Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Berlingo 2004 2.0HDI błąd P1352, brak kontrolki świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pacjent to Berlingo 2004, 2.0HDI.

Check się nie wyświetla, kontrolka świec żarowych nie zapala się nawet na ułamek sekundy.

Przekaźnik świec żarowych sprawdziłem łopatologicznie na stole - działa bez zarzutu.

Podpięty pod kompa, zamontowany w samochodzie - podczas testu z kompa - cyka bez zarzutu.

ale

po przekręceniu zapłonu (auto w garażu temp "+") kontrolka swiec nie zapala się, auto odpala bez problemu, podpięcie do kompa wywala błąd P1352 - Błąd w obwodzie przekaźnika świec.

posprawdzałem masy, łączenia i inne i jest ok.

Obecnie auto na noc wyjechało z garażu i sprawdzę rano czy kontrolka świec się zapali.

Ale mimo wszystko - czemu podpięcie do kom-pa wyrzuca błąd a check się nie zapala?

Czy to fransuskie guano sygnalizuje jakoś uszkodzenie świec?

EDIT

ma może ktoś opis pinów ECU z trzema złączkami T1, T2 i T3?

Edytowane przez Marecki78

Napisano
1 godzinę temu, Marecki78 napisał:

Witam,

Pacjent to Berlingo 2004, 2.0HDI.

Check się nie wyświetla, kontrolka świec żarowych nie zapala się nawet na ułamek sekundy.

Przekaźnik świec żarowych sprawdziłem łopatologicznie na stole - działa bez zarzutu.

Podpięty pod kompa, zamontowany w samochodzie - podczas testu z kompa - cyka bez zarzutu.

ale

po przekręceniu zapłonu (auto w garażu temp "+") kontrolka swiec nie zapala się, auto odpala bez problemu, podpięcie do kompa wywala błąd P1352 - Błąd w obwodzie przekaźnika świec.

posprawdzałem masy, łączenia i inne i jest ok.

Obecnie auto na noc wyjechało z garażu i sprawdzę rano czy kontrolka świec się zapali.

Ale mimo wszystko - czemu podpięcie do kom-pa wyrzuca błąd a check się nie zapala?

Czy to fransuskie guano sygnalizuje jakoś uszkodzenie świec?

EDIT

ma może ktoś opis pinów ECU z trzema złączkami T1, T2 i T3?

Spalona któraś świeca, ECU wyłączył obwód podgrzewania wstępnego, kontrolka nie zapali się nigdy.

Jeśli auto ma dobrą kompresję to bez problemu zapali i przy -20C

Sprawdź każdą świecę z kostki przekaźnika

Edytowane przez jedrocha

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, jedrocha napisał:

Spalona któraś świeca, ECU wyłączył obwód podgrzewania wstępnego, kontrolka nie zapali się nigdy.

Sprawdź każdą świecę z kostki przekaźnika

no zobaczę jak dzisiaj odpali i mimo wszystko sprawdzę świece żarówką ;)

czy we fransuskich wynalazkach tez się potrafią ukręcać? :(

Napisano

Noooooo :)

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, jedrocha napisał:

Noooooo :)

ehh...

mam nadzieję, że bez wykręcania test żarówkowy (zapnę żarówkę 21W powinna wystarczyć) wyjasni mi sprawę ;)

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, jedrocha napisał:

noo to mam indywidualistę :)

wsiadłem do auta, przekręciłem zapłon, kontrolka świec żarowych się zapaliła, po chwili zgasła, auto odpaliło bez problemu.

Check się nie świeci.

jest dobrze... ale...

podpinam kompa - błąd P1352 - błąd w obwodzie przekaźnika blablabla...

olać? nie dłubać? odpuścić?

:hmm:

Napisano
2 godziny temu, Marecki78 napisał:

noo to mam indywidualistę :)

wsiadłem do auta, przekręciłem zapłon, kontrolka świec żarowych się zapaliła, po chwili zgasła, auto odpaliło bez problemu.

Check się nie świeci.

jest dobrze... ale...

podpinam kompa - błąd P1352 - błąd w obwodzie przekaźnika blablabla...

olać? nie dłubać? odpuścić?

:hmm:

Check się nie zaświeca jeśli któraś ze świec nie grzeje. A tak jak kolega pisał wcześniej jak jest sprawny silnik i trzyma kompresje to zapali nawet bez działających świec. Natomiast skoro przekaźnik działa to trzeba sprawdzić świeczki. :)

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Rudobrody napisał:

Check się nie zaświeca jeśli któraś ze świec nie grzeje. A tak jak kolega pisał wcześniej jak jest sprawny silnik i trzyma kompresje to zapali nawet bez działających świec. Natomiast skoro przekaźnik działa to trzeba sprawdzić świeczki. :)

Uwalone byly wszystkie swiece. Po wymianie swiec bledu brak.

Przy jakiej temp zapla sie kontrolka swiec? Bo tutaj nawet na sekunde sie nie zapala po przekreceniu zaplonu.

Napisano
6 minut temu, Marecki78 napisał:

Uwalone byly wszystkie swiece. Po wymianie swiec bledu brak.

Przy jakiej temp zapla sie kontrolka swiec? Bo tutaj nawet na sekunde sie nie zapala po przekreceniu zaplonu.

Przy pierwszym odpaleniu rano do -10 możesz nie zauważyć bo mignie i zgaśnie. Przy kolejnych w ciągu dnia nawet nie mignie. :) 

Poniżej -10 już się chwilę potrafi świecić z tym, że świece grzeją nawet po zgaśnięciu kontrolki aż silnik nie osiągnie temperatury.

Napisano
Godzinę temu, Rudobrody napisał:

Przy pierwszym odpaleniu rano do -10 możesz nie zauważyć bo mignie i zgaśnie. Przy kolejnych w ciągu dnia nawet nie mignie. :) 

Poniżej -10 już się chwilę potrafi świecić z tym, że świece grzeją nawet po zgaśnięciu kontrolki aż silnik nie osiągnie temperatury.

W HDi świece grzeją na "żądanie"  ECU wtrysku, nie do osięgnięcia temperatury, tak aby parametry pracy jednostki były optymalne

Napisano
Teraz, jedrocha napisał:

W HDi świece grzeją na "żądanie"  ECU wtrysku, nie do osięgnięcia temperatury, tak aby parametry pracy jednostki były optymalne

O widzisz dziękuję za uzupełnienie wiedzy :)

Napisano

W xp 2,0 hdi kontrolka swiec mignie jedynie gdy jest nie mniaj jak -10. Jak jest poniżej -10 to potrafi się świecić i z 10 sekund.

Tak maja auta z hdi. One jak przystało na francuza żyją wlasnym życiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.