Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris I 1.0 czujnik temperatury wentylatora chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Witam

W żony Yarisie I z 2005 roku, silnik 1.0 VVT-i,  ostatnio włącza się wentylator. Nie jestem na co dzień użytkownikiem i nie mam dokładnych danych, ale jak kiedyś wracała z pracy, to słyszałem, że chodzi. Dzisiaj wyjechałem zimnym z garażu i wiatrak chodził. Oglądałem chłodnicę, ale nigdzie nie dopatrzyłem się czujnika temperatury w chłodnicy (chociaż już ciemno było). Szukam po internecie zdjęć chłodnicy próbując zidentyfikować miejsce na czujnik, ale również bezskutecznie. Czy ktoś ma wiedzę jaki czujnik i gdzie umieszczony, odpowiedzialny jest za załączanie wentylatora chłodnicy w tym modelu? Model z Francji.

Napisano

Czujnik jest na 99% w bloku silnika a wentylator załączany jest przez komputer na podstawie m.in. odczytu z czujnika.

Dodatkowo pierwszy wynik z Google:

"wyłącznik wentylatora chłodnicy (tzw. termowyłącznik) zielony - wkręcony w obudowę termostatu
czujnik temperatury cieczy - wkręcony poziomo na głowicy

są to różne czujniki choć blisko siebie w 1SZFE, wyłącznik wentylator chłodnicy ma większą średnicę".

Edytowane przez Joki

Napisano

Szukaj czujnika jednoprzewodowego w ten deseń:

1.850.266.JPG

Napisano
9 godzin temu, Kysior napisał:

W żony Yarisie I z 2005 roku, silnik 1.0 VVT-i,  ostatnio włącza się wentylator.

Klima w aucie jest i czy jest załączona, bo jeśli tak to takie zachowanie może być normalne.

Napisano
  • Autor

Klima jest, ale jest wyłączona. Że wentylator przy klimie ma chodzić to wiem i sprawdzałem jak pierwsze. 

Edytowane przez Kysior

Napisano
  • Autor

Ale jak jest jeden czujnik to w momencie, gdy wentylator chodzi a silnik jest zimny, to nie powinna się palić kontrolka zimnego silnika (tam jest tylko kontrolka : niebieska, jak jest zimny i czerwona, jak za gorący. Nie ma wskaźnika). Dobrze myślę? Muszę się przyjrzeć jej zachowaniu, bo nie zwróciłem uwagi akurat na nią. 

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Ponawiam temat, bo pojeździłęm trochę Yarisem żony i dalej wentylator się włacza. Najczęściej wygląda to tak: odpalam auto, jest ok, po minucie, może trochę dłużej załącza się wentylator. Kontrolka temperatury świeci na niebiesko, czyli czujnik temp pokazuje niską temperaturę.

Dodatkowo padł termostat, więc się silnik długo nagrzewa (no i jeszcze jest zimny, a rura do chłodnicy się robi ciepła). Więc czeka mnie wymiana termostatu, może bym przy okazji ogarnął ten wiatrak. Są gdzieś dostępne schematy do tego modelu Yarisa?

W dalszym ciągu nie mogę zlokalizować czujnika wentylatora :( W okolicach termostatu mam trzy wtyczki, jedna szara jednopinowa, ale to jest coś o symbolu 90980-04140 - Condenser (?)

Oprócz tego jedna czarna 3 pin i jedna szara, nie mogę dojrzeć ile pin.

IMG_20171101_215623.jpg

Napisano

Czujnik temp to widzę że bedzie tam najniżej, na zdjęciu pod tą lewą opaską zaciskową na wężu.

Napisano
  • Autor
6 minut temu, sebaM25 napisał:

Czujnik temp to widzę że bedzie tam najniżej, na zdjęciu pod tą lewą opaską zaciskową na wężu.

Ten szary, najgłębiej schowany?

Napisano
3 minuty temu, Kysior napisał:

Ten szary, najgłębiej schowany?

Ten co najlepiej widać na zdjęciu podejście kluczem płaskim 19 czy 21mm żeby go chwycić.

Na górze są 2 wtyczki biała i czarna, a na nim jest wtyczka szara.

Edytowane przez sebaM25

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Joki napisał:

Tak, wygląda na ten od temp. silnika ale raczej to nie jego wina.

Tu masz serwisówkę:

http://cyker.net/Public/CarStuff/Yaris_Repair_2001-.rar

A czego? Tą z pierwszego linku serwisówkę mam, ale tam jest 1ND-TV głównie. 

Biorę się za studiowanie drugiej części.

Dzięki

Edytowane przez Kysior

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, sebaM25 napisał:

Ten co najlepiej widać na zdjęciu podejście kluczem płaskim 19 czy 21mm żeby go chwycić.

Na górze są 2 wtyczki biała i czarna, a na nim jest wtyczka szara.

Ta biała też jest szara, tylko na zdjęciu tak wyszła. Dzięki.

Napisano
1 minutę temu, Kysior napisał:

A czego? Tą z pierwszego linku serwisówkę mam, ale tam jest 1ND-TV głównie. 

