Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odnawianie starych (bardzo) mebli

Featured Replies

Napisano

Wzięliśmy od babci parę mebli, które nam się podobają, dość starych - szafa, kredens i toaletka. Orientacyjnie policzyliśmy że szafa ma minimum 80 lat, dalej wstecz nikt nie pamięta. Szafa jest prawdopodobnie dębowa, fornirowana z przodu. Na tylnych ściankach widać mnóstwo małych otworków po kornikach. Teść wpadł na pomysł aby wziąć strzykawkę i wpuścić tam naftę, ale:

- wydaje mi się że w 21 wieku są lepsze sposoby na korniki, to raz, dwa

- gdyby te korniki tam były cały czas, to przez 80 lat już by tej szafy nie było

Więc:

1. jak sprawdzić czy są korniki i jak zabezpieczyć

2. czym zmatowić (papier ścierny? jakiej gradacji?)

3. od razu po zmatowieniu malować czy czymś odtłuścić?

4. na jakim etapie szpachlować ubytki?

5. jaką kupić farbę i ile razy malować żeby uzyskać ładny i trwały efekt - kredens ma stać w salonie, więc musi być tip-top

Z góry dzięki za rady

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał:

Więc:

1. jak sprawdzić czy są korniki i jak zabezpieczyć

3. od razu po zmatowieniu malować czy czymś odtłuścić?

4. na jakim etapie szpachlować ubytki?

5. jaką kupić farbę i ile razy malować żeby uzyskać ładny i trwały efekt - kredens ma stać w salonie, więc musi być tip-top

Z góry dzięki za rady

Pomysł z naftą niezły, jeśli ją połączyć z ogniem - pozbędziesz się korników na amen (kredensu również). :hehe:

Teraz poważnie. Tak, są dużo lepsze środki na korniki, ostatnio moja mama przerabiała temat. Ich obecność sam już zaobserwowałeś po otworkach. Starym jak świat sposobem na niewielkie przedmioty jest umieszczenie ich w piekarniku, w temperaturze rzędu 100 stopni wszystkie robale zdechną, a drewno jeszcze się nie nadfajczy. Może być nieco wyższa temperatura, ofc bez przesady.

Podejrzewam, że jednak nie dysponujesz tak dużym piekarnikiem, czy jakiś Twój znajomy np. piecem do lakieru proszkowego bądź innym - bo w takim dałbyś rady kredens umieścić.

Pozostaje zatem zakup współczesnej chemii i żmudna aplikacja strzykawką, otwór po otworze.

2. mam doświadczenia z samochodami, z drewnem średnio choć coś tam matowałem, ale w miękkim drewnie. Zmatować możesz papierem rzędu 100-120, powyżej nie ma sensu bo jest za drobny i szybko się zatka (choć to dąb i mogę się mylić, a wyższa gradacja to gładsza powierzchnia). Poniżej 60 też bym nie schodził ze względu na rysy w powierzchni.

3. To drewno. Dobrze wydmuchać, naprawdę dobrze, i malować. Hmm...Malować? A nie myślałeś o olejowaniu? :)

4. jeśli są ubytki to lekko szlifnij ręcznie by było żywe drewno (odcień!), wyszpachluj i szlifuj, na koniec obszlifuj całość. Uważaj bo szpachlówka lubi chłonąć farbę i odcień na niej może sie różnić od miejsc gdzie masz żywe drewno.

5. To już zależy jaki efekt chcesz uzyskać...Miałem romans z frontami lakierowanymi na kolor ale to chyba byłaby zbrodnia :hehe: Masz różne jednoskładnikowe (najprostsze w użyciu) lakiery, mat, półmat, połysk...Osobiście skłaniałbym się ku opcji z matem lub półmatem, raz że dużo lepiej wygląda (IMO) dwa, że maskuje drobne syfki których w warunkach amatorskich nie unikniesz, trzy że w połysku zobaczysz od razu każdą ryskę, każdy brud który wejdzie w lakier. Mat po prostu więcej wybacza.

Ogólnie im lepiej przygotujesz materiał, im gładziej go wyszlifujesz, lepiej odpylisz, im więcej dasz warstw lakieru tym większą głębię barw uzyskasz i lepszy efekt końcowy, choć to chyba oczywiste. :)

Napisano
23 godziny temu, bizz napisał:

Jeśli drzwi mają jakieś rzeźbienia i.t.p. to to może być lepsze od papieru

Napisano

Szlifowanie mebli zwłaszcza fornirowanych przy nieumiejętnym dobraniu narzędzia źle się kończy - oczywiście dla mebli.

Widziałem antyki przejechane szczotką drucianą na wiertarce :facepalm: ale czasami ktoś i taki efekt chce uzyskać.

Najlepiej zacząć od wełny stalowej i jakiegoś zmywacza powłok drewnianych, zmywacza wosków ostatecznie po prostu denaturatu.

Wiem że nie jest to łatwa i szybka sprawa ale tylko tak da się odnowić drewno nie naruszając zupełnie struktur.

Napisano
Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎11 o 19:54, bizz napisał:

Na tylnych ściankach widać mnóstwo małych otworków po kornikach.

To nie kornik.

Kołatek

" Korniki?

Powszechnie wiadomo, że korniki są jednymi z najczęściej rozpoznawanych szkodników drewna, które nieznacznie różnią się od innych owadów. Korniki wygryzają podłużne chodniki w drewnie, ale przede wszystkim korniki nigdy nie zasiedlają wyrobów z drewna. Wiele osób zanim zapozna się z tematem błędnie myśli, że zniszczenia drewnianych elementów (konstrukcji budynków, konstrukcji dachów) powodowane są przez korniki.
Wbrew opinii korników nie ma również w meblach, ramach obrazów, futrynach i rzeźbach. Elementy te uszkadzane są najczęściej przez chrząszcze z rodziny kołatków niewiele mającej wspólnego z kornikami.
Korniki najczęściej opanowują drzewa złamane lub wywrócone, a także stojące, lecz osłabione różnorodnymi przyczynami. Niektóre gatunki korników zasiedlają tylko martwe drzewa."

http://www.spuszczel.pl/

http://insektpol.pl/kołatek-domowy-zwalczanie.html

Napisano

[quote post="6532483" timestamp="1497203647" nam

Z góry dzięki za rady

Jak ma być na tip-top to bym oddał do kogoś kto się zajmuje renowacja mebli.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.