Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym to ocieplić?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj u mamy po 30 latach ze strychu/poddasza wyrzuciłem trociny pomieszane z żużlem. Takie ocieplenie stropu kiedyś zrobili, zebrało się tego dobrych kilka metrów sześciennych. Co 1-1,2m idą tregry, które wystają na około 7cm. Myślałem żeby między nie położyć wełnę mineralną a na tregry płyta OSB. Poddasze jest pół-użytkowe - mama tam wiesza pranie, dach nieocieplony. Za rok jest plan ocieplenia budynku, nie wiem jak z dachem. Czy dobrym pomysłem jest położenie 10cm wełny mineralnej, czy polecacie inne rozwiązanie? Folia, co z folią i ewentualnie jaką dać?

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Wełna, keramzyt, perlit. Jeśli cały budynek i dach mają być ocieplane to nie ma sensu inwestować w nie wiadomo co.

Napisano
  • Autor

Ociepliłem to, wełną to już nie chcę robić, chyba że skalną w postaci płyt. Mama kupiła wg mnie średniej jakości wełnę - Knaufa, ogólnie trochę kłuje i dusi, robiłem w masce i długiej odzieży. Jak na pierwszy raz wyszło wg mnie dobrze. Jako, że na środku poddasza mama chodzi wieszać pranie to zamiast wełny wpadł styropian 15cm. Po całości ułożyłem płytę OSB :ok: 

Napisano
18 godzin temu, analyzer64 napisał:

Ociepliłem to, wełną to już nie chcę robić, chyba że skalną w postaci płyt. Mama kupiła wg mnie średniej jakości wełnę - Knaufa, ogólnie trochę kłuje i dusi, robiłem w masce i długiej odzieży. Jak na pierwszy raz wyszło wg mnie dobrze. Jako, że na środku poddasza mama chodzi wieszać pranie to zamiast wełny wpadł styropian 15cm. Po całości ułożyłem płytę OSB :ok: 

Skalne tak mają niestety :(

Tam gdzie dałeś styro to nie ma dostępu wilgoć ? Jest pod tym paroizolacja ?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, sherif napisał:

Skalne tak mają niestety :(

Tu była mineralna z rolki.

2 minuty temu, sherif napisał:

Tam gdzie dałeś styro to nie ma dostępu wilgoć ? Jest pod tym paroizolacja ?

Jest folia :ok: 

Napisano
2 minuty temu, analyzer64 napisał:

Tu była mineralna z rolki.

mineralne nie wszystkie za to tak mają, np URSE bardzo fajnie się kładzie.

3 minuty temu, analyzer64 napisał:

Jest folia :ok: 

To dobrze, bo narożny na parę z dołu stryro zamknięty pomiędzy jętkami i przykryty szczelnym OSB to nie jest dobre rozwiązanie.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, sherif napisał:

mineralne nie wszystkie za to tak mają, np URSE bardzo fajnie się kładzie.

Ten Knauf wg mnie jakiś ujowy, zwykła wełna szklana. Nastawiony byłem na pracę z Rockwool, Isover czy Ursa a tu klops taki.

3 minuty temu, sherif napisał:

To dobrze, bo narożny na parę z dołu stryro zamknięty pomiędzy jętkami i przykryty szczelnym OSB to nie jest dobre rozwiązanie.

Jest folia, zwłaszcza że to miejsce jest bezpośrednio nad kuchnią.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
2 minuty temu, analyzer64 napisał:

Ten Knauf wg mnie jakiś ujowy, zwykła wełna szklana. Nastawiony byłem na pracę z Rockwool, Isover czy Ursa a tu klops taki.

Jest folia, zwłaszcza że to miejsce jest bezpośrednio nad kuchnią.

Knauf, który miałem strasznie się rwał i też uczulał .. choć nie tak bardzo jak Rockwool :)

Ważne, żeby fola byla szczelna, kazdy otwór uszczelniony i miała odpowiednie zakłady m.in na ściany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.