Biorę się za studiowanie drugiej części.

Powinien być drugi czujnik. Z tym, że jak jest dokładnie nie wiem. W 2SZ-FE, który jest powiększonym 1SZ-FE jeden czujnik jest do zegarów a drugi do kompa. Tutaj pewnie jest podobnie? Jeśli tak to może być wina tego ze zdjęcia.

Co do serwisówki to znalazłem na szybko na sieci. Jeśli to dla innego silnika to lipa.

Napisano
  • Autor

Ale ogólnie - jeśli jest jeden czujnik temperatury, kontrolka pokazuje zimny silnik a wiatraka się włącza, to czujnik raczej nie jest winien.

EDIT - czyli ten ze zdjęcia będzie od kompa, ok. Muszę go pomierzyć.

Edytowane przez Kysior

Napisano

2 minuty temu, Kysior napisał:

Ale ogólnie - jeśli jest jeden czujnik temperatury, kontrolka pokazuje zimny silnik a wiatraka się włącza, to czujnik raczej nie jest winien.

Nie wiem jak w toyocie, ale jak jest tylko 1 czujnik co daje sygnał na zegary i włącza wiatrak, to pewnie ma 2 jakieś obwody.

Obwód co pokazuje temperature masz dobry, ale wiatraka nie steruje, tylko zwarł na stałe.

Chyba że jest jeszcze inny czujnik...

Napisano
  • Autor

nie na stałe, on nie chodzi zawsze. Ale chodzi jak jest zimny silnik, i to nie od razu, ale po chwili od odpalenia. Czasem po jakimś czasie przestaje. Żona tym autem codziennie do pracy jeździ, więc dostęp mam trochę utrudniony, żeby dokładnie sprawdzić kiedy i w jakich warunkach się włącza.

Napisano

Jak będzie chodził ten wiatrak, to weź zdejmij kostkę z tego czujnika i zobacz czy stanie. Bedziesz wiedział czy szukać 2 czujnika, czy wymienić ten.

Edytowane przez sebaM25

Napisano
  • Autor

o, super, od tego zacznę. Ewentualnie może też być jakieś zwarcie, które tylko czasami go włącza, wtedy odpięcie tego kabelka nie wyłączy wiatraka - a to też jakaś informacja.

Napisano
4 minuty temu, Kysior napisał:

nie na stałe, on nie chodzi zawsze. Ale chodzi jak jest zimny silnik, i to nie od razu, ale po chwili od odpalenia. Czasem po jakimś czasie przestaje. 

Może zwarty, ale czasami ma przebłyski chwilowe i działa normalnie że ten wiatrak staje... :hmm:

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj wolne, miałem czas i dostęp do Toyoty, więc garść nowych informacji. 

1. Wypiąłem domniemany czujnik i wiatrak nie wyłączył się, za to wyskoczył błąd P0125 Niewystarczająca temperatura płynu chłodniczego do sterowania paliwem zewnętrznym. 

Czyli jest to jakiś czujnik temperatury, pytanie czy jedyny, czy też jest osobny do wiatraka. 

2. Termostat do wymiany, wymieniłem, odpowietrzyłem, ale to nic nie zmieniło. 

3. Wentylator zachowuje się powtarzalnie. Po włączeniu zimnego silnika po około 1 minucie się włącza. Po rozgrzaniu silnika się wyłącza. Tzn. kontrolka zimnego silnika gaśnie a on jeszcze chodzi, ale jak silnik się lepiej rozgrzeje, to się wyłącza. 

4. W okolicach kompresora klimatyzacji i alternatora zlokalizowałem jeszcze coś, co przypomina trochę czujnik temp., ale już z nim nie kombinowałem. Kojarzy ktoś, co tam może być? 

5. Jutro planuję podpiąć kompa, skasować błąd, odczytam też parametry temperatur i postaram się znaleźć zależność wentylatora od nich. 

Napisano
  • Autor

Kolejna aktualizacja. 

Dzisiaj rano, na zimnym silniku jeszcze dołem trochę płynu I pojechałem na krótką trasę. 

I wszystko jest ok, wentylator się nie włącza. Przypomniało mi to jedna, istotną rzecz. Kiedyś było mało płynu i włączał się wentylator, dolałem płynu I było chyba ok. Od tego czasu płynu nie ubywało. Może od wtedy się zaczęło,  nie było ok, a gdzieś było źle odpowietrzone? 

W każdym bądź razie teraz postaram się obserwować. 

Napisano
3 godziny temu, Kysior napisał:

Przypomniało mi to jedna, istotną rzecz. Kiedyś było mało płynu i włączał się wentylator, dolałem płynu I było chyba ok.

jest tam jakis czujnik poziomu plynu w zbiorniczku?

pozdr.

Napisano
  • Autor

wątpię. Ale sprawdzę za 10 minut :D

Edytowane przez Kysior

Napisano
  • Autor

nie, nie ma, przynajmniej nie stwierdziłem żadnych kabli wychodzących ze zbiorniczka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.