Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A takie rozważania...

Featured Replies

Napisano

Czy przykładowo gdybym miał do wyboru subwoofer jednocewkowy (1*4ohm) i subwoofer dwucewkowy (2*4ohm) - ta sama moc 250W, ta sama seria, ta sama cena... Co lepiej wybrać?

Wiem - tu ważną sprawą jest również posiadany wzmacniacz...

Przykładowo na początek "średni" dwukanałowiec 2 x 250 W w RMS (obciążenie w mostku tylko 4ohmy a na kanał 2ohmy)

Można obciążać tylko jeden kanał wzmacniacza (podłączając właśnie ten cewki suba dwucewkowego równolegle na 2ohmy) a drugi zostawiać wolny?

A może zbierać dwa-trzy razy większą kasę i jakiś porządny monoblok wziąć (taki stabilny na 2ohmy 250W)?

Może to pogmatwane, ale poproszę Was o jakieś opinię, bo muszę stanąć jutro przed małym wyborem... smile.gif

Napisano

> Czy przykładowo gdybym miał do wyboru subwoofer jednocewkowy

> (1*4ohm) i subwoofer dwucewkowy (2*4ohm) - ta sama moc 250W, ta

> sama seria, ta sama cena... Co lepiej wybrać?

> Wiem - tu ważną sprawą jest również posiadany wzmacniacz...

> Przykładowo na początek "średni" dwukanałowiec 2 x 250 W w RMS

> (obciążenie w mostku tylko 4ohmy a na kanał 2ohmy)

> Można obciążać tylko jeden kanał wzmacniacza (podłączając właśnie ten

> cewki suba dwucewkowego równolegle na 2ohmy) a drugi zostawiać

> wolny?

> A może zbierać dwa-trzy razy większą kasę i jakiś porządny monoblok

> wziąć (taki stabilny na 2ohmy 250W)?

> Może to pogmatwane, ale poproszę Was o jakieś opinię, bo muszę stanąć

> jutro przed małym wyborem...

to dość ciężka sprawa z tymi cewkami smile.gif

np. dla passata 2 cewki to czyta radość spina i wykrzesuje moc ze swojego stjuningowanego buszmena wink.gif

ale cuzamen do kupy wydaje mi sie rozsadnym kupic 2 cewkowy, przy zalozeniu ze piosadasz stabilny wzmacniacz ok.gif

Napisano
  • Autor
A jeszcze takie dziwne pytanie: można dwucewkowego suba jakoś tymczasowo podłączyć pod... radio? smile.gif Tak dla sprawdzenia.
Napisano

> A jeszcze takie dziwne pytanie: można dwucewkowego suba jakoś

> tymczasowo podłączyć pod... radio? Tak dla sprawdzenia.

yikes.gif...i wypalic przy okazji końcówkę mocy niepolecam nono.gif

Napisano
  • Autor

> ...i wypalic przy okazji końcówkę mocy niepolecam

Warto zapytać, żeby nie zrobić głupoty... Wielkie dzięki za info ok.gif

Napisano

> Warto zapytać, żeby nie zrobić głupoty... Wielkie dzięki za info

spoko zlosnik.gif

Napisano

> A jeszcze takie dziwne pytanie: można dwucewkowego suba jakoś

> tymczasowo podłączyć pod... radio? Tak dla sprawdzenia.

jasne, że można ale tylko na chwilke pozatym lepiej sprawdzić np baterią błaską 12V smile.gif ew jak nie ma pod ręką to baterią od telefonu jeśli ma styki na wierzchu ... ok.gif

Napisano
  • Autor

> jasne, że można ale tylko na chwilke pozatym lepiej sprawdzić np

> baterią błaską 12V ew jak nie ma pod ręką to baterią od

> telefonu jeśli ma styki na wierzchu ...

Wszystko jasne i proste smile.gifok.gif Dzięki!

Napisano
  • Autor

Ostatnie pytanko:

Można podłączyć suba jednocewkowego 4ohmy 250W RMS do wzmacniacza "domowego" tj. jakaśtam Unitra z wieży stereo (dwa kanały po 35W, 8ohm - jest też możliwość zmostkowania w jeden kanał) tak na próbę? Nic się nie stanie z subem?

