Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napęd do bramy przesuwnej

Featured Replies

Napisano

Mama będzie zmieniać ogrodzenie wokół domu, więc i brama będzie inna. Wymiary bramy będą wynosić około 4,5m x 1,5m. Jaki napęd polecicie? Zwróciłem uwagę na Nice SL1S/SL10S, kiedyś dużo dobrego słyszałem o FAAC, BFT, ale może polecicie coś bezawaryjnego.

W domu stosunkowo często dochodzi do braku dostawy prądu, stąd zwróciłem uwagę na Nice, bo mają dedykowany akumulator awaryjny :hmm: 

Napisano

Generalizując najlepsze napędy robi wielka czwórka: faac, came, nice i beninca. 

Napisano
2 godziny temu, analyzer64 napisał:

Mama będzie zmieniać ogrodzenie wokół domu, więc i brama będzie inna. Wymiary bramy będą wynosić około 4,5m x 1,5m. Jaki napęd polecicie? Zwróciłem uwagę na Nice SL1S/SL10S, kiedyś dużo dobrego słyszałem o FAAC, BFT, ale może polecicie coś bezawaryjnego.

W domu stosunkowo często dochodzi do braku dostawy prądu, stąd zwróciłem uwagę na Nice, bo mają dedykowany akumulator awaryjny :hmm: 

Beninca :ok:

Napisano
2 godziny temu, marcinur napisał:

Generalizując najlepsze napędy robi wielka czwórka: faac, came, nice i beninca. 

Nie porównuj Benincy czy np. Somfy do Came albo NICE :ok:

Edytowane przez Slawcio

Napisano

Nie porównuj Benincy czy np. Somfy do Came albo NICE :ok:

A czemu takie porównanie jest nie ok?

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, amciek napisał:

A czemu takie porównanie jest nie ok?

bo to tak jest  jakbyś porównywał np. klucze YATO do GEDORE takie same zadania spełniają, ale to po prostu inna liga :ok: choć Somfa już chyba teraz przeniosła całą produkcje na Chiny :ok:

Napisano
Dnia 28.04.2017 o 15:00, analyzer64 napisał:

Ja mam 20-letnią bezawaryjną Telcomę, więc Ci z nowymi nie poradzę, natomiast zwróć uwagę na to, że porządne wykonanie montażu ma zbliżony wpływ na niezawodność działania całego układu, jak sam napęd. W okolicy ludzie mają właśnie dwa rodzaje problemów - i zbyt mało solidne osadzenie napędu jest jedną z częstych przyczyn kiepskiego działania bram. 

Napisano
bo to tak jest  jakbyś porównywał np. klucze YATO do GEDORE takie same zadania spełniają, ale to po prostu inna liga :ok: choć Somfa już chyba teraz przeniosła całą produkcje na Chiny :ok:

Czyli patrząc od górnej półki jak to widzisz?
Też jestem zainteresowany napędem i celowalem w Came lub Benince.

Napisano

Mamy na wspólnocie dwa napedy jeden firmy Roger drugi CAME.

Obydwa działają dwa lata a otwieraja dziennie po kilkadziesiat razy.

Ogólnie polecam.

Napisano
3 godziny temu, amciek napisał:

Czyli patrząc od górnej półki jak to widzisz?
Też jestem zainteresowany napędem i celowalem w Came lub Benince.

osobiście tak:
Benica

Somfa

CAME/FAAC

i cała reszta

Jeśli możesz sobie pozwolić $ to bierz Benice :ok:

Napisano

ja mam Somfy- najtańszy ...działa i tyle w temacie ;]

dla mnie ważna była gwarancja, dawali 3 lata to kupiłem...

Edytowane przez Pado

Napisano
45 minut temu, Pado napisał:

ja mam Somfy- najtańszy ...działa i tyle w temacie ;]

dla mnie ważna była gwarancja, dawali 3 lata to kupiłem...

teraz podobno dają 5 lat na bramy wjazdowe/garażowe :ok:

Napisano

Z uwagą śledzę temat bo sezon na bramy ruszył ;] I mam dylemat do bramy o wadze 120kg listwa stalowa czy nylonowa? 

Napisano
  • Autor

U mamy będzie najprawdopodobniej FAAC albo Nice, modelu konkretnego jeszcze nie znam, będzie brama to monter więcej powie, wiem że montuje głównie FAAC.

Co do listwy to z tego co się zorientowałem (nie jestem doświadczony) lepsza będzie stalowa i dobrze zamontowana, bo jest trwalsza niż nylonowa. Podobno nylonowe są cichsze, podobno.

Napisano
4 minuty temu, analyzer64 napisał:

U mamy będzie najprawdopodobniej FAAC albo Nice, modelu konkretnego jeszcze nie znam, będzie brama to monter więcej powie, wiem że montuje głównie FAAC.

Nice ma fajne piloty ;]:ok:

Napisano
21 minut temu, cumel napisał:

Z uwagą śledzę temat bo sezon na bramy ruszył ;] I mam dylemat do bramy o wadze 120kg listwa stalowa czy nylonowa? 

postawił bym na stalową :ok:

Napisano
31 minut temu, Slawcio napisał:

teraz podobno dają 5 lat na bramy wjazdowe/garażowe :ok:

Na garażową smofy mam 5lat,ale na wjazdowa 3 (kupowane w  tym samym czasie) 

Napisano
Teraz, Slawcio napisał:

postawił bym na stalową :ok:

Kolega co robi bramy odradza nylonowe 

Napisano
Teraz, Pado napisał:

Na garażową smofy mam 5lat,ale na wjazdowa 3 (kupowane w  tym samym czasie) 

kiedy kupowałeś ?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Slawcio napisał:

Nice ma fajne piloty ;]:ok:

Sobie to i tak zamontuję raczej sterownik GSM, bo to proste w montażu ;] 

Napisano
Teraz, Slawcio napisał:

kiedy kupowałeś ?

