Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Impregnacja otynkowanych parapetów

Featured Replies

Napisano

Cześć :)

Potrzebuję pomysłu i porady. Jestem świeżo po przeprowadzce. Mieszkanie w bloku. Mam na ścianach m.in. w przedpokoju tynk strukturalny, ale taki dość nietypowy, coś na kształt tynku mozaikowego ale z bardzo drobnym ziarnem - po jego położeniu ściana wygląda jakby była zrobiona z drobnej pianki. Efekt tak mi się spodobał, że użyłem też tego tynku na parapety wewnętrzne - tradycyjne betonowe parapety zostały wyrównane i obłożone tą strukturą. Wygląda to fajnie, jest w pełni zmywalne i szorowalne bo tynk ma zastosowanie wewnętrzno-zewnętrzne, więc wydawałoby się że od strony praktycznej super.

Aaaale zacząłem się zastanawiać co będzie w sytuacji jeśli na taki parapet wyleje się np. kolorowy napój. Mogę sobie go szorować i szorować, a pewnie na poziomej powierzchni i tak płyn wniknie pomiędzy ziarenka i żadna szmata/szczotka tego nie sięgnie, więc jakiś tam ślad zostanie. Chciałem zaimpregnować czymś ten parapet, najlepiej czymś na kształt matowego bezbarwnego lakieru który nie zmieni za bardzo wyglądu powierzchni i jej koloru, a "zaleje" istniejące pory i zapobiegnie wnikaniu brudu w strukturę.

Czy ktoś ma pomysł jaki preparat zastosować? Myślałem już o lakierach do parkietu, ale nie wiem czy taki lakier czepi się innego materiału niż drewno. Może klar samochodowy? A może jeszcze coś innego?

Autokąciku pomóż :)

Pozdrawiam.

EDIT: Struktura nosi nazwę Ecorson Muriston Silver.

Edytowane przez Dyrman

Napisano

Może taki  impregnat Protectguard?

Kładłem u siebie starą cegłe i później to tym zabezpieczałem. Po wyschnięciu nie ma żadnej różnicy w kolorze impregnowanej powierzchni a możesz chlapać na to ile chcesz.

Edytowane przez ElBombino

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, ale preparaty które proponujecie to raczej impregnaty sensu stricto - one likwidują/ograniczają nasiąkliwość materiału. U mnie materiał sam w sobie nie jest nasiąkliwy, za to składa się z drobnych ziarenek pomiędzy którymi są puste przestrzenie - chodzi o to żeby "pozaklejać" te przestrzenie czymś bezbarwnym.

Napisano

Żywica bezbarwna?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.