Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Odwrotne sterowanie lusterkami i szybami.

Featured Replies

Napisano

Witam.
Z racji, że w mojej Astrze 3 H miałem manualne lusterka bez ogrzewania założyłem elektryczne i podgrzewane lusterka. Wiązało się to oczywiście z wymianą instalacji w drzwiach. No więc kupiłem instalację ale niestety od anglika o oznaczeniach strona lewa (kierowcy) ZJN (13208877), strona prawa (pasażera) ZKG (13208895). I teraz mam sterowanie zarówno szybami jak i lusterkami po angielsku czyli odwrotnie, tj. lewe przyciski powiny sterować lewymi drzwiami, a sterują prawymi. To samo jest z prawymi drzwiami prawe przyciski sterują lewymi drzwiami.
Pytanie za 100 punktów do znawców elektryki, czy można zamienić przwody w wiązce przełącznika kierowcy (albo gdziekoleiwek indziej) odpowiedzialne za sterowania szybami i lusterkami tak aby sterowanie było po europejsku? Jeżeli tak to prosiłbym o informację, które to byłyby przewody (kolory?)?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Edytowane przez EmarciN

Napisano

Oczywiście zamiana odpowiednich przewodów odpowiedzialnych za wybór lusterka przy przełączniku w drzwiach lewych-kierowcy sprawi, że będzie sterowanie po europejsku. Co do kolorów, a lepiej numerów pinów w złączu, to najprościej byłoby porównać schematy obu wersji, tylko trzeba je mieć...

Ale z pomocą miernika można dojść, które piny odpowiadają za sterowanie prawej, a które lewej strony i będzie można je zamienić.

Można też rozpisać sobie przewody bez miernika metodą: "wyciągam pin z wtyczki i sprawdzam, czego zabrakło".

PS. Otwórz załącznik.

Na moje oko, należy zamienić przewody przy pinach: 14 z 30 i 15 z 31, ale jeszcze sprawdź.

Pozdr.

Astra H lusterka.pdf

Edytowane przez master22221

Napisano
  • Autor

Dziękuję za szybką odpowiedź.

8 godzin temu, master22221 napisał:

Na moje oko, należy zamienić przewody przy pinach: 14 z 30 i 15 z 31, ale jeszcze sprawdź.

To by się zgadzało z tym:

08bd122378bcf265.jpg.a2cf6660eefe3fd3e00475aa392bf300.jpg

Świadomie pisałem o kolory przewodów bo z rozebraniem i ponownym złożeniem tej kostki (zdjęcie poniżej) może być problem. Chyba, że ktoś ma jakiś patent?

Dobra wracając do kolorów przewodów rozumiem, że to by było tak: 14 pin z 30 to wg Twojego załącznika będzie niebieski z czarnym i niebieski z białym, a 15 pin i 31 to by było zielony z czarnym i zielonym z białym. Zgadza się?

Pytanie co z otwieraniem i zamykaniem szyb? 11 z 27 czyli żółty z brązowym zamienić z szarym i 12 z 28 czyli żółty z zielonym zamienić z białym z zielonym? Wydaje mi się, że chyba nie :/

IMG_20170409_090451.thumb.jpg.962035e395c553c2004dc90c14a1d1c7.jpgIMG_20170409_090514.thumb.jpg.38de7a5dc41e0346d986cfe2aac72fad.jpg

Edytowane przez EmarciN

Napisano

IMO każdą kostkę można rozebrać, żeby wyjąć piny bez uszkodzenia. Ale jeśli masz coś zepsuć, to lepiej przetnij przewody , zamień i porządnie zlutuj+ izolacja = koszulki termokurczliwe.

Co do szyb, to nie doczytałem, że też są zamienione. Tu IMO sytuacja jest podobna, zamieniamy przewody sterujące:

- przód: 11 z 27 i 12 z 28

- tył: 8 z 24 i 9 z 25, ale IMO tył powinien działać poprawnie i nie trzeba nic zamieniać...

Oczywiście sprawdź, że mam rację.

Pozdr.

Astra H szyby.pdf

Napisano
  • Autor

Dzięki jeszcze raz! Szacunek!

