Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krata metalowej na balkonie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mama mieszka na parterze i chce żeby jej zamontować kratę na balkonie bo mówi że będzie się czuć pewniej. Krata będzie ma być montowana do muru ocieplonego styropianem (chyba 10cm) i tu powstaje dylemat czym tą kratę przytwierdzić do wielkiej płyty. Pomyślałem o kotwach stalowych do betonu czy to dobry pomysł? Może ktoś z Was ma pomysł jak to solidnie zamontować nie niszczą bardzo ocieplenia bloku?

Druga sprawa to krata :) wymyśliłem sobie żeby zrobić ramę z profilu stalowego prostokątnego (30x20mm grubość scianki 2mm) lub kwadratowego  (20x20mm grubość scianki 1,5mm)

ponawiercać co np 10 cm i włożyć pręt zbrojony 12mm i przyspawać. Czy mój pomysł ma sens? czy lepiej użyć kątownika zamiast profilu stalowego zamkniętego?

Kolejnym dylematem to jak zrobić zawiasy do drzwi balkonowych tu na razie nie mam pomysłu :(

Rolety zewnętrzne odpadają - zaciągnięte zbyt rzucają się w oczy że w domu nie ma domowników.

Za wszelkie pomysły będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez yetiwest

Napisano

Nie pomogę w konstrukcji, ale czy kontaktował się ktoś ze wspólnotą/spoldzielnią w sprawie możliwości montażu takiej kraty? U moich rodziców był z tym problem, tam gdzie były kraty wzrósł odsetek włamań do mieszkań na 2 piętrze i kradzieży np. rowerów.

Napisano
  • Autor

Nie kontaktowałem się ale zamierzam to zrobić:) aczkolwiek krata nie będzie montowana na balustradzie balkonu tylko przy samym oknie więc nie będzie złodziejowi pomocna aby wejść wyżej. 

Napisano
6 godzin temu, yetiwest napisał:

Witam,

[...]

Druga sprawa to krata :) wymyśliłem sobie żeby zrobić ramę z profilu stalowego prostokątnego (30x20mm grubość scianki 2mm) lub kwadratowego  (20x20mm grubość scianki 1,5mm)

ponawiercać co np 10 cm i włożyć pręt zbrojony 12mm i przyspawać. Czy mój pomysł ma sens? czy lepiej użyć kątownika zamiast profilu stalowego zamkniętego?

[...]

Pozdrawiam,

Paweł

30x20x2mm to potężny profil i będzie z tego nie krata tylko konstrukcja kratownicowa jakaś ;) poza tym takie profile zadziwiająco dobrze się tnie bo to tak jakbyś ciął blachę trójkę. ;] Pomyśl nad prętem o przekroju kwadratowym, jeśli chcesz gruby to 15x15mm starczy w zupełności i pamiętaj najważniejsze, krata odstraszy drobnych "okazjonalnych" złodziei ale zawodowiec tylko wymamrocze pod nosem "zawracanie głowy".  ;)

Napisano

Bez sensu w erze akumulatorowych szlifierek kątowych, pił szablastych itp ;] 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, RussianRider napisał:

Pomyśl nad prętem o przekroju kwadratowym, jeśli chcesz gruby to 15x15mm starczy w zupełności i pamiętaj najważniejsze, krata odstraszy drobnych "okazjonalnych" złodziei ale zawodowiec tylko wymamrocze pod nosem "zawracanie głowy".  ;)

Pręt kwadratowy zamiast okragłego sugerujesz czy całą konstrukcję zrobić z pręta kwadratowego ? Ma to odstraszać okazjonalnych złodziei którym brakuje "na piwo" profesojnalista wejdzie bez względu na zabezpieczenie :(

7 godzin temu, cumel napisał:

Bez sensu w erze akumulatorowych szlifierek kątowych, pił szablastych itp ;] 

Żadne zabezpieczenie nie da Ci gwarancji. Szlifierka i piłą zrobi się trochę hałasu a dzięki temu może zareagują sąsiedzi bo w końcu oni to najlepszy system ochrony. Z drugiej strony nikt nie chce się też narażać. Mama została sama i mówi że będzie się pewniej czuła więc chce jej "bezpieczeństwo" zapewić

Napisano

To mimo wszystko polecam rolety zewnetrzne. Dołóż sterowanie, które bedzie otwierało podczas nieobecnosci domownikow. A mama chce zabezpieczyc mueszkanie jak jej nie ma, czy siebie jak przebywa w domu ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bergerac napisał:

A mama chce zabezpieczyc mueszkanie jak jej nie ma, czy siebie jak przebywa w domu ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W sumie to i to :)

Napisano
12 godzin temu, yetiwest napisał:

W sumie to i to :)

bo jeśli nie czuję się bezpiecznie jak jest w domu to rozumiem kraty. Ja osobiście nie wyobrażam sobie mieszkać za kratami - z całym szacunkiem, ale mieszkanie to nie więzienie. Osobiście mam rolety i uważam, że to fajne rozwiązanie. Wieczorem, na noc, czy w czasie nieobecności opuszczasz i po robocie. Tak jak piszesz - nie zabezpieczy, ale przynajmniej jakiś hałas będzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.