Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem ze sterowaniem obiegiem powietrza Fiesta/B-Max 2015

Featured Replies

Napisano

Taki mam problem: Ford B-Max 2015. ;]

Zacina się sterowanie obiegiem powietrza, tak jakby zostawał włączony obieg wewnętrzny. Szyby parują.

Naciskanie przycisku od obiegu wewnętrznego na panelu klimy nic nie daje poza zapaleniem/zgaszeniem lampki przy nim.

Nie zmienia się szum powietrza, nie czuć spryskiwacza nie słychać pracy silniczka klapki.

Serwis (na razie nie napiszę który) rozkłada ręce bo wg nich wszystko jest ok. Wymienili filtr pp i tyle ;]

Z tym, że czasem to się 'samo naprawia' i działa. Zazwyczaj jak podjadę pod serwis pokazać usterkę ;]

Doczytałem, że ta klapka do obiegu wew/zew jest za schowkiem. Schowek można otworzyć bardziej zgodnie z instrukcją dostępu do bezpieczników.

Jest tam klapka i silniczek do niej. Pytanie tylko czy to ta od obiegu. Moim zdaniem aktualnie (na filmiku) jest zamknięty dopływ powietrza z zewnątrz a otwarty wewnętrzny. Po naciśnięciu przycisku powinna się obrócić wokół osi (tego silniczka z prawej) i otworzyć dopływ z zewnątrz i zakryć te kratki.

Byłbym wdzięczny właścicielom takich autek o sprawdzenie. I bardziej wdzięczny za filmik ;]

Załączam swój.

Napisano

Nie ma co swietny serwis ze na problem elektryczny klimy wymienia filtr PP. Czy jest mozliwosc w aucie sprawdzenia bledow klimatyzacji oraz wykonanie testow wykonawczych poszczegolnych silnikow i klap?

Mialem w pasku inny problem bo glosno klapy pracowaly czasem blad wywalalo w klimie, regeneracja silniczkow pomogla. 

Na twoim miejscu albo zmienilbym serwis lub samemu sprobowal zdemontowac silnik i sprawdzil czy nie sa uszkodzone zebatki, etc. 

Napisano
  • Autor

Zazwyczaj całość działa dobrze, raz na jakiś czas (raz w miesiącu) psuje się na parę dni. Potem samo naprawia. Zazwyczaj przed ASO.

Chciałem zobaczyć gdzie jest ta klapka i okazało się, że na tyle na wierzchu, że dobrze ją widać i można ją nagrać.

Napisano
  • Autor

Ciąg dalszy:

Udało się uruchomić klapkę. Znaczy to za dużo powiedziane. Sama po iluśtam włączeniach i wyłączeniach zadziałała. Teraz widać, że pracuje jak się włącza/wyłącza obieg wewnętrzny.

Ale... widać na filmiku, że przycina się przy zamykaniu. Czasem. A czasem nie. ;]

Jakby co, to obieg zamknięty jest wtedy kiedy klapka jest w głębi i odsłonięta jest ta kratka. Tak jak na samym początku filmu to jest obieg z zewnątrz.

Mamy kogoś w ASO Forda?

Edytowane przez alkor

Napisano

Jeżeli samochód jest na gwarancji, to ja bym sam z tym nie walczył - jedziesz do ASO i mówisz co jest - słyszysz klapkę jakąś, po czym zaczynają parować szyby, co sugeruje, że szaleje klapka zamkniętego obiegu powietrza. Żądasz weryfikacji usterki i jej naprawienia.

Jeżeli ASO nie da rady zrobić tego na gwarancji, to mogę Ci na priv polecić bardzo ogarniętego byłego pracownika ASO Ford, który ma niezależny serwis Forda w Warszawie.

Dnia 2/18/2017 o 21:48, SebeKK napisał:

Nie ma co swietny serwis ze na problem elektryczny klimy wymienia filtr PP.

W niektórych serwisach to taki standard - róbmy cokolwiek byle szybko, zanim dotrze do nas, że jest to zupełnie bez sensu. Jak miałem forda, to padł mi czujnik temp zewnętrznej i pokazywał 0, nie pozwalający tym samym na załączenie klimatyzacji. Diagnoza ASO: sprężarka do wymiany. Po mojej sugestiii by zainteresowali się tym wiecznym 0 C na wyświetlaczu, przyjrzeli się czujnikowi i problem rozwiązano. Parę tysięcy oszczędnosci. Wymiana fitra PP to w ASO magiczne zaklęcie na każdy problem z nawiewem/klimą. To tak jak dla niektórych ESC w komputerze - lekarstwo na każdą głupotę, którą zrobią ;)

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Manx napisał:

Jeżeli samochód jest na gwarancji, to ja bym sam z tym nie walczył - jedziesz do ASO i mówisz co jest - słyszysz klapkę jakąś, po czym zaczynają parować szyby, co sugeruje, że szaleje klapka zamkniętego obiegu powietrza. Żądasz weryfikacji usterki i jej naprawienia.

Jeżeli ASO nie da rady zrobić tego na gwarancji, to mogę Ci na priv polecić bardzo ogarniętego byłego pracownika ASO Ford, który ma niezależny serwis Forda w Warszawie.

