Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak reakcji na gaz, zawieszenie obrotów

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dłuuugi czas Stilo nic nie dolegało to teraz mam problem.

Jadąc samochodem zaświecił się check obroty zatrzymały się w okolicach 1800 i pedał gazu przestał działać. Po zgaszeniu i uruchomieniu wszystko wróciło do normy.

Jednak kilka dni temu odpalając samochód usterka wróciła i od razu po zapaleniu obroty idą w okolice 1800 i nadal brak reakcji po wciśnięciu gazu.

Teraz nie jestem w stanie odczytać błędów ze względu na chorobę, ale po pierwszym checku błędy dotyczyły przepustnicy pedału gazu i sondy labmda.

W necie wyczytałem że problem może mieć związek z przecieraniem się wiązki idącej pod osłoną akumulatora. Ktoś miał okazję robić porządek w tym miejscu? Ciężko tą osłonę ściągnąć?

I co mogę w pierwszej kolejności przejechać kontaktem żeby przed wymianą części wykluczyć ewentualne problemy w kostkach?

Przed chwilą uruchomiłem samochód, po przekręceniu kluczyka z okolic skrzynki bezpieczników dochodziły jakieś szumy i stukania.

Pozdrawiam

Andrzej

Edytowane przez stepien2

Napisano

W moim stilo znajomy mechanik naprawiał wiązkę elektryczną pod akumulatorem z tego same powodu co u Ciebie. Zdjęcie osłony akumulatora nie jest kłopotliwe, a dostęp do wiązki elektrycznej po demontażu osłony jest przyzwoity. Naprawa przetartych/skorodowanych przewodów wymaga pewnej dozy cierpliwości, a następnie warto ją dobrze zabezpieczyć (w moim przypadku użyto bodajże szlaucha:)).

Napisano
  • Autor

Orientujesz się może czy uszkodzenia były na wierzchu czy naprawa wymagała większej ingerencji?

Przepustnica została wyciągnięta i wszystkie znaki na niebie wskazują że padł potencjometr. 

Te stuki i szumy, które pojawiały się po włączeniu i wyłączeniu zapłonu powodowała klapka w przepustnicy.

Sam potencjometr praktycznie nie rozbieralny, zamówiłem używkę za 200 pln. Okazuje się że sama przepustnica do 1.8 jest ciężko osiągalna.

I mam nadzieję że to jednak to bo starej przepustnicy już nie dam rady poskładać :)

Błędy które się pojawiły:

P0100 Przepływomierz powietrza

P1020 Pozycja przepustnicy/pedału A

P0638 Nastawnik przepustnicy B1-sygnał

Pozdrawiam

Edytowane przez stepien2

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od siebie dodam że do wiązki pod aku jest dostęp od nadkola, wystarczy ściągnąć koło i ów nadkole. U mnie jeszcze się nie przetarła ale jak robiłem konserwacje to zauważyłem że wiązka trze o kielich amortyzatora i jest już lekko nacięta to ją odizolowałem na przyszłość ;)

Napisano
  • Autor

Wiązkę sprawdzę jak będzie ciepło. Jednak okazało się że padła elektryka w przepustnicy.

Kupiłem używkę za 200 pln i śmiga aż miło.

Szukając po necie przepustnicy do 1.8 trafiłem na część nową za.....3000 pln ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.