Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór czerpalny do pralki/zmywarki

Featured Replies

Napisano

Czy są takie zawory że tylko pokrętła są widoczne nad powierzchnią zlewu?

Coś w tym stylu (proszę się nie śmiać ;))

Zawór.jpg

Napisano

f-kfa-zawor-kulowy-podtynkowy-pelno-prze

taki?

Napisano
  • Autor

Coś w tym stylu. Dzięki  :piwko:

Edytowane przez balus

Napisano
  • Autor

Mam utrudniony dostęp do zaworów co przy mojej chorobie kręgosłupa jest uciążliwe. Więc pokrętła zaworów wystające nad płaszczyzną zlewu rozwiązałoby sprawę. Pralka (piłkarz w domu) i zmywarka (generujemy dużo brudnych naczyń dlatego że jest  :hehe:) są intensywnie używane.

Tak sobie wymyśliłem :skromny:

Edytowane przez balus

Napisano
53 minuty temu, balus napisał:

Mam utrudniony dostęp do zaworów. Więc pokrętła zaworów wystające nad płaszczyzną zlewu rozwiązałoby sprawę. Pralka i zmywarka są intensywnie używane.

Tak sobie wymyśliłem :skromny:

I to mają być zawory odcinające wodę do pralki i zmywarki? I używasz (masz zamiar) tego za każdym uruchomieniem w/w sprzętów? :hmm:

Napisano
Dnia 8.03.2017 o 19:55, balus napisał:

Coś w tym stylu. Dzięki  :piwko:

Miałem taki jak podlinkowany do zmywarki, zamontowany w zlewozmywaku. Zmywarka była zabudowana, dalej od zlewozmywaka, więc sprawdzał się doskonale.

Polecam.

Napisano
  • Autor
19 minut temu, romano11 napisał:

I to mają być zawory odcinające wodę do pralki i zmywarki? I używasz (masz zamiar) tego za każdym uruchomieniem w/w sprzętów? :hmm:

Tak. Używam. Żaden z tych sprzętów nie pracuje bez nadzoru. Taki już jestem :skromny:

Napisano

Też kiedyś byłem takim pe..... peda....... pedantem :phi: ale doszedłem do wniosku, że (w moim przypadku) odcinanie pralki nie ma większego sensu, bo wężami (z niełatwo dostępnymi zaworami odcinającymi) mam zasilane 2 umywalki, bateria kuchenna, spłuczka oraz same dopływy z pionu do mieszkania (sztuk: dwie) też są realizowane elastycznie, więc jeden wąż więcej różnicy nie robi :hehe: a trudno, by przed umyciem rąk demontować półnogę pod umywalką... :lol:

Napisano
52 minuty temu, romano11 napisał:

a trudno, by przed umyciem rąk demontować półnogę pod umywalką... :lol:

Jeden elektrozawór na wejściu wody do lokalu otwierany za pomocą pilota przed każdym użyciem ;]

Napisano
3 godziny temu, balus napisał:

Tak. Używam. Żaden z tych sprzętów nie pracuje bez nadzoru. Taki już jestem :skromny:

Hmmm, wydaje mi się, że każda zmywarka ma na wodnym przewodzie zasilającym elektrozawór, który odcina dopływ wody w czasie kiedy urządzenie nie działa.

Jak poniżej:

e292c1194cfd8125e2698cef11a2

Edytowane przez kamien

Napisano
3 minuty temu, DamianB napisał:

Ale pralka nie.

No i może sam zawór się zepsuć ;]

...a no tak ;]

taka ciekawostka przy okazji: do pralki są węże "stop leak" - w momencie rozszczelnienia węża (warstwa pierwsza) woda wpływa pomiędzy przestrzeń warstwa pierwsza i druga aktywując zawór na początku węża i tym samym odcinając dopływ wody.

foto poglądowe:

waz%20dopl.1.5m%20Aqua%20Stop.jpg

Napisano
Dnia 10.03.2017 o 13:33, kamien napisał:

...a no tak ;]

taka ciekawostka przy okazji: do pralki są węże "stop leak" - w momencie rozszczelnienia węża (warstwa pierwsza) woda wpływa pomiędzy przestrzeń warstwa pierwsza i druga aktywując zawór na początku węża i tym samym odcinając dopływ wody.

A ja dodam że ten numer jest jednorazowy ponieważ niemiecka myśl techniczna jest w tym temacie bardzo prosta. Rozszczelniona woda trafia na materiał hydro...hmmm jakiśtam który gwałtownie puchnie, a puchnąc wypycha kulkę która zatyka wlot wody. 

Skutek jest taki że wąż jest jednorazowy - po zalaniu jest do wyrzucenia.

A jak ktoś będzie szukał takiego zaworu jak w temacie głównym niech pyta w sklepie o zawór podtynkowy.

Napisano
8 minut temu, Esol napisał:

Skutek jest taki że wąż jest jednorazowy - po zalaniu jest do wyrzucenia.

Chyba lepiej wymienić wąż niż podłogę? ;]

Napisano

5 minut temu, DamianB napisał:

Nie śmiem tego kwestionować :D chciałem tylko uświadomić żeby tego nie rozbierać bo jednorazowe - jak się zaczopuje to tylko wymiana.

Napisano

Ale skoro zadziałało i zaczopowało, tzn, że powstała nieszczelność, więc szlauch tak i tak do wymiany... ;)

Napisano

[...]

Nie każda. Moja Beko tego czegoś nie ma w standardzie

Tnij cytaty.

[Orochimaru]

Napisano
Dnia 13.03.2017 o 14:36, DamianB napisał:

Równie dobrze pęknie chiński śrubunek przy wodomierzu i nawet się nie zorientujesz kiedy będziesz miał zalaną podłogę.

Napisano
11 minut temu, niedal napisał:

Równie dobrze pęknie chiński śrubunek przy wodomierzu i nawet się nie zorientujesz kiedy będziesz miał zalaną podłogę.

Ale coś tam zminimalizować to ryzyko zawsze można. No i przydaje się ubezpieczenie ;)

Napisano
28 minut temu, DamianB napisał:

Ale coś tam zminimalizować to ryzyko zawsze można. No i przydaje się ubezpieczenie ;)

Z obowiązkowym przeglądem kominiarskim:) Gościu zalało mieszkanie i nic nie dostał bo ubezpieczyciel zakwestionował brak przeglądu kominiarskiego.:hehe:

Napisano
6 minut temu, niedal napisał:

Z obowiązkowym przeglądem kominiarskim:) Gościu zalało mieszkanie i nic nie dostał bo ubezpieczyciel zakwestionował brak przeglądu kominiarskiego.:hehe:

Ale chyba musi być jakaś zależność przyczynowo-skutkowa, aby była podstawa do niewypłacenia? Nie odwoływał się? :O

Napisano
4 godziny temu, niedal napisał:

No tak, nienależyta dbałość o stan techniczny lokalu :nono::kara: Powinni jeszcze uwzględniać, czy kto przyjmuje odwiedziny duszpasterskie i jak często odkurza dywany... :hehe:

Napisano
7 godzin temu, niedal napisał:

A jakie to TU? Bo mnie ostatnio PZU wypłaciło bez słowa za zalanie nie pytając o żadne dokumenty, wystarczyły zdjęcia i opis szkody przesłane netem. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.