Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amatorska naprawa blacharska

Featured Replies

Napisano

Przegniła mi Meganka, niebawem będę mieć parę dni urlopu, więc chciałbym to i owo poratować. Fura warta czapkę gruszek, więc nie warto jej dawać do fachmana, z drugiej strony doinwestowana mocno i full opcja (wszystko działa), więc nic nie kupię lepszego w jej cenie, zatem chwilowe dożywocie dostała i będzie dłubane. Kupiłem już nowe progi zewnętrzne (wewnętrzne w lepszym stanie, ale też mają naloty), reszta to rzeźba z arkusza ocynkowanej blachy. W okolicach progów można kruszyć blachę ręką niczym wafelek, aczkolwiek wyżej jest całkiem ok (niedawno rozbierałem nawet drzwi i od wewnątrz ani na zewnątrz nie ma rudej, reperaturki nadkoli się wyrzeźbi, doły błotnika i w okolicach mocowania mcphersona zauważyłem, że odchodzą fabryczne mastyki - załączam poglądowe zdjęcie, nie wiem jaki obraz nędzy i rozpaczy kryje się pod spodem. Przy zmianie opon na wiosnę fura zapadła się w 3 z 4 miejsc przeznaczonych do podstawienia podnośnika. Z racji ograniczeń czasowych oraz warsztatowych (kilka dni urlopu jeno i garaż w odległości 130km od miejsca zamieszkania) na pewno nie będzie rozbierane całe wnętrze i łatana cała podłoga, stąd trzeba iść na jakieś kompromisy. Do dyspozycji 2 najazdy, 4 kobyłki, 2 podnośniki (żaba i trapezowy), kompresor, pistolety, podkład reaktywny, podkład epoksydowy, podkład akrylowy, niestety brak kanału.

Pytania:

1. Co zrobić z kielichem amorka - powiedzmy, że zerwę mastyki, wyszlifuję rdzę i nie wiem co zastanę - przegnite, albo i nie - obspawać to jakoś, ciąć i dorabiać jakieś reperaturki czy tylko zabezpieczyć i nie ruszać? Jeśli naprawa to mogę to robić bez demontażu mcphersona? I czy lepiej z furą uniesioną czy stojącą na ziemi?

2. Jak najlepiej ustawić furę do wymiany progów, uwzględniając naprężenia ewentualne po ich wycięciu - tak, by opierała się na kołach (przednie na najazdach, tylne na jakimś podwyższeniu, czy lepiej z kołami w powietrzu, ustawiając kobyłki pod podłogą?

3. Przy założeniu, że nie wszystkie miejsca z rdzą wytnę, jak postąpić z takimi z nalotem, które zostawię - rdzę zeszlifować i w jakiej kolejności podkłady nakładać? Czy lepiej rdzy nie zdzierać i zamalować to reaktywnym? Wówczas ewentualnie co na niego położyć?

4. Wymyśliłem pewną rzeźbę, aby maksymalnie wzmocnić na przyszłość miejsca do podnoszenia - aby wspawać tam jakieś wzmocnienia z płaskowników kilkumilimetrowych, ewentualnie nawet połączyć je z podłogą, w ekstremalnym wariancie płaskownik od progu do progu przyspawać do podłogi jako wzmocnienie całości, czy to dobry pomysł?

5. Czy w progach porobić z dołu jakieś dziurki do odpływu wody i ewentualnej konserwacji, czy zaspawać wszystko jednolicie?

6. Czym zabezpieczyć spawy? Fabrycznie nakładane są jakieś mastyki, ale po wpisaniu mastyka na allegro znajduje jeno 3 wyniki, to się jakoś inaczej nazywa? I czy dałoby się takim czymś jakoś zabezpieczyć puste przestrzenie przed dostawaniem się wody (chodzi mi głównie o reperaturki błotnika tylnego - były tam fabryczne mastyki, teraz jest przerwa, a trochę boję się dokładnie całość obspawać tam, bo to bezpośrednie okolice baku paliwa, którego w moich warunkach warsztatowych nie zdemontuję.

Wszelkie rady mile widziane.

20170707_180150.jpg

Napisano

Szukaj frazy: "guma na pędzel"

Napisano

to się Nazywa masa na pędzel boll,  sprawdzona.

Edytowane przez AkuQ

Napisano

Na tak poważną naprawę na pewno masz przeznaczony jakiś wolny czas. Załóż, że zejdzie Ci o połowę dłużej albo i drugie tyle bo tak to później wychodzi. Pójdź w tym czasie na nadgodziny, jakieś fuchy albo do drugiej roboty. Zarobione w ten sposób dodatkowo pieniądze powiększ o to co dostaniesz ze sprzedaży obecnego dziurawca. Kup coś lepszego i nie kombinuj, szkoda czasu i pieniędzy na inne rowziązania.

Napisano

Ja bym jednak wnetrze zdemontowal bo jak sie zapali przy spawaniu progow to nie bedzie co ratowac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.