Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Impregnat do wzmocnienia fugi cementowej.

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem między cegiełkami grubą fugę z zaprawy cementowej. Boję się, że może się wykruszać. Można ją czymś wzmocnić ?

Napisano
Zrobiłem między cegiełkami grubą fugę z zaprawy cementowej. Boję się, że może się wykruszać. Można ją czymś wzmocnić ?

Środki iniekcyjne typu hydrostop, ale kiepsko się aplikuje ;)

Gdzie masz tę fugę? Impregnacja służy temu, by woda nie wsiąkała, a z nią brud, ale fugi nie wzmocni.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Komin wewnatrz oklejony płytkami z ciętej cegły. Pomyslałem o impregnacie bo on wsiąka w fugę i jakby ją tym samym skleja ( wzmacnia ),.. tak mi sie wydaje.

Napisano

Którymś z HG robiłem coś takiego z doskonałym skutkiem.

To był albo do fug albo kamienia. Śmierdzący rozpuszczalnikiem. Nie żaden wodny.

Jedyna wada, że się później trochę błyszczy.

Napisano
Komin wewnatrz oklejony płytkami z ciętej cegły. Pomyslałem o impregnacie bo on wsiąka w fugę i jakby ją tym samym skleja ( wzmacnia ),.. tak mi sie wydaje.

Niepotrzebne Ci wzmocnienie - tym bardziej, jeśli fuga jest cementowa. Przyda się impregnat (są dwa rodzaje - dające efekt mokrego kamienia i suchego), ale po to, by się mniej fuga brudziła. Jeśli to nie łazienka/kuchnia/przy kominku, to nawet tego nie trzeba.

Producent jest mało istotny - ja użyłem dragon z leroy Merlin i też jest dobrze.

Napisano

Takia2a3fdda4f45e7a4a1f52f92ca09c7bc.jpg

Napisano
  • Autor
37 minut temu, Olleo napisał:

Niepotrzebne Ci wzmocnienie - tym bardziej, jeśli fuga jest cementowa.

No własnie mam przeczucie, poparte jakimiś wspomnieniami, że taka fuga wcale nie musi byc mocna. Czasami jest ( czemu - nie wiem ) słaba i krucha. Dlatego pomyslałem o jakimś wzmocnieniu.

Napisano
No własnie mam przeczucie, poparte jakimiś wspomnieniami, że taka fuga wcale nie musi byc mocna. Czasami jest ( czemu - nie wiem ) słaba i krucha. Dlatego pomyslałem o jakimś wzmocnieniu.

Za mało lub za dużo wody. Jeśli dobrze zrobiłeś, to nie będzie się kruszyć.

Napisano

Jeśli obecnie jest ok, to taka już powinna pozostać.

Napisano
  • Autor

Dziś robiłem. Rozrabiałem w sumie z 15 małych ( malutkich ) wiaderek. Raz była rzadsza, raz gęstsza. Podejrzewam, że czasami było za mało wody, czasami za dużo, a czasami w sam raz. Wszystko jeszcze schnie. Ale i tak jutro poczyszcze cegiełki, a jak nastepnym razem przyjade ( robota w domku na działce ) to pociagnę całość impregnatem.

Napisano
Dziś robiłem. Rozrabiałem w sumie z 15 małych ( malutkich ) wiaderek. Raz była rzadsza, raz gęstsza. Podejrzewam, że czasami było za mało wody, czasami za dużo, a czasami w sam raz. Wszystko jeszcze schnie. Ale i tak jutro poczyszcze cegiełki, a jak nastepnym razem przyjade ( robota w domku na działce ) to pociagnę całość impregnatem.

Poczekaj, aż dobrze zwiąże - jak producent nakazuje. Takie rzeczy mieszaj z wodą przy użyciu miarek - trochę więcej/mniej wody i już masz inny kolor (fuga) i wytrzymałość (zaprawa i fuga).

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Olleo napisał:

trochę więcej/mniej wody i już masz inny kolor (fuga)

To pewnie dlatego szara fuga w terakocie działkowej łazienki jest jaśniejsza niż fuga w cokolikach, które robiłem miesiąc później,..choc z tej samej fugi :)

Napisano
To pewnie dlatego szara fuga w terakocie działkowej łazienki jest jaśniejsza niż fuga w cokolikach, które robiłem miesiąc później,..choc z tej samej fugi [emoji4]

Dokładnie z tego powodu.

Napisano
Dnia 5.05.2017 o 20:53, Radauskas napisał:

Grunt epoksydowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.