Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault 19 - co sądzicie ?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, smirk.gif

Mój szwagier rozgląda się za jakimś niedrogim msamochodem (gdzieś do ok.3-4 tys). Podoba mu sie reno 19-tka. Prośba do byłych i obecnych użytkowników czy warto tym autem się interesować.

dzieki piwo.gif

pzdr

majkii

ok.gif

Napisano

> Witam wszystkich,

> Mój szwagier rozgląda się za jakimś niedrogim msamochodem (gdzieś do

> ok.3-4 tys). Podoba mu sie reno 19-tka. Prośba do byłych i

> obecnych użytkowników czy warto tym autem się interesować.

> dzieki

> pzdr

> majkii

Jeżeli brać to tylko z końcówki produkcji i zadbane. Ceny części bardzo drogie. Miałem przez ponad 10 lat R19 i w końcu można powiedzieć, że "zamieniłem" się na Fiata Tipo (sprzedałem R19, kupiłem za tę kasę T). Teraz mam auto młodsze, nie rdzewieje i jak coś muszę naprawić to włos na głowie nie staje jak w przypadku Renault smile.gif

Napisano

szczeki tyl 40 pln np. (oczywiscie nie oryginaly)

klocki przod ok 50pln

tarcze przod 80 pln

komplet sprzgla 240pln

rozrzad 210pln

koncowki itp. jakies 25-30 pln/szt

tak placilem gora rok temu

popatrz na uzywki na allegro np.silnik(od350) alternator (od 50pln) komputer (od40pln) - ceny "serwisowe" powalaja ale wszystko znajdziesz na szrotach

plusy:

przestronny, wygodny, w miare bezpieczny jak na swoje lata, rdza mozna powiedziec ze znikoma w porownaniu do opla lub fiata (te sama roczniki lub nawet mlodsze o 2-3 lata (mialem opla 3 lata mlodszego ale trudno go porownywac w innych wlasnosciach bo to mocny gsi))

spalanie rozsadne ale mowie tu o dieslu i o 1.4 lpg bo takie mialem/mam

1.9d f8q ok5,5-6l

1.4 c3j 8-9,5l gaz (holandia)

minusy:

wycieki oleju, polosie; elektryka pada (styki upalone) ale ostatnio robilem poprawki w vectrze 89r to tam byla poprostu tragedia

w tej cenie mozna kupic 2 faze

Napisano

> szczeki tyl 40 pln np. (oczywiscie nie oryginaly)

> klocki przod ok 50pln

> tarcze przod 80 pln

> komplet sprzgla 240pln

> rozrzad 210pln

> koncowki itp. jakies 25-30 pln/szt

> tak placilem gora rok temu

Tipo sprzegło oryginał Valeo poniżej 200 zł, rozrząd - pasek + rolka 40 zł, za tarcze Textar z allegro dałem 40 zł, klocki 35 zł (Maff - całkiem dobre). W R19 musiałem rozbierać silnik - zarysowana tuleja -koszty z tego co pamiętam jakieś masakryczne. Jakiś kawałek węża gumowego do układu chłodzenia - przeszło 50 zł. Co do rdzy to się Kolega mocno myli (no chyba że mówimu o Uno) smile.gif Podłoga bagażnika w Renii całkiem zżarta, podobnie błotniki tył i to mimo ocynku. Tipo ma teraz 12 lat i nie ma grama rdzy. Ale fakt - Renia mi dzielnie służyła i uważam, że to było udane i sympatyczne auto. smile.gif

Napisano

witam,

mam 2 takie renowki obecnie w rodzinie

od 2 lat 1.7 + lpg na monowtrysku z 1991 (ph1) miasto 9-10 l, trasa 8-9l,

oraz

od 1 miesiąća 1.4 + lpg na gaźniku z 1993 (ph2)spalanie w trasie i w miescie 9 l

moje doswiadczenia tycza sie póki co tylko tej pierwszej renowki, poza tym ze przy 160 tys km trzeba bylo wymienic wszystkie linki (od gazu,sprzęgła,wstecznego),to naprawde nic z tym samochodem sie nie dzialo. Tani w utrzymaniu i mozna polecic. a co do rdzy...... jesli samochod nie był bity...to nic mu nie powinno byc, ta z 91 roku nie ma grama rdzy,i oryginalny lakier,a ta z 93 ma 2 rude plamy na masce,ponoc dla nich to typowe alien.gif

Napisano

> Witam wszystkich,

> Mój szwagier rozgląda się za jakimś niedrogim msamochodem (gdzieś do

> ok.3-4 tys). Podoba mu sie reno 19-tka. Prośba do byłych i

> obecnych użytkowników czy warto tym autem się interesować.

> dzieki

> pzdr

> majkii

Miałem przez 4 lata C3J (1.4 60KM) wersja 3D z 94r

jak na moje jazy te 60 k to było ok smile.gif

bardzo miło wspominam, duzy wygodny samochód, fakt ze przesiadłem się ze skody 120, ale ona tez mała nie jest

kupiłem z przebiegiem 100kkm, ale czy rzeczywiście taki miała?

mozliwe

zalałem ja syntetykiem, bo mi mechanik pomylił z p/syn i momo przebiegu nic się nie działo. sprzedałem przy 160 kkm bo trafiła sie "okazja" na Lanosa od znajomego - poźniej żałowałem frown.gif okazji

do tego przebiegu nie brał ani grama oleju, taki sam stan od wymiany do wymiany.

z usterek: wyciek z pod uszczelniacza na wale (nie zrobiony przez 2 lata, bo nie był straszy), dlatego ze miałem nią jeździć to zrobiłem amorki i zawieszenie, rozrząd. a tak to od wymiany do wymianyoleju i świeć

z takich usterek niespodziewanych, to okazało sie że jest wyciek z cylinderów z tyłu, były jakieś drogie bo tam jakeś sprżeynki były czy coś, napewno taniej mozna było kupic do meganki no i trzeba było wymienić szczeki bo je zalał płyn

ceny części nie były takie straszne, uważam że przystepne

na dobre używki to wg. mnie tez nie za bardzo jest co liczyć bo to model który ma juz swoje lata łatwiej bedzie napewno do meganki

rdza na masce to norma smile.gif

wyszła tez na błotnikach i drzwiach - najczęściej tam gdzie zawijane są płaty blachy na konstrukcję - chyba miały kiepskie zabezpiczenie

podłoga - ok

z sentymentu do marki i modelu po pozbyciu się okazyjnego lanosa kupiłem sobie Megankę smile.gif

pozdr

Napisano

> Ceny części bardzo drogie.

gdzie i kiedy??????

bo ja już 2 sztukę mam bo zamieniłem starszą na młodszą o lepszym wyposażeniu i jakoś nigdy za nic bardzo drogo (w porównaniu do innych marek) nie płaciłem a parę żeczy "poważnych" zdążyłem w tej starszej wymienic z racji zaniedbań poprzedniego właściciela.

Obecną jeżdżę i tankuję i nic się z nią nie dzieje (odpukać)

19-stki mają swoje wady ale większość przysłaniają zalety ale co by nie gadać to najlepiej wejdź na stronę www.renault19.pl i poczytaj opinie uzytkowników bo jest tam na forum conajmniej kilka wątków zapodanych przez ludzi, którzy zastanawiali się nad kupnem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.