stąd też post tutaj, liczę na Waszą radę i pomoc w dokonaniu pewnego wyboru.

Mieszkam obecnie w Poznaniu na 40m 2 pokojowym mieszkaniu w starym budownictwie. 

Ostatnio natrafiłem na to ogłoszenie:

Stary domek z działką.

Jestem umówiony na sobotę na oględziny tego cuda.

O co pytać? Co sprawdzić przede wszystkim? Pytam o sprawy budowlane jak i papierkowe.

Kwota która jest wyjściowa, jest podobna do "gołych", często nie uzbrojonych w nic działek.

Więc można uznać, że kwota jest za działkę, a domek w "gratisie".

Nie wiem czy nadaje się on do remontu, czy tylko do zburzenia.

Jeśli stan nadaje się do remontu, to czy w takim domu da się mieszkać cały rok montując oczywiście normalne centralne ogrzewanie.

Ile może np kosztować remont dachu takie budynku?

Dom podobno jest ocieplony 12cm waty. Dom jest "nie związany z gruntem"  - brak fundamentów?

Jako załącznik wstawiam screen położenia działki.

Trochę może chaotycznie to wszystko napisałem, ale poprostu pisałem to co mi przyszło na myśl ;)

Pozdrawiam

działka 1.jpg

Napisano

ale drzew :oslabiony:

nie remontuj tej budy , szkoda twoich pieniędzy :ok:

nikt ci nie poda kosztów bo remont może kosztować 10 tys zł,100 tys zł i 200 tys zł to już jest uzależnione od właściciela i jego portfela :ok:

Napisano

Czyli raczej działka rolna.

Sprawdź plan zagospodarowania przestrzennego w gminie, czy ten grunt jest przeznaczony pod zabudowę i w jaki sposób można to przekształcić w działkę budowlaną.

W gminie też może się dowiesz jaki jest status tego budynku.

Napisano
24 minuty temu, rwIcIk napisał:

Czyli raczej działka rolna.

Sprawdź plan zagospodarowania przestrzennego w gminie, czy ten grunt jest przeznaczony pod zabudowę i w jaki sposób można to przekształcić w działkę budowlaną.

W gminie też może się dowiesz jaki jest status tego budynku.

Ale po co to sianie fermentu?

http://portal.gison.pl/rokietnica_poznanski/ - brak MPZP na terenie całego obrębu "Cerekwica"

w KW w dziale I-O jak byk stoi, że "B" - grunt zabudowany budynkiem.

powierzchniowo ma 1509 mkw. czyli kupić może, z ewentualnym kredytem też nie będzie miał problemów.

Nawet jak zrówna tą pakamerę z ziemią, to nowe budować też może, bo aby w KW pojawiło się "B" to w ewidencji gruntów i na mapie musi być naniesiony budynek, bo to było podstawą wpisu.

Do wyjaśnienia pozostaje co zrobić z takim budynkiem - skoro nie jest związany z gruntem, to oczywiście przerobić na całoroczny można, ale IMO szkoda "prądu". Ja osobiście w gminie tam gdzie wydają warunki zabudowy zrobiłbym tylko wywiad i/lub od razu złożył na sztukę wniosek o wydanie WZ na jakiś domek (znajdź projekt, który Ci się podoba - masz tam zawsze podane wymiary, powierzchnie, kąt nachylenia dachu - te dane potrzebne Ci będą do WZ. Jak działka ma wodę i prąd, to z lokalnej energetyki i wodociągów też dostaniesz od razu promesy (też potrzebne do WZ). Następnie poczekałbym co na to urząd - WZ da Ci przepustkę pod nowe PNB.

Ścieżka numer II - wykorzystać to co stoi, nie szarpać się o WZ tylko docelowo wystąpić o nowe PNB na przebudowę/rozbudowę istniejącego obiektu. A to że w trakcie przebudowy okaże się, że ściana nośna nie miała trwałego podparcia i groziła zawaleniem, co zmusiło Cie do wyburzenia całości i wykopania fundamentów jak nakazuje sztuka, to już niestety okazało się dopiero w trakcie :)

Napisano

a co ma być ?

przecież to co pod budynkiem jest wyłączone z produkcji rolnej  niech sobie będzie te pozostałe 1200m nawet jako R.

Skoro nie ma MPZP to budowa nowego czy rozbudowa starego nie zmieni sposobu użytkowania.

Napisano

Jeśli ktoś załatwił formalności, to OK.

Jeśli wyłączył z produkcji rolnej, to będzie część jako budowlana.

Wystarczy, że właściciel pokaże wymiar podatku od nieruchomości i będzie wiadomo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.