Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] 1.6 16v XEL brak napiecia na jednym wtryskiwaczu

Featured Replies

Napisano

Witam jak w temacie Astra zaczęła chodzić na 3 cylindrach. Błąd jaki jest wyświetlany to usterka elektryczna wtryskiwacza. Po wstępnych oględzinach, przepinaniu wtyczek wychodzi ze jeden z wtryskiwaczy nie jest zasilany (przemierzyłem wiązkę od wtryskiwacza do komputera i jest ciągłość. Czyżby ECU powiedziało papa?  Samochód jest z immo ale nie posiadam do niego karty car pass. Wyczytałem ze przy zakupie "nowego" kompa należy kierować się nr na obudowie. Co trzeba zrobić aby sterownik zagrał z immo? Astra z rocznika 96.

pozdrawiam Tomek 

Napisano

Nie jest zasilany, czy nie jest sterowany? Wszystkie wtryskiwacze są zasilane z jednego bezpiecznika.

Na pracującym silniku masz 12V na kablu idącym od wtryskiwacza do ecu (bez odłączania wtryskiwacza)?

Napisano
  • Autor

Nie jest zasilany, czy nie jest sterowany? Wszystkie wtryskiwacze są zasilane z jednego bezpiecznika.

Na pracującym silniku masz 12V na kablu idącym od wtryskiwacza do ecu (bez odłączania wtryskiwacza)?

Podpinalem kontrolke zamiast wtryskiwacza i na tym co nie podaje paliwa brak było reakcji. Czy twój sposób trzeba koniecznie robić na pracującym silniku czy można to zrobić kręcąc rozrusznikiem?

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Dnia 14.06.2017 o 23:11, Orochimaru napisał:

Wpiąłem się w kabel idący od komputera do wtrysku i do minusa akumulatora i podczas kręcenia rozrusznikiem było napięcie około 10,5 -11 v. 

Napisano

Czyli zasilanie jest, a sterowania brak. Wygląda na to, że faktycznie driver wtryskiwacza wyzionął ducha.

Jeśli chcesz bez programowania, to musisz kupić komplet: ecu, immobox przy stacyjce i kluczyk (a konkretnie transponder, który jest w środku).

Do wymiany samego sterownika potrzebny jest carpass od kompa dawcy.

Napisano
  • Autor
Czyli zasilanie jest, a sterowania brak. Wygląda na to, że faktycznie driver wtryskiwacza wyzionął ducha.

Jeśli chcesz bez programowania, to musisz kupić komplet: ecu, immobox przy stacyjce i kluczyk (a konkretnie transponder, który jest w środku).

Do wymiany samego sterownika potrzebny jest carpass od kompa dawcy.

Jak wygląda zakup samego ecu czy wszystkie dane z kompa muszą się zgadzać? Przeglądałem allegro w poszukiwaniu kompa i jest lekki problem ze znalezieniem odpowiedniego kompletu do przeszczepu. Są tylko same Ecu. Nie ma możliwości wyrzucić immo z nowego sterownika bez car passa?

Napisano

Można wywalić immo z ecu, ale wiąże się to z ingerencją w oprogramowanie sterownika. Są ludzie, którzy się tym zajmują.

Napisano
  • Autor
Można wywalić immo z ecu, ale wiąże się to z ingerencją w oprogramowanie sterownika. Są ludzie, którzy się tym zajmują.

U mnie w okolicy raczej ludzi ogarniajacych to nie będzie, a nie wiesz jak sytuacja wygląda z zamontowaniem ecu od silnika 1.4 albo np z Vectry B z takim samym silnikiem?będzie to chciało działać? Czy wszystkie nr na komputerze muszą być zgodne?

Napisano

Z tego co widzę w katalogu, to ecu od X14XE będzie pasował.

Na naklejce masz po prawej stronie, w górnym rogu, za logo GM, dwuliterowy identyfikator sterownika (np: KJ). Na dole, nad kodem kreskowym, czteroliterowy identyfikator pamięci z mapami (np: BRNZ).

Wystarczy, że zgadza się ten pierwszy (numer katalogowy będzie tożsamy z nim). Map do tego sterownika jest kilkanaście. Nie wiem, czym się różnią, ale wszystkie powinny działać.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc w diagnostyce samochodu. Trochę to trwało, ale astra zaczęła działać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.