Napisano

> Ostatnie pytanko:

> Można podłączyć suba jednocewkowego 4ohmy 250W RMS do wzmacniacza

> "domowego" tj. jakaśtam Unitra z wieży stereo (dwa kanały po

> 35W, 8ohm - jest też możliwość zmostkowania w jeden kanał) tak

> na próbę? Nic się nie stanie z subem?

co najwyżej wzmacniacz może się wyłączyć ale nie powinien, jeśli nie bęziesz go za bardzo "męczył"

Napisano
  • Autor

> co najwyżej wzmacniacz może się wyłączyć ale nie powinien, jeśli nie

> bęziesz go za bardzo "męczył"

Tak jakoś mnie korci, żeby sprawdzić jak chodzi smile.gif Oczywiście nie chcę go męczyć (znaczy się głośnik, nie wzmacniacz smile.gif wzmaka mi nie będzie szkoda)

A swoją drogą to nie wiem czy Kolega Essa pojawia się jeszcze tu na forum - dawno Go tu nie widziałem. Chciałbym podziękować mu za świetne podejście do klienta i ekspresową przesyłkę smile.gifbow.gif

Napisano

Znam ten ból zlosnik.gif i pewnie nie tylko ja. Pochwal się co za suba kupiłeś wkońcu;) Może jakieś foty / opis konstrukcji?

Napisano
  • Autor

> Znam ten ból i pewnie nie tylko ja. Pochwal się co za suba kupiłeś

> wkońcu;) Może jakieś foty / opis konstrukcji?

Kurcze, z fotkami narazie mam problem. Nie będzie fotek smile.gif

Co kupiłem? Wpadł mi w oko Powerbass 10' z serii Black choć cały czas byłem nastawiony na ten dwucewkowy z serii Chrome, ale za dużo kombinowania z cewkami, odpowiednimi wzmacniaczami itd itp.

Teraz muszę znaleźć trochę czasu na to, by to zmontować w bagażniku. Wtedy będą fotki smile.gif

Acha - jak się postępuje z takim sprzętem? Chodzi mi o tzw. "wygrzewanie" czy coś tam jeszcze. Jestem lajkonik w tych sprawach, więc proszę Was znowu o pomoc smile.gif

Aaaa - na tym śmiesznym wzmacniaczu głośnik... pierdzi smile.gif Mam nadzieję, że jest z nim wszystko ok, że jest to wina za słabego wzmacniacza. Narazie taki - nie mogłem się doczekać smile.gif

A już wkrótce nowa paczka z Essy smile.gif

Napisano

Sam się wygrzeje podczas grania - postępuj jak dawniej z nowym samochodem który trzeba dotrzeć - traktuj go delikatnie , nie na pełnych obrotach;] Bynajmniej pierwsze parę(naście? dziesiąt?) godzin grania.

Tylko że nie każdy ma dostęp do takiego sprzętu..;]

Napisano

Ja jednak zalecam rozegrać głosnik chociaż wstępnie przez godzine pod jakims wzmacniaczem ale free air.

Głosnik nierozegramy ma ograniczony ruch przez co jego impedancja zbliża sie do rezystancji znamionowej ( czyli z grubsza maleje), a z racji ograniczonego ruchu nie chłodzi sie cewka.

Ja swój ostatni głosnik rozgrywałem podpinając go początkowo pod 300w transformator halogenowy.

Poprostu szkoda mi było wzmacniacza a i tak sinusoida z trafa była ładniejsza pod wiekszym obciązeniem niż z mojego biednego wzmacniacza.

Proces rozgrywania skonczyłem na 600w trafie ze wzmaka estradowego dającego napięcie na jednych wyprowadzeniach rzędu 35v i podpiętego pod 1 ohm subika. Odpowiednio 5 minut "grania" i 10 przerwy.

Jeden dzien a głosnik zmienił sie nie do poznania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.