54 minuty temu, master22221 napisał:

IMO każdą kostkę można rozebrać, żeby wyjąć piny bez uszkodzenia. Ale jeśli masz coś zepsuć, to lepiej przetnij przewody , zamień i porządnie zlutuj+ izolacja = koszulki termokurczliwe.

Faktycznie można rozebrać i nawet bezkolizyjnie przełożyć przewody w inne piny. Zerknąłem na starą przednią instakację, którą miałem bez elektrycznych lusterek i jest odwrotnie jak na załączonym chemacie, tj:

• 11 pin jest szary wg załączonego schematu ten przewód powinien być wpięty w 27 pin,
  • 12 pin jest biały/zielony wg załączonego schematu ten przewód powinien być wpięty w 28 pin,
  • 27 pin jest zółty/brązowy wg załączonego schematu ten przewód powinien być wpięty w 11 pin,
  • 28 pin jest zółty/zielony wg załączonego schematu ten przewód powinien być wpięty w 12 pin.

W tygodniu spróbuję zamienić piny miejsacami, dam znać.

54 minuty temu, master22221 napisał:

I- tył: 8 z 24 i 9 z 25, ale IMO tył powinien działać poprawnie i nie trzeba nic zamieniać...

Tylnych nie mam :)

Edytowane przez EmarciN

Napisano
44 minuty temu, EmarciN napisał:

11 pin jest szary wg załączonego schematu ten przewód powinien być wpięty w 27 pin...

Dlatego wyżej Ci napisałem, żeby nie patrzeć na kolory przewodów tylko na nr pinów przełącznika lub wtyczki !!!

Schematy są z MR'2006, w produkcji wprowadza się zmiany, dlatego rozbieżności pomiędzy teorią i praktyką zdarzają się dość często.

A dla bezpieczeństwa i własnego spokoju zalecam ci w wolnej chwili sprawdzić omomierzem na przełączniku, czy konkretne guziczki zwierają właściwe piny ze sobą tak, jak pokazano na schematach. To możesz zrobić w domu, przy kawce. W ten sposób upewnisz się, że przełącznik w środku jest lub nie jest zbudowany wg schematu.

PS. Gdy będziesz majstrował w otwartej kostce zalecam odłączenie masy akumulatora dla bezpieczeństwa, bo na pin 13 jest +12V bezpośrednio z klemy i po przypadkowym uderzeniu w blachę o kłopot nie trudno...

Pozdr.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, master22221 napisał:

A dla bezpieczeństwa i własnego spokoju zalecam ci w wolnej chwili sprawdzić omomierzem na przełączniku, czy konkretne guziczki zwierają właściwe piny ze sobą tak, jak pokazano na schematach. To możesz zrobić w domu, przy kawce. W ten sposób upewnisz się, że przełącznik w środku jest lub nie jest zbudowany wg schematu.

Sprawdziłem na starym włączniku bez sterowania lusterkami jest tak jak na schemacie, 26 pin jest wspólny i dalej jest tak:

• dla lewej strony - 28 z 26 otwieranie, 27 z 26 zamykanie;
  • dla prawej strony - 12 z 26 otwieranie, 11 z 26 zamykanie.

Niestety sterowania lusterkami już nie sprawdzę bo nie mam takiego przełącznika w domu ale myślę, że skoro z szybami się zgadza to i z lusterkami też będzie ok. Nie mniej jednak sprawdzę to przed zmianą pinów.

23 minuty temu, master22221 napisał:

PS. Gdy będziesz majstrował w otwartej kostce zalecam odłączenie masy akumulatora dla bezpieczeństwa, bo na pin 13 jest +12V bezpośrednio z klemy i po przypadkowym uderzeniu w blachę o kłopot nie trudno...

Pozdr.

Nie no oczywiście, że nie będę tego robił na żywca, choć ja wolę wypiąć wtyczkę na wejściu/wyjściu drzwi.

Edytowane przez EmarciN

Napisano
17 minut temu, EmarciN napisał:

wolę wypiąć wtyczkę na wejściu/wyjściu drzwi

Można i tak, zwłaszcza, że masz te złącze czyste i rozruszane podczas przekładki wiązki.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Zrobione, wszystko jest ok. Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.