Pierwszy raz zrobiło się w grudniu 2016. Umówiłem się do ASO, akurat mieli termin na za kilka dni. W tym czasie się 'naprawiło' więc odwołałem wizytę. Z czym pojadę?

Drugi raz powtórka chyba w styczniu. Umówiłem się i pojechałem. Koleś przyjmujący auto wsiadł, poklikał przyciskami i powiedział, że faktycznie przy włączaniu i wyłączaniu obiegu zamkniętego nie słychać pracy klapki, nie zmienia się strumień powietrza. Zostawiłem auto, wziąłem zastępcze za 80zł i pojechałem.

Po południu dzwoni, że mechanik sprawdził i klapka się rusza. Że trzeba wymienić filtr pp i to pomoże i że już na pewno będzie ok.

Pomyślałem, że mechanik coś tam jednak zrobił. Jakąś pierdołę.

Zapłaciłem 200zł za filtr, wymianę i auto zastępcze... i po dwóch tygodniach to samo.

Akurat mam taką sytuację, że mam dziecko przewlekle chore, byliśmy w szpitalu więc poprosiłem żonę żeby pojechała. Koleś w ASO pamiętał sprawę ale powiedział, że teraz już jeżeli zgłoszenie będzie nieuzasadnione to zapłacę za weryfikację. Dogadałem się, że żona podjedzie, wyjdzie on z kierownikiem serwisu i sprawdzą.

Kierownik serwisu wziął jakiś wiatraczek, posprawdzał siłę nadmuchu, powiedział, że wszystko jest ok i że czasem dzieci potrafią coś wrzucić w kratki i to może dlatego.

Wysłałem mailem filmik ten co na początku ale odpowiedź od kierownika jest... że nie udzielają takich informacji mailowo i żeby przyjechać na weryfikację usterki...

I znowu pół dnia, auto zastępcze, 100-200zł w plecy i powiedzą, że zrobili i znowu się powtórzy.

W ASO to chyba myślą, że ja lubię do nich przyjeżdżać z wyimaginowaną usterką.

Poza tym akurat teraz działa więc z czym pojadę? Żona jeździ na tyle mało, że ciężko jest wyłapać ten moment kiedy nie działa. W zimę łatwiej bo poniżej 4stC nie włącza się sprężarka i wszystkie szyby momentalnie parują. Teraz sprężarka chodzi więc nawet przy obiegu wewnętrznym trudno jest to zauważyć. Najlepiej jakby się zepsuło do końca... ale gwarancja kończy się w maju więc pewnie nie zdąży.

Napisano

Ręce opadają. Napisz z nazwy jaki to serwis jest taki dobry. Kazali Ci płacić za koszty związane z usunięciem usterki gwarancyjnej?

Ja bym im generalnie wysmarował pismo do Ford Polska, bo z tymi dizadami to szkoda gadać. Napisałbym że jako konsument (masz samochód na os fizyczną?) domagasz się naprawy usterki i przywrócenia samochodu do pełnej sprawności, a jeżeli kolejna naprawa gwarancyjna będzie nieskuteczna lub niemożliwa to rozważysz odstąpienie od umowy zakupu lub zwrócenie się  z żądaniem wymiany samochodu na wolny od wad. Warto podkreślić, że występowanie tej usterki w okresie jesiennno-zimowym bezpośrednio wpływa na bezpieczeństwo jazdy, bo powoduje ograniczenie widoczności. Napisałbym że nie masz zamiaru osiągniecia korzyści majątkowej, a chcesz tylko rozwiązania problemu, wykazałeś dobrą wolę i przy braku odpowiedniej staranności ASO sam chcąc im pomóc zacząłeś szukać tej usterki. W piśmie bym im wytłuścił, że w zwiazku z ewidentną wadą fabryczną, ujawniającą się okresowo (nie stale) poniosłeś dodatkowe koszty, które okazały się zbędne i nie przyczyniły się do rozwiązania problemu, a dodatkowo wiązały się dla Ciebie ze znacznymi utrudnieniami zwiażanymi z unieruchomieniem samochodu. 

Napisano
  • Autor

O dziwo dosyć polecany na Ford Club Polska - ASO Lipski BS w Warszawie.

Do tej pory było w miarę ok. Pierwsza awaria tego Forda to uszkodzona (nie zamykająca się) klapka wlewu paliwa (to coś co nazywa się Easy Fuel).

Nie zrobili na gwarancji bo uszkodzenie mechaniczne. No kurde, jak to można zepsuć? Wkładasz na stacji pistolet, wyjmujesz i tyle. Na szczęście ta klapka była niedroga (chyba z 60zł) i robocizna ze 20 minut. W sumie wyszło jakoś koło 100zł. Jako, że umyli samochód to w sumie wyszedłem na zero.

Potem zrobiłem u nich przegląd po roku/20kkm. Potem ta klapka od obiegu. Za pierwszą wizytą wszystko ładne i kulturalnie.

Za następną już zaczęli mnie traktować... nie wiem. Jak kogoś kto lubi jeździć do ASO i zawracać głowę.

Chyba pojadę jeszcze raz. Nawet zapłacę jeżeli nic nie znajdą. I jak się zesra po gwarancji to będę miał podkładkę, że zgłaszałem ale nie znaleźli.

BTW auto w leasingu więc nie skorzystam z praw konsumenta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.