Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamera cofania

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Niedługo będę chciał zamontować kamerę cofania do Fiata Ducato. Na razie widzę dwa rozwiązania:

1. Kamera bezprzewodowa z oddzielnym wyświetlaczem, np. coś takiego http://allegro.pl/bezprzewodowy-zestaw-monitor-kamera-cofania-wifi-i5774985574.html

2. Wywalenie obecnego radia i montaż radia 2DIN z kamerą, np. http://allegro.pl/radio-samochodowe-2din-vordon-ht-869bt-kamera-i6726865822.html

Póki co skłaniam się ku opcji 1: rozwiązanie tańsze, nie trzeba ciągnąć kabli przez cały samochód, tym bardziej że przy opcji 2 jest 6m kabla od kamery i może zabraknąć, obecne radio gra i nie ma potrzeby zmiany, nawigację i tak mam z telefonu.

Co o tym myślicie? Mam rację czy może jest jakieś lepsze rozwiązanie?

Napisano
2 godziny temu, Zbynek napisał:

Cześć,

Niedługo będę chciał zamontować kamerę cofania do Fiata Ducato. Na razie widzę dwa rozwiązania:

1. Kamera bezprzewodowa z oddzielnym wyświetlaczem, np. coś takiego http://allegro.pl/bezprzewodowy-zestaw-monitor-kamera-cofania-wifi-i5774985574.html

2. Wywalenie obecnego radia i montaż radia 2DIN z kamerą, np. http://allegro.pl/radio-samochodowe-2din-vordon-ht-869bt-kamera-i6726865822.html

Póki co skłaniam się ku opcji 1: rozwiązanie tańsze, nie trzeba ciągnąć kabli przez cały samochód, tym bardziej że przy opcji 2 jest 6m kabla od kamery i może zabraknąć, obecne radio gra i nie ma potrzeby zmiany, nawigację i tak mam z telefonu.

Co o tym myślicie? Mam rację czy może jest jakieś lepsze rozwiązanie?

Ja  mam 3 lata coś na wzór pierwszej opcji i jest ok

Napisano
  • Autor
Ja  mam 3 lata coś na wzór pierwszej opcji i jest ok

Zasilanie kamery wziąłeś z żarówki swiatła wstecznego, a ekranu z lampki w podsufitce?

Taptaraptap

Napisano

mam patetn nr 1 ponad rok i jest ok polecam , zasilanie wziąłem z żarówki wstecznego , a ekran z zapalniczki :)

pozdrawiam

Napisano
Dnia 22.04.2017 o 20:18, Zbynek napisał:

Póki co skłaniam się ku opcji 1: rozwiązanie tańsze, nie trzeba ciągnąć kabli przez cały samochód, tym bardziej że przy opcji 2 jest 6m kabla od kamery i może zabraknąć,

Co do kabla, to od razu zalecam wywalenie tego, który dają z kamerą, bo to jest cienizna, która po 2-3 latach się łamie w miejscach, gdzie pracuje. Bez żadnego problemu i zakłóceń możesz dać zwykły przewód 2x0.75 zakończony cinchami, tak mam od kilku lat.

Co do zasilania kamery z lampki cofania - najpierw zmierz, jakie jest napięcie na wejściu na oprawkę przy wolnych obrotach (i oczywiście włączonym wstecznym biegu). W niektórych samochodach się zdarza, że jest niższe, niż potrzebne do normalnej pracy kamerki i włączenia podczerwieni w nocy. Wynika to z przekroju i długości przewodu od włącznika w skrzyni do oprawki (w klasycznych instalacjach). Ja u siebie brałem zasilanie zza wyłącznika tuż po wejściu wiązki do kabiny i rozprowadzałem na monitor i na kamerę oddzielnym przewodem. 

O monitorze w lusterku proponuję zapomnieć, ani to lusterko ani monitor. Mam tak w audi i przy okazji przerobię. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.