Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Izolacja fundamentów

Featured Replies

Napisano

Hej

Mam stary dom z lat 70tych, są 4 kondygnacje - poziom 0,1,2,3. 

Na poziomie 0 zaadoptowałem jedno pomieszczenie na biuro. Po 2 miesiącach od remontu jedna ze ścian zaczęła mi puchnąć... w związku z czym zacząłem monitorować stan wilgoci w pomieszczeniu i generalnie mam wilgotność pomieszczenia na poziomie ok 60% a przy deszczach i 70%... 
Kupiłem osuszacz, włączam na nocki i przez powiedzmy 8h wyciąga od 3-5 litrów wody, chyba że są suche dni to wówczas do 2l.. 

Przyczyną jest prawdopodobnie kostka brukowa ułożona na zewnątrz, na starym chodniku... Na ścianie gdzie nie mam kostki, problem nie występuje, oraz tam gdzie jest kostka ale jest zadaszenie gdzie zaciekanie wody jest minimalne również nie ma... 
Schematycznie wygląda to tak jak na poniższym obrazku... 

Ponieważ fundament który jest w ziemi nie graniczy z żadnym pomieszczeniem, zacząłem rozważać zastosowanie tzw. iniekcji krystalicznej  (http://osuszanie.lublin.pl/iniekcja-krystaliczna/), która byłaby najmniej inwazyjna, ale tak się zacząłem również zastanawiać czy będzie to wystarczające rozwiązanie, i czy nie lepiej dokopać się do ziemi wysuszyć i zaizolować jakąś masą, ewentualnie docieplić jakimś styropianem (tylko chyba nie ma po co)? 

Koszt obu operacji będzie zbliżony, tylko która opcja będzie lepsza ? 

rysunek_01_crop.jpg

Napisano

A myślałeś nad zrobieniem drenażu?

Może napór wody jest na tyle duży że izolacja iniekcyjna nie da rady załatwić problemu tak jakbyś chcial

Napisano
  • Autor
11 minut temu, 4thelement napisał:

A myślałeś nad zrobieniem drenażu?

Może napór wody jest na tyle duży że izolacja iniekcyjna nie da rady załatwić problemu tak jakbyś chcial

właśnie tego się nico obawiam że stary chodnik nie puszcza wody w grunt, wszystko siedzi w podbudowie pod kostką i ucieka tam gdzie może, w tym w ścianę... 

Napisano

Drenaż wiąże się również z poprawą izolacji fundamentów...woda wtedy nie przejdzie przez ścianę i poleci w Drenaż 

Napisano

Może po prostu jest za wysoko i kostka leży nad izolacją poziomą. Odkop, szlam izolacyjny na ścianę, zakop. Choć lepiej pewnie było by położyć kostkę niżej. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, mayster_tcz napisał:

Może po prostu jest za wysoko i kostka leży nad izolacją poziomą. Odkop, szlam izolacyjny na ścianę, zakop. Choć lepiej pewnie było by położyć kostkę niżej. 

Dokładnie tak, dlatego przesiąkanie jest na kilku, kilkunastu centrymetrach nad poziomem zero, stad zastanawiam się nad iniekcją...

ewentualnie myślałem jeszcze żeby zdjąć kostkę, zebrać podbudowę ubezpieczenia kopania poniżej zera wyizolować ścianę i stary chodnik...

Napisano
1 godzinę temu, Mirron napisał:

Dokładnie tak, dlatego przesiąkanie jest na kilku, kilkunastu centrymetrach nad poziomem zero, stad zastanawiam się nad iniekcją...

ewentualnie myślałem jeszcze żeby zdjąć kostkę, zebrać podbudowę ubezpieczenia kopania poniżej zera wyizolować ścianę i stary chodnik...

jeśli tylko masz budżet, to ja bym to zrobił kompleksowo. Rozebrał kostkę, rozkuł stary chodnik na jakiś metr od muru, odkopał fundamenty, zaizolował, dał styrodur, zrobił drenaż, zasypał, zagęścił, zrobił normalną podbudowę pod kostkę w miejscu rozkutego chodnika i położył kostkę. Z zewnątrz nie będzie żadnej różnicy, a pieniążków trochę zniknie, na tym polegają remonty starych domów :(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.