Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z18XE wymiana UPG, pierścieni tłokowych

Featured Replies

Napisano

Cześć,

jest pacjent Corsa C GSI z tym motorem. Przebieg na blacie teoretycznie 260kkm. Pb+lpg. Ile na lpg nie mam pojęcia, auto ściągnięte z DE. Generalnie silnik trup. Kopci tzn. bierze olej a kompresję ma licząc od strony rozrządu 12,8 - 7 - 8 - 1,7!! [Bar]. Na 4 cylindrze z racji praktycznie zerowego ciśnienia sprężania nie zachodzi w ogóle proces spalania. Prawdopodobnie będzie wypalony zawór/zawory lub uszkodzona UPG. Klient chce wymienić również pierścienie tłokowe. Głowica pójdzie do regeneracji. I teraz pytania:

- czy w tym motorze są przewidziane nadwymiarowe tłoki, pierścienie? Jeśli tak lub nie to jakie są dopuszczalne odchyłki samego cylindra tzn. owalizacja i itp?

- jakie zakupić uszczelki UPG, jakie pierścienie jakiego producenta?

Szukam również materiałów odnośnie momentów dokręcania śrub, stóp korbowodów i itp czyli wszystko co jest przydatne przy takich czynnościach. Dziękuje z góry za pomoc i chęci:oki:

Napisano

najpierw zdejmij głowicę i zobacz w jakim stanie są gładzie, bo możliwe że nie będzie czego zbierać. pierścienie zakładałem goetze, uszczelki elring albo reinz (zestaw na całą górę silnika). momenty podrzucę pod wieczór bo muszę spitalać tyrać

Napisano
  • Autor

Tak jak mówisz, może się okazać że cylindry będą tak zużyte że trzeba będzie szukać silnika. Się okaże wkrótce:ok:

Napisano

czemu szukać innego silnika,  można  tulejować dany cylinder,  wychodzi taniej od  nadwymiarowych tłoków 

Napisano
  • Autor

Jeden zawór wydechowy na 4 cylindrze ukruszony, wypalony. Same prowadnice zaworowe mają luz znaczny. Orientuje się ktoś jaki jest dopuszczalny luz tłoka w tulei? Nie mam średnicówki ale na oko widać jak ładnie zowalizowane są cylindry. Ruszając tłok w cylindrze przemieszcza się on w płaszczyźnie prostopadłej do wału do 2mm. Na cylindrach również w tej płaszczyźnie widać przebarwienia a pod światło zużycie. Prawdopodobnie będziemy szukać używki.

Napisano

o kurde,  producent stosuje  luz  bodajże  2 setki a ty  okiem  to  widzisz, szacun 

Ale  chociaż wiesz co to  średnicówka -  szacun  2 

Ja bym  kupił  nowe  pierścienie,  panewki i blok do  tulejowania. 

oczywiście  wymienić  uszkodzony zawór,  wszystkie  ładnie  dotrzeć,  wymienić  prowadnice i gumki  zaworów,  następnie przez  pierwszy 1000km jazda  tylko na benie,  zmiana  oleju,  regulacja (naprawa)  LPG i może kolejne  tysiące robić. 

Napisano
  • Autor

Tak mikrometra i suwmiarki też nie miałem w ręce:ok: 2 setki od 2 mm jeszcze umiem rozróżnić, może przesadziłem. Z tym tulejowaniem nawet nie podejmowałem tematu z właścicielem auta. Liczy się $$ za 1kpln chodzą gołe silniki. W tym wypadku 1kpln może kosztować regeneracja głowicy w zakładzie a gdzie reszta, pół roku temu wymieniałem UPG w z12xe i za samą głowicę wyszło 600zł. A była o niebo w lepszym stanie od tego przypadku.

Napisano

oj  to  masz  albo  niewiarygodnie drogi  serwis od głowic,  albo  tyle  przycinasz. 

Fakt,  używka  szybciej  i może nawet taniej,  ale czy  lepiej,  hmm wątpliwe 

Napisano
  • Autor

Tyle "przyciął" zakład zajmujący się regeneracją głowic. Już dokladnie nie pamietam co tam było robione bo sam się zdziwiłem jaka cena wyszła. Klient załatwiał regenerację w swoim zakresie.

Napisano
  • Autor

Silnik już zakupiony. Póki co sprawdziliśmy kompresje przed jego montażem wychodzi na zimnym silniku 13-14Bar na każdym cylindrze. Wiem że pomiar nie właściwy, ale przy najmniej jakiś podgląd na sprawę dał typu czy nie jest uszkodzona głowica lub sama upg. Nie mogę znaleść info na temat jakim momentem dokręcić tą badziewną śrubę od napinacza? W ww. wykazie nie mogę znaleść tej pozycji.

Napisano

napinacza rozrządu? czy paska osprzętu?

Napisano

napinacz rozrządu 20Nm, paska osprzętu 35Nm

Napisano
  • Autor

Śruba napinacza paska rozrządu, ok dzięki za info:oki:

Napisano
  • Autor

Dziś 2h walczyliśmy żeby pompę wody wymienić, pierwszy raz mi się zdarzyło żeby aluminiowa obudowa pompa wody do bloku silnika tak się utleniła że musieliśmy pompę w kawałkach wyciągać:facepalm:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.