Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdy francowatej braknie prądu

Featured Replies

Napisano

Chodzi Grand Scenic. W pośpiechu chcąc włączyć ladowanie telefonu przeoczyłem, że mam wrzucony bieg. Rozrusznik zaczal kręcić. Hamulec postojowy trzymal to paliło bezpiecznik.

300 km od domu wieczorem. Mały kluczyk od kłódki pasuje idealnie. 

Dobrze że woze ze sobą klucze nasadowe.

Nowy bezpiecznik dzis rano założyłem.

Kto by sie spodziewal takiej awarii. Brak pradu w aucie. Zona zbladla dzieci zaczely płakać ze nie beda spały w polu.

Ach te francuskie duszyczki.

Message_1498731241357.jpg

Message_1498731306350.jpg

Napisano

Dobre. :ok: Ciesz się, że Ci żarówka nie padła. :)

Napisano
  • Autor

Żarówka to pryszcz. Mialem okazję zmieniac bezpiecznik swiatel postojowych. To jest jazda. Rozebrać pół komory silnika dla jednego bezpiecznika.

Napisano

A ja wymieniałem filtr powietrza. Musiałem sam, bo panowie w jakimś sieciowym serwisie chcieli rozbierać pół Scenica do tej operacji... :facepalm:

Napisano

No to najprawdopodobniej masz uszkodzony któryś z czujników (sprzęgła lub  biegu jałowego). Sprawne auto nie pozwoli zakręcić rozrusznikiem na biegu bez wciśnięcia pedału sprzęgła. Bez wciśnięcia sprzęgła można tylko odpalić auto na luzie.

Napisano
20 godzin temu, ArekMiz napisał:

Dobre. :ok: Ciesz się, że Ci żarówka nie padła. :)

żarówki wymieniałem z obu stron. Co prawda od strony kierowcy... wyciągnąłem starą, włożyłem nową i.... pojechałem do pracy z luźną, żeby kolega z mniejszą łapą mi dokręcił, bo mi na to akurat ciut miejsca zabrakło, a akumulatora odkręcać mi się nie chciało (mniejsza dłoń i w 5 sekund załapana ;] ).

Napisano
  • Autor
Dnia 4.07.2017 o 07:19, jacool73 napisał:

No to najprawdopodobniej masz uszkodzony któryś z czujników (sprzęgła lub  biegu jałowego). Sprawne auto nie pozwoli zakręcić rozrusznikiem na biegu bez wciśnięcia pedału sprzęgła. Bez wciśnięcia sprzęgła można tylko odpalić auto na luzie.

Jest to możliwe. Ale chwilowo moglo cos sfiksowac bo kilka razy próbowałem i nigdy silnik nie zaskoczył.

Zawsze działało to tak.

Sprzęgło + dotknięcie start= wlaczenie zaplonu i uruchomienie silnika.

Dotkniecie start bez sprzęgła= cos tam się właczalo ale silnik nigdy nie startował.

Przytrzymując start ok. 10 s bez sprzęgła włączyłem zaplon, ale silnik nie startował.

Tak sobie myślę ze moze renault ma tryb awaryjny pod postacią start + 1 bieg ale bez sprzęgła? Np awaryjne opuszczenie przejazdu kolejowego lub innego niebezpiecznego miejsca gdy zgaśnie silnik. Ale w takiej sytuacji hamulec postojowy bruzdzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.