Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odma Renault 2,0 16v f4r

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych.

Kupiliśmy w grudniu Grand Scenika z f4r pod maską, 2007r.

Zagłębiam wiedzę na temat działania silnika na biegu jałowym i wpływu na niego odmy.

Czy ktoś z użytkowników takiego silnika mógłby sprawdzić czy u niego dziala to tak samo?

Na biegu jałowym silnik pracuje nerwowo. Po umuciu przepustnicy juz jest.

Zastanawia mnie zmiana jego pracy po odkręceniu korka oleju. Silnik wsjakuje na troszkę wyższe obroty i uspokaja się.

Jednak z odkręconym korkiem piszczy zawór odmy a sam silnik dużo łatwiej zdusić np. przez przytrzymanie na półprzęgle i hamulcu. Gdy korek jest dokręcony silnik na półsprzęgle cieżko zdusić. Reaguje na gaz pięknie ciągnie na sam pomysł o wciśnięciu gazu.

Ewidentnie do komory korbowej zasysane jest powietrze, nawet po przyłożeniu ręki czuć że zasysa.

Czy to normalne w tym silniku?

Może trzeba to naprawić, cos przetkać?

Internety dają masę wiadomości ale nic konkretnego.

Jak jest u was?

Edytowane przez karolchyla

Napisano

Sprawdź uszczelki na przepustnicy lubią być twarde i puszczają powietrze.

Napisano
  • Autor

Uszczelki ok. Przepustnice mylem i uszczelki sprawdzałem. Ogolnie auto po myciu przepustnicy i poprawieniu uszczelek zdecydowanie lepiej jeździ. Wcześniej jazda na malym gazie byla upierdliwa. Teraz jest ok.

Tylko zastanawia mnie to podcisnienie w skrzyni korbowej. Czy to normalne w tym silniku?

Napisano
  • Autor

I jak? nikt nie sprawdzał jak silnik działa po odkręceniu korka wlewu oleju?

Druga sprawa. Problem z ładowaniem akumulatora. Najpierw zmieniłem szczotki przy regulatorze- koszt śmieszny bo 4 zł. I było dobrze przez 2 tygodnie. Wczoraj znowu jakby słabiej obrócił rano ( -8st. C). Więc podłączyłem woltomierz i znowu 15-15,2V. To dużo za dużo. Akurat miałem już zakupiony oryginalny regulator Valeo- 160 zł niestety. To cholerstwo jest już z "com" i jest sterowane chyba z ECU.

Po zamontowaniu nowego regulatora znowu stabilne 14,0 V. Ciekawe czy na zawsze czy tylko chwilowo.

Internety znowu piszą, że tak ma być bo sterowane przez ECU już. No ale akumulator wyraźnie nie domaga. Co mówią papiery serwisowe Renault na ten temat. Ma ktoś dostęp? Czy rzeczywiście powinno to pracować w zakresie od 13,5V- 15,5V ? Tak przynajmniej internety podają.

Napisano

Hej. Dzis sprawdzilem i nic nie zasysa u mnie jedyny objaw to glosniejsza praca silnika.

Go Hard or Go Home

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.