Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykonanie kawałka rury perforowanej - ktoś, coś?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Potrzebuję wykonać próbki z rury nierdzewnej długości 60mm i średnicy zewnętrznej 30mm.

Taki kawałek ma mieć nie perforowany odcinek 10mm na jednym i drugim końcu ale nie do końca, bo na tych odcinkach maja być po 4 dziurki 5mm.

Jak się dorwę do painta, to wrzucę rysunek techniczny ;]

Kwestia jest taka, że to ma być próba i potrzebuję zrobić 10 sztuk albo tyle ile wyjdzie z kawałka rury.

Jakby mi odpowiadało i zgrało się z innymi elementami, to bym już zamawiał większe ilości.

Firmy, do których pisałem nie chcą się podjąć, bo za mało, ale może ktoś z Was pracuje przy takich rzeczach i mógłby coś takiego dla mnie zrobić?

Liczę na odzew i pozdro :ok:

sitko.jpg

sitko.jpg

Edytowane przez Kuracjusz

Napisano

Zrobić...Pewnie by się dało...Ale roboty z tym od pyty.

Pytanie jednak, na ile to ma być powtarzalne. Czy stanowi to jakiś element dajmy na to wydechu, i będzie zakryte czy musi być pico bello z dokładnością do mikrona. ;]

I kwestia chyba najważniejsza, ile ma być tych małych otworków na obwodzie i jakiej średnicy?

Napisano

Właśnie wiem, że sporo roboty, a przy masowej produkcji ma kosztować max. 4,- więc może lepiej cnc na cienką blachę i jakaś technologia, żeby to zgiąć w rurkę i jakoś zgrzać?

Da się tak zgrzać taki wycinek z blachy, żeby było ładnie i tanio?

Napisano

Jak mówisz, CNC-otworki, walcarka, zaspawać bądź zgrzać (zależy czy może być zakładka czy ma jej nie być). Z przykrością informuję, że nie posiadam ani CNC ani walcarki. ;]

Napisano
Zrobić...Pewnie by się dało...Ale roboty z tym od pyty.
Pytanie jednak, na ile to ma być powtarzalne. Czy stanowi to jakiś element dajmy na to wydechu, i będzie zakryte czy musi być pico bello z dokładnością do mikrona. ;]
I kwestia chyba najważniejsza, ile ma być tych małych otworków na obwodzie i jakiej średnicy?

4 narzędzia, ok 10 min sztuka, parę linijek programu
Za 4 pln w deatalu to nawet nie ma po co maszyny włączać bo nie zarobi na operatora
Napisano

Z tego, co policzyłem, to materiał (arkusz blachy nierdzewnej polerowanej 1x1m) wyszedłby max 1,- za sztukę, raczej 50-70gr.

Wycinanie cnc to wychodzi jakieś 10,- za metr bieżący i chyba tu jest problem, bo jak to policzę, to wychodzą jakieś chore kwoty...

Napisano

Chyyybaaaa, żeeeee...

Zrobić prasę ręczną i wyjdzie jakaś minuta albo dwie na sztukę.

Nie wiem tylko, czy prasa z takimi małymi elementami będzie funkcjonować.

Kupić rurę nierdzewną 0,5mm i pociąć na kawałki.

Bęben z dziurkami, na którym ręcznie obraca się element i prasa opuszczana i dociskana ręcznie z bloczkami tłoczacymi.

Takie coś powinno dać sobie radę z blachą 0,5mm chyba...

A i zlecenie wykonania elementów takiej prasy nie powinno mnie zrujnować.

Kształt dziurek mogę zmodyfikować jeśli jest taka potrzeba i chyba łatwiejsze do wykonania okrągłe niż prostokątne... 

Z jakiego materiału powinny być elementy tłoczące?

sitko.jpg

Edytowane przez Kuracjusz

Napisano
9 minut temu, Kuracjusz napisał:

Chyyybaaaa, żeeeee...

Zrobić prasę ręczną i wyjdzie jakaś minuta albo dwie na sztukę.

To teraz pozostaje zapytać o cenę stempla i matrycy ;] Podzielić ją przez ilość sztuk i zrobić 8]  Jeśli nie planujesz robić tego w tysiącach to zupełnie nieopłacalne.

Napisano
13 godzin temu, Kuracjusz napisał:

Witam.

Potrzebuję wykonać próbki z rury nierdzewnej długości 60mm i średnicy zewnętrznej 30mm.

A coś gotowego Cię nie zadowoli? https://www.google.pl/search?q=rura+perforowana&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwj6u8--habUAhXCJZoKHbpAA6cQ_AUIBigB&biw=1366&bih=657#imgrc=_

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.