Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rowery na hak platforma/wieszak

Featured Replies

Napisano

Czy takie coś jest w ogóle warte uwagi i może być dobrą alternatywą dla platformy? Czy takie rozwiązanie nie powinno mieć belki ze światłami/rejestracją? Kupuje to mnóstwo osób ...

http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-na-hak-3-rowery-szybki-montaz-i6837804682.html

Jeśli chodzi o samą platformę na 3-4 rowery ... możecie polecić coś w dobrym stosunku cena/jakość? Zastanawiam się nad takimi modelami:

Taurus Basic 3:

http://allegro.pl/taurus-basic-3-bagaznik-rowerowy-na-hak-13-pin-i6754888589.html

Peruzzo Parma 4:

http://allegro.pl/parma-bagaznik-rowerowy-na-hak-4-rowery-platforma-i6510695711.html

Kolejne pytanie to haki wypinane - sama główka haka potrafi miec delikatny luz, co w przypadku przyczepy nie ma znaczenia .. a co w przypadku platformy? Nie wpływa to negatywnie na stabilność? Czym się kierować przy wyborze platformy? Jakieś złote rady? 

Napisano

Mam Peruzzo Parma. Użytkuje intensywnie już drugi albo trzeci rok. Ja jestem zadowolony. Co do platform to one też opierają się pod kulka haka a sam zacisk na kulce jest regulowany w tej Parmie. Przy zakupie wymień tylko te pokrętła na takie z zamkiem, koszt to 20 zł za pokrętło a bezpieczeństwo wzrasta. Na plus tej platformy jest łatwe zapinanie na haku, jest wajcha a nie śruba, czyli dwie sekundy i platforma zapięta i zablokowana dodatkowo zamkiem na klucz.

W tym Taurusie ktoś nie pomyślał jak zaprojektował uchwyt do odchylania platformy. Znajduje się pomiędzy drugą a trzecią belką na rower. Zapakuj trzy rowery to przy odchylaniu jesteś brudny od smaru z trzeciego roweru.

Co do tzw. nożyc na hak to faktycznie potrzebna jest belka ze światłami i tablicą rej. Wrzuć sobie w googlach fotki zamontowanych rowerów na nożycach, wyglądają jakby zaraz miały spaść, każde wisi krzywo względem kolejnego, do tego zabezpieczanie przed obiciem rowerów wzajemnie jak i klapy bagażnika. Tanie, ale siermiężne rozwiązanie.

Edytowane przez spad

Napisano

Ja mam uchwyt podobny do nożycowego, ale ma on mocowanie na kulę haka na śrubę (model Peruzzo Arezzo 3). Uchwyt tani, stabilny, odchylany (ale trzeba odkręcić w pełni jedną śrubę). Belkę oświetlenia zrobiłem sobie sam:

Auto2-50.jpg

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, spad napisał:

Mam Peruzzo Parma. Użytkuje intensywnie już drugi albo trzeci rok. Ja jestem zadowolony. Co do platform to one też opierają się pod kulka haka a sam zacisk na kulce jest regulowany w tej Parmie. Przy zakupie wymień tylko te pokrętła na takie z zamkiem, koszt to 20 zł za pokrętło a bezpieczeństwo wzrasta. Na plus tej platformy jest łatwe zapinanie na haku, jest wajcha a nie śruba, czyli dwie sekundy i platforma zapięta i zablokowana dodatkowo zamkiem na klucz.

Słyszałem o tych Parmach dobre opinie .. jest jeszcze pomysł aby kupić Parmę na 2 rowery (wtedy częściej bym używał) + dokładkę dodatkowy rower - wygląda to na bardzo sprytne rozwiązanie:

http://allegro.pl/adapter-na-dodatkowy-rower-peruzzo-661-siena-parma-i6742619183.html

ten brak homologacji to rozumiem że dyskwalifikuje takie rozwiązanie?

Napisano
30 minut temu, Azbest napisał:

Słyszałem o tych Parmach dobre opinie .. jest jeszcze pomysł aby kupić Parmę na 2 rowery (wtedy częściej bym używał) + dokładkę dodatkowy rower - wygląda to na bardzo sprytne rozwiązanie:

http://allegro.pl/adapter-na-dodatkowy-rower-peruzzo-661-siena-parma-i6742619183.html

ten brak homologacji to rozumiem że dyskwalifikuje takie rozwiązanie?

Jeżeli najczęściej będziesz wykorzystywał do dwóch rowerów a czasami dorzucisz trzeci to weź na 2 rower i dostawkę. Ja najczęściej wożę jeden rower, rzadko cztery i wtedy faktycznie taka duża platforma jest uciążliwa przy zakładaniu i ściąganiu, oraz parkowaniu w mieście pod pracą. Mniejsza jest krótsza, więc problemów mniej. Ta przystawka to w sumie dziwna rzecz, bo sprzedaje ją producent i zaznacza jednocześnie, że brak homologacji. Widziałem to rozwiązanie ostatnio na stronie producenta. Na plus Peruzzo, możesz na stronie producenta w zasadzie kupić każdy element platformy osobno, więc jak coś się zniszczy to nie ma problemu z dostępnością części.

Edytowane przez spad

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, spad napisał:

Jeżeli najczęściej będziesz wykorzystywał do dwóch rowerów a czasami dorzucisz trzeci to weź na 2 rower i dostawkę. Ja najczęściej wożę jeden rower, rzadko cztery i wtedy faktycznie taka duża platforma jest uciążliwa przy zakładaniu i ściąganiu, oraz parkowaniu w mieście pod pracą. Mniejsza jest krótsza, więc problemów mniej. Ta przystawka to w sumie dziwna rzecz, bo sprzedaje ją producent i zaznacza jednocześnie, że brak homologacji. Widział to rozwiązanie ostatni na stronie producenta. Na plus Peruzzo, możesz na stronie producenta w zasadzie kupić każdy element platformy osobno, więc jak coś się zniszczy to nie ma problemu z dostępnością części.

W takim razie wezmę pewnie Parmę 2+1 ... albo 3+1 ... jeszcze pomyśle. 

W sumie cenowo to nie ma znaczenia 2,3 i 4 kosztują praktycznie tyle samo - pozostaje kwestia wygody, ale do Outlandera to chyba wybiorę 3+1 ... to i tak spory samochód i nie kręcę się nim lokalnie.

Napisano
3 minuty temu, Azbest napisał:

W takim razie wezmę pewnie Parmę 2+1 ... albo 3+1 ... jeszcze pomyśle. 

W sumie cenowo to nie ma znaczenia 2,3 i 4 kosztują praktycznie tyle samo - pozostaje kwestia wygody, ale do Outlandera to chyba wybiorę 3+1 ... to i tak spory samochód i nie kręcę się nim lokalnie.

Wszystko kwestia wykorzystania na co dzień, tym się kieruj. Ja poszedłem w cztery bo tyle potrzebuję maks a teraz wybrałbym raczej jak najmniejszą bazę i dostawki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.