Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka pogoda takie pytanie - klima Megi 2014 i Lala III 2007

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie o układ klimatyzacji. Na co dzień jeżdżę Lala III i tam z klimatyzacją wszystko mi pasuje. Trzyma temperaturę każdą zadaną. Teraz czasami mam przyjemność z Megi z 2014. I tu mi jakoś przyjemność z klimą robi się mniejsza - wręcz żadna. W aucie robi się duszno pomimo dmuchania chłodem.

I teraz pytanie czy te dwa autka mają tą samą klimę, czy jednak ta w Megi to bardziej ta z Clio (co praktycznie udaje że jest). 

Gwoli jasności układy klimatyzacji w obydwu to climatronik dwustrefowy. Sprawdzone i podobno sprawne w 100%.

Napisano

Megane 2009/2010 dzisiaj zmarzłem :-)

Napisano
  • Autor
11 godzin temu, biniu napisał:

Megane 2009/2010 dzisiaj zmarzłem :-)

Jak to zmarzłeś. Przy automatycznej klimie to się nie da. Może zepsuta? Miałem kiedyś znajomego co w Merolu beczce miał klimę gdzie kratki nawiewu mu szroniło. Tyle że to była zwykła i miała coś zwalone bo jeszcze się obladzała.

Napisano

Spokojnie. Chodziło o to, że daje rade i to bardzo dobrze. Na końcu było " :-)"

Napisano
  • Autor
Dnia 1.07.2017 o 15:50, biniu napisał:

Spokojnie. Chodziło o to, że daje rade i to bardzo dobrze. Na końcu było " :-)"

OK.

A sam pójdę do lekarza bo to może coś ze mną? A może miłość czysta do Lali:)? Z innymi już mi źle :(?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Teraz już wiem. Sprawdziłem empirycznie. Do 30-31 st C klima w Megi działa w miarę poprawnie, a potem to totalna nędza. W aucie robi się duszno i gorąco. Nic nie pomaga. Prawdopodobnie to wina złej izolacji nadwozia (dachu). Jest to też przyczyna powiększonego hałasu przy dużych prędkościach. Ale to w końcu tanie autko.

Napisano
Dnia 29.06.2017 o 17:43, grze1234 napisał:

Mam pytanie o układ klimatyzacji. Na co dzień jeżdżę Lala III i tam z klimatyzacją wszystko mi pasuje. Trzyma temperaturę każdą zadaną. Teraz czasami mam przyjemność z Megi z 2014. I tu mi jakoś przyjemność z klimą robi się mniejsza - wręcz żadna. W aucie robi się duszno pomimo dmuchania chłodem.

I teraz pytanie czy te dwa autka mają tą samą klimę, czy jednak ta w Megi to bardziej ta z Clio (co praktycznie udaje że jest). 

Gwoli jasności układy klimatyzacji w obydwu to climatronik dwustrefowy. Sprawdzone i podobno sprawne w 100%.

W grudniu kupiliśmy Grand Scenica z 2007 r. i wydawako się ze klima działała. Zmieniłem chlodnice klimy bo oryginalna sie rozleciala ze starości. Jeszcze szczelna była ale dół byl w kawałkach. Czynnik uzupelniony i wszystko ok. Jednak gdy temperatura na dworze siefala 30 st. C w środku jakoś dusznie szczególnie gdy słońce mocno zaglądało przez szyby.

Ogólnie psioczylem na klime w tym aucie.

Gdy zmieniłem filtr kabinowy nagle klima dawała nadzwyczaj wydajnie.

Nie mogłem uwierzyć bo stary filtr nie był na pierwszy rzut oka jakiś brudny.

Nowy jednak spowodował wyrazniejszy wzrost komfortu w środku. Upał rzędu 34 st. C nie stanowił problemu.

Więc filtr ma znaczenie.

Napisano
  • Autor
19 godzin temu, karolchyla napisał:

W grudniu kupiliśmy Grand Scenica z 2007 r. i wydawako się ze klima działała. Zmieniłem chlodnice klimy bo oryginalna sie rozleciala ze starości. Jeszcze szczelna była ale dół byl w kawałkach. Czynnik uzupelniony i wszystko ok. Jednak gdy temperatura na dworze siefala 30 st. C w środku jakoś dusznie szczególnie gdy słońce mocno zaglądało przez szyby.

Ogólnie psioczylem na klime w tym aucie.

Gdy zmieniłem filtr kabinowy nagle klima dawała nadzwyczaj wydajnie.

Nie mogłem uwierzyć bo stary filtr nie był na pierwszy rzut oka jakiś brudny.

Nowy jednak spowodował wyrazniejszy wzrost komfortu w środku. Upał rzędu 34 st. C nie stanowił problemu.

Więc filtr ma znaczenie.

Filtr ma na pewno znaczenie. Tyle że mam wymieniony w grudniu 2016 :). A z nawiewów wali zimnym powietrzem. Tyle że w upał solidny to niewiele daje. Puszka się nagrzewa.

Spróbuję jeszcze może założyć jakiś rzadszy filtr kabinowy ? Ale teraz to już mniej istotne bo upały gdzieś zniknęły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.