Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boazeria do łazienki?

Featured Replies

Napisano

Mam mieszkanie pod wynajem.

Miałem je wyremontować ale znalazła się osoba, która szuka mieszkania na pilnie - to jej odpowiada = nie ma czasu na remonty.

Mam tylko weekend i w tym czasie chcę to mieszkanie troszeczkę odświeżyć.

W sumie to do pomalowania jest jedna ściana w pokoju, reszta malowana była całkiem niedawno.

Pozostaje kwestia łazienki, która miała mieć generalny remont. Nie ma na to czasu.

Malowanie ścian odpada bo są strasznie nierówne, w niektórych miejscach przyklejone są jakieś szpetne panele itp.

Chciałbym to wszystko zerwać i albo odmalować (nawet takie krzywe ściany) albo położyć na to boazerię.

Wolałbym w zasadzie tą boazerię tylko czy:

- w łazience da radę?

- https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/boazerie-i-panele-scienne/boazerie-drewniane-pvc-i-mdf/panel-scienny-mirage-gr-0-8-x-szer-25-x-dl-270-cm-vox,p424551,l1553.html

- na co zwrócić uwagę przy zakupie / montażu?

Napisano

Połóż płytki w newralgicznych miejscach (tam gdzie będzie sie chlapać), a na reszcie ściany przyklej płyty karto-gips, zlicuj je z płytkami, zaszpachluj i pomaluj. Myślę, że czasowo nie powinno to zająć zbyt wiele :)

Napisano
6 godzin temu, luccass napisał:

Połóż płytki w newralgicznych miejscach (tam gdzie będzie sie chlapać), a na reszcie ściany przyklej płyty karto-gips, zlicuj je z płytkami, zaszpachluj i pomaluj. Myślę, że czasowo nie powinno to zająć zbyt wiele :)

Na podstawie doświadczenia mogę powiedzieć że położenie płytek na niewyrównane podłoże, docięcie i przyklejenie płyt g/k, wklejenie siatki,poszpachlowanie,wyszlifowanie, zagruntowanie oraz pomalowanie x2 zajmie o wiele więcej czasu niż położenie paneli np na jakiś klej chemiczny. 

Napisano
11 minut temu, Rafcio napisał:

Na podstawie doświadczenia mogę powiedzieć że położenie płytek na niewyrównane podłoże, docięcie i przyklejenie płyt g/k, wklejenie siatki,poszpachlowanie,wyszlifowanie, zagruntowanie oraz pomalowanie x2 zajmie o wiele więcej czasu niż położenie paneli np na jakiś klej chemiczny. 

Po co klej chemiczny? Wiesz ile ten klej będzie kosztował. Listwy drewniane 20mm na kołki fast fix i po problemie. Nie wiem jak duża łazienka, ale to na pól dnia robota.

Napisano

Tak ale z listwami mogą być problemy, przy zbyt krzywych ścianach będą mocno sterczeć. Poza tym ściany w niektórych blokach mają tylko 5 cm grubości i łatwo je przewiercić.

Poza tym pisząc klej chemiczny miałem na myśli jakiś mamut albo inny fix w kartuszu.

Napisano
1 godzinę temu, Rafcio napisał:

Tak ale z listwami mogą być problemy, przy zbyt krzywych ścianach będą mocno sterczeć. Poza tym ściany w niektórych blokach mają tylko 5 cm grubości i łatwo je przewiercić.

Poza tym pisząc klej chemiczny miałem na myśli jakiś mamut albo inny fix w kartuszu.

Zakładając, że ściany są idealnie równe, czyli w zakresie dopuszczalnej tolerancji dla okładzin wewnętrznych, na jeden panel jak w linku potrzebny będzie jeden kartusz 300ml takiego kleju. Jeżeli odchyły są +-1cm to przyklejenie 1m2 takiego panela będzie wymagało (strzelam) 1 kartusza na 1m2. Biorąc pod uwagę efekt końcowy jak i wrażenie podczas klejenia, uważam to za bardzo nietrafiony sposób montażu.

Od najłatwiejszych sposobów zaczynając, to ruszt stalowy i na to panele lub płyta ale odejdzie po min 4cm na stronę z wymiaru; ruszt drewniany i na to panele odejdzie 28mm, płyta GK na placki; tynk- na czuja albo na profilach.

Napisano

Przyjmując że pójdzie 1 kartusz na 1m2 ( co według mnie jest zawyżoną liczbą) bo można panele kleić punktowo, to na łazienkę pójdzie 15/20 kartuszy? Jaki to koszt? A twoim sposobem ze stelażem? Musisz kupić profile, kołki szm., wkręty no i płytę g/k. Poza tym panele też musisz jakoś przyczepić do płyty, zapewne na klej który też trzeba kupić. Poza tym masz o wiele więcej pracy.

Jak by nie liczył to twój sposób jest droższy, wolniejszy i bardziej pracochłonny.

Co do efektu końcowego to efekt będzie na pewno lepszy niż przed położeniem paneli, a praca będzie szybka. Wszystko zależy ile kto chce w to włożyć pieniędzy, pracy, ile ma na to czasu i jakiego efektu oczekuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.