Dokładnie rok temu

Napisano
1 minutę temu, analyzer64 napisał:

Sobie to i tak zamontuję raczej sterownik GSM, bo to proste w montażu ;] 

tak poważnie to Nice kiedyś było niczego sobie z 1/1,5 roku temu :ok:  teraz im tylko ładne piloty zostały ;]

Napisano
1 minutę temu, Pado napisał:

Kolega co robi bramy odradza nylonowe 

Średnio się mi widzi kręcenie cynkowanej listwy do aluminium chyba że dotoczę nierdzewne dystansy.

ssss.jpg.ed9ad8debb60d91e8875c9296f3af125.jpg

Napisano
1 minutę temu, Pado napisał:

Dokładnie rok temu

oni chyba nie dawno wprowadzili 5 lat

Napisano
  • Autor
Teraz, Slawcio napisał:

tak poważnie to Nice kiedyś było niczego sobie z 1/1,5 roku temu :ok:  teraz im tylko ładne piloty zostały ;]

Na razie musimy poczekać, nie wiadomo ile brama będzie ważyć, długość jednak będzie nieco ponad 5m. Jeszcze poruszę temat z monterem, czy da radę jakoś spiąć automatykę bramy garażowej z bramą wjazdową, żeby jeden pilot był. Do garażu mama ma napęd Optimum 600 jak pamiętam. :hmm: 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, cumel napisał:

Średnio się mi widzi kręcenie cynkowanej listwy do aluminium chyba że dotoczę nierdzewne dystansy.

Podobny wzór ogrodzenia i bramy będziemy mieć :ok: 

3792b3fbcd794df88bd6a04d33908483.png

Napisano
3 minuty temu, analyzer64 napisał:

Podobny wzór ogrodzenia i bramy będziemy mieć :ok: 

Z moim klientem na pewno ;] Bo ja to mam taki późny Gierek ;l  Tu się sprawdza przysłowie "Szewc bez butów chodzi" ;l

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, cumel napisał:

Z moim klientem na pewno ;] Bo ja to mam taki późny Gierek ;l  Tu się sprawdza przysłowie "Szewc bez butów chodzi" ;l

Obecną bramę to wstyd pokazywać, jest z połowy lat 70 ;] 

Edytowane przez analyzer64

Napisano

osobiście tak:
Benica
Somfa
CAME/FAAC
i cała reszta

Jeśli możesz sobie pozwolić $ to bierz Benice :ok:

Jakiś model polecasz szczególnie?
Nie wiem jeszcze ile będzie ważyć ta brama ale moja filozofia wyboru polega na tym, żeby wziąć najmocniejszy jaki jest. Tylko czy taka zachlannosc może się obrócić przeciwko mnie? Czy zbyt mocny napęd może zrobić kłopot przy np. Lekkiej bramie?

Napisano

po co brać napęd do bramy np do 25000 kg wagi bramy czy więcej jak brama będzie ważyć np. 500 kg :ok:

Będziesz miał konkretną wagę i wymiary bramy to bez problemu sam sobie dobierzesz/wybierzesz model :ok:

Napisano
1 godzinę temu, cumel napisał:

U mnie po 20 latach w zasadzie nie rdzewieją. 

Napisano
9 minut temu, Lucyfer napisał:

U mnie po 20 latach w zasadzie nie rdzewieją. 

Masz 20 lat bramę z aluminium? Pokażesz foto jak to dawniej robili   ;] 

To ze nie rdzewieją to mnie nie dziwi ale u mnie korozja elektrochemiczna  zajdzie a chciałbym tego uniknąć ;)

Napisano
9 godzin temu, cumel napisał:

Masz 20 lat bramę z aluminium? Pokażesz foto jak to dawniej robili   ;] 

To ze nie rdzewieją to mnie nie dziwi ale u mnie korozja elektrochemiczna  zajdzie a chciałbym tego uniknąć ;)

Pisałeś o dystansach z kwasówki, więc korozja na styku z bramą chyba nie będzie problemem? Ja pisze o korozji samych listew zębatych. 

Napisano
58 minut temu, Lucyfer napisał:

Pisałeś o dystansach z kwasówki, więc korozja na styku z bramą chyba nie będzie problemem? Ja pisze o korozji samych listew zębatych. 

Tylko tu chodzi chyba o korozje aluminium:hmm:

korozję elektrochemiczną mogą wywoływać miedź i stal węglowa, stal nierdzewna, a nawet stal ocynkowana w kombinacji z aluminium. Początkowo warstwa cynku zapewnia aluminium ochronę, lecz po zużyciu się cynku zostaje powierzchnia stalowa, może powodować korozję...

Tylko czy to jest problem w normalnych warunkach użytkowania bramy:hmm:

Korozja elektrochemiczna nie występuje w suchej atmosferze pomieszczeń zamkniętych. Ryzyko nie jest duże w warunkach lądowych...

Pytanie jak połączona jest brama aluminiowa z szyną nośną, czy są jakoś odizolowane:hmm: Bo przecież tam jest też ryzyko wystąpienia takiej korozji...

Napisano
12 godzin temu, volf6 napisał:

Pytanie jak połączona jest brama aluminiowa z szyną nośną, czy są jakoś odizolowane:hmm: Bo przecież tam jest też ryzyko wystąpienia takiej korozji...

2x warstwa lakieru proszkowego i podkładki teflonowe 1mm ;) Chyba wystarczy ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.