Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik ABS- jaka rezystancja?

Featured Replies

Napisano

Saab, 9-3 2006rok, jest podejrzenie padniętego czujnika ABS. Najpierw zapalalała się kontrolka ABS po wjechaniu prawym kołem w dziurę czy na próg zwalniający, od paru miesięcy kontrolka świeci już na stałe. Dziś wziąłem się za naprawę i oba czujniki mają podobną rezystancję, około 4MOhm. Czy to jest prawidłowa wartość?

Czujnik prawdopodobnie ten sam co w Vectrze C.

Napisano

Zależy od typu czujnika. Jak nowsze auto i czyta z pierścienia magnetycznego to można założyć, ze mamy czujnik Halla i tu omomierzem raczej nie pomierzysz. 

Napisano
4 godziny temu, Igorek napisał:

Saab, 9-3 2006rok, jest podejrzenie padniętego czujnika ABS. Najpierw zapalalała się kontrolka ABS po wjechaniu prawym kołem w dziurę czy na próg zwalniający, od paru miesięcy kontrolka świeci już na stałe. Dziś wziąłem się za naprawę i oba czujniki mają podobną rezystancję, około 4MOhm. Czy to jest prawidłowa wartość?

Czujnik prawdopodobnie ten sam co w Vectrze C.

Ja bym się najpierw do kompa podłączył i sczytał błędy i wskazania czujników.

2006 r to powinno być wszystko jak na tacy.

Napisano

Poszukaj na VKP jak pomierzyć omomierzem we wtyczce modułu czujniki. Jeśli jest analogicznie jak VC to tam jest łącznik przy kole z przodu i to on lubi padać.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
Dnia 5/10/2017 o 09:54, AstraC napisał:

Poszukaj na VKP jak pomierzyć omomierzem we wtyczce modułu czujniki. Jeśli jest analogicznie jak VC to tam jest łącznik przy kole z przodu i to on lubi padać.

Miałeś rację choć nie było łatwo. Oba czujniki miały podobną rezystancję. Komputer wskazywał błąd prawego koła. Wymieniono prawą piastę z czujnikiem i nic. Wiązka sprawdzona i nic. Komputer nadal wskazywał błąd prawego koła ale przy sprawdzaniu które koło nie daje sygnału to lewy przód milczał. Wymieniono lewą piastę i nadal nic. Kontrola wiązki nic nie wykazała, było przejście. Wymieniony komputer od ABS'u i nadal bez zmian. Dziś rozebrałem lewą wiązkę i sukces, jest urwany kabel. Zlutowałem, problem zniknął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.