Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C5 MKIII 2.0 HDI 163 KM kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Od tygodnia jestem w posiadaniu C5 MKIII '2012 2.0 HDI 163KM manual BVM 6

Auto miało jednego właściciela, serwisowany wg zaleceń ASO - co nie wiem czy jest plusem czy nie (rzadka wymiana oleju choćby)

To mój pierwszy diesel w życiu, silnik DW10CTED4 FAP EURO 5

Kilka pytań:

1) Co ile powinien wypalać się FAP i ile to trwa? Przez 700km zrobionych (w tym trasy) zauważyłem raz zwiększone spalanie i włączenie ogrzewania szyby, niestety akurat kończyłem godzinną jazdę i był to już dojazd po mieście do domu, ale mam wrażenie, że pod sam koniec spalanie już się unormowało. Żadnych komunikatów i kontrolek.

Procedura wykonała się do końca?

2) Zamierzam nie dolewać do baku żadnych olejów do dwutaktów - źle robię? Wiem, że są fani takiego dolewania.

3) Wyświetla się podna 7000km do przeglądu, ale może warto nie czekać, wymienić olej, filtry?

4) Auto ma niecałe 140kkm, kiedy zlecić wymianę rozrządu?

5) Sprzęgło działa dobrze, czy to prawda, że nie są żywotne (za słaby docisk?) i czy to prawda, że po lifcie (~2010) są mocniejsze?

6) Mam dostęp do chińskiej lexii (5-letniej) którą z powodzeniem podłączałem do starej C5 (2003) - jest szansa, że zagada z obecną?

Napisano
2 godziny temu, wald0 napisał:

Od tygodnia jestem w posiadaniu C5 MKIII '2012 2.0 HDI 163KM manual BVM 6

Auto miało jednego właściciela, serwisowany wg zaleceń ASO - co nie wiem czy jest plusem czy nie (rzadka wymiana oleju choćby)

To mój pierwszy diesel w życiu, silnik DW10CTED4 FAP EURO 5

Kilka pytań:

1) Co ile powinien wypalać się FAP i ile to trwa? Przez 700km zrobionych (w tym trasy) zauważyłem raz zwiększone spalanie i włączenie ogrzewania szyby, niestety akurat kończyłem godzinną jazdę i był to już dojazd po mieście do domu, ale mam wrażenie, że pod sam koniec spalanie już się unormowało. Żadnych komunikatów i kontrolek.

Procedura wykonała się do końca?

2) Zamierzam nie dolewać do baku żadnych olejów do dwutaktów - źle robię? Wiem, że są fani takiego dolewania.

3) Wyświetla się podna 7000km do przeglądu, ale może warto nie czekać, wymienić olej, filtry?

4) Auto ma niecałe 140kkm, kiedy zlecić wymianę rozrządu?

5) Sprzęgło działa dobrze, czy to prawda, że nie są żywotne (za słaby docisk?) i czy to prawda, że po lifcie (~2010) są mocniejsze?

6) Mam dostęp do chińskiej lexii (5-letniej) którą z powodzeniem podłączałem do starej C5 (2003) - jest szansa, że zagada z obecną?

1. wszystko zależy od jego dotychczasowego użytkowania, im mniej trasy a więcej miasta tym częściej. Zazwyczaj 500-600 km jest wynikiem dobrym :) . Nie ma komunikatów, chyba ze FAP się zaczyna kończyć lub płyn.

2. Ja tak robię, znaczy NIE dolewam i żadnych problemów nie mam.

3. Zapewne interwał ustawiony na 30000 km :) więc normalni ludzie wymieniliby już co najmniej 3000 km  temu :), podpiąć DB i zmienić interwał na 15000 lub 20000 i do tego uzależnić od okresy 12 lub 18 m-cy.

4. Jeśli prawdziwe to 180 (trudne warunki uzytkowania - miasto)/240 (autostrady) lub 10 lat.

5. lift obejmował budę a nie silnik skrzynia, zresztą 163FAP wszedł do produkcji w 2009 :)

6. tak, bez problemu, możesz zrobić jej flasha z B do C i podnieś wersję DB, tylko czy jes to potrzebne ? sprawdź ...

Napisano
  • Autor

dzięki,

3. rocznie robie co najmniej 25.000, wiec okresy czasowe i tak bez znaczenia.

4. przebieg jest pewny na 100%. Interwały imponujące swoją drogą (180/240 tys km)

5. czytalem gdzies ze notorycznie slizgaja sie sprzegla... moze to w wersji 140KM i gdzies ktos pisal ze poprawiali to... moze plotka

6. Czy musze uzywac DB? W MKI uzywalem oprogramowania lexia/proxia

Auto jest na tyle w miare nowe (poczatek gwarancji II/2013) i niezniszczone ze z jednej strony liczę, że bardziej będę używał niż serwisował, z drugiej dobrze zapobiegać wszystkiemu zawczasu. Więc na wymianę oleum umawiam się w te pędy.

Napisano

Teoretycznie może być Lexia, ale...  po pierwsze od lat nie jest aktualizowana, po drugie obcina niektóre komunikaty i wówczas wszystkie są na początku takie same.

Dlatego lepiej przejść na DB, nawet na niższą wersję, jak pamiętam to 5.xx normalnie łączył mi się z C5X7...

7.02 powinien zaspokoić już wszystkie potrzeby :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.