Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Eurovan - regulacja bagażnika dachowego

Featured Replies

Napisano

Są na dachu te dwie belki co się je suwa w T-rowku.

I się to blokuje takimi dzwigienkami , czterema

I mam problem, że dwie nie blokują się, znaczy dźwigienki chodzą , blokadki niby się ruszają, ale nie blokują belek solidnie.[emoji30]

Da się to jakoś wyregulować, naprawić, przerobić ??

Bo dużo jeżdżę z boxem i mnie to niepokoi ( brak solidnego mocowania) , i denerwuje ( hałas i trzeszczenie całości)

wysłane z tableta

Napisano

Ja w C8 w ogóle zrezygnowałem z fabrycznych belek i kupiłem zwykłe, jednoelementowe.

Do szału mnie doprowadzało trzeszczenie tego cholerstwa w drodze.

Napisano
  • Autor
Ja w C8 w ogóle zrezygnowałem z fabrycznych belek i kupiłem zwykłe, jednoelementowe.

Do szału mnie doprowadzało trzeszczenie tego cholerstwa w drodze.

Jak siedzą z tyłu razem to jest cisza.

Z boxem trzeszczy jak wiklinowy kosz[emoji35]

Pożyczyłem jakieś belki na rowek T i hałas był jak w odrzutowcu [emoji573]

Jaki masz bagażnik? [emoji593]

wysłane z tableta

Napisano

już od 3 lat nie mam C8 :skromny:

kupiłem jakieś włoskie belki na wyprzedaży - nie pamiętam jakie, ale w sumie chyba za 100-150 zł, odkręciłem fabryczne i mocowałem je do przesuwanych płytek w szynach na dachu.

niestety mocowania były trochę wyższe od fabrycznych, więc było jeszcze trudniej wepchnąć tam rowery, ale dawałem radę.

Problem z bagażnikiem w eurovanie polega na tym, że szyny nie są równoległe i belki nie są sztywne, tylko rozsuwane i to tak skrzypi.

Nie znalazłem na to rozwiązania, więc obszedłem problem sztywnymi belkami.

Napisano
  • Autor

Pomyślę o czymś alternatywnym, coś dobiorę

wysłane z tableta

Napisano

Blokowanie dźwigienkami to nie tylko "kotwienie " w tych prowadnicach, zauważ, że jak przesuwasz belki przód- tył, to prowadnice są w z tyłu bliżej siebie a z przodu się rozchodzą- nie są równoległe. Elementy belek są "teleskopowe" i w tym teleskopie też musi zaskoczyć.Spróbuj delikatnie rozszerzyć/ zwęzić te grubsze elementy belek podczas zapinania dźwigni-  może tu jest problem?  Też się męczyłem z tym ale opanowałem. Ogólnie dość męcząca konstrukcja i trzeszczy jak diabli z boxem na dachu :) Wd 40 nieco pomaga ale na krótko. :(

Edytowane przez slawek2000

Napisano
  • Autor

Po trasie wyszło że jeden z tych elementów blokujacych w rowku odczepił się całkiem i bagażnik trzymał się na trzech punktach

Trzeba pomyśleć o czymś porządnym

wysłane z telefonu

Napisano

2.800km zrobione z boxem na oryginalnych bellkach w C8. Trzeszczało coś, a raczej stukało. Ale nie odpadło. Sprawdzałem 3 razy podczas postojów na trasie aż wreszcie przestałem sie przejmowac.

Średnia spalania wyszła 6.9l/100km, średnia prędkość 100km/h.

Box niestety robi różnicę w spalaniu, bo jak ze Zgorzelca do Wawy zrobiłem średnią 130km/h, to spalanie było równe 8.0l/setkę.

Napisano
  • Autor

I po problemie. Urwalo się jedno mocowanie i wróciłem na trzech . Nie ma żadnej blokady "teleskopowego" rozsuwania mocowań, tylko docisk do belki.
Pora na Thule

Wysłane z telefonu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.