Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie po rozgrzaniu w trakcie jazdy

Featured Replies

Napisano

Hej,

jakieś sugestie? Chodzi o gsf600s a historia jest taka.

Moto na zimno chodzi doskonale, można dowolnie dzidować bez konsekwencji.
Po mniej więcej 30 minutach jazdy kiedy silnik złapie temperaturę pojawia się problem - moto ma tendencję do gaśnięcia przy wyższych obrotach - powiedzmy od 7krpm. Sytuacja jest następująca, jadę, np. wyprzedzam, moto nagle gaśnie (jakby wyjąć wtyczkę), na blacie zapala się czerwona lampka. Wciskam sprzęgło, zrzucam bieg, puszczam sprzęgło, czasem zapali, czasem nie. Jeśli nie, muszę się zatrzymać, zredukować do jałowego, sprzęgło, starter, pali na dotyk. Przy turlaniu się, nawet na ciepło problem raczej nie występuje.

Problem pojawił się po solidniejszym przelaniu deszczem, byłem u fachowca, osuszyli i przedmuchali wszystkie kostki i styki, sprawdzili cewki - są ok - problem nie ustąpił.

Trochę o moto.
Rocznik 2000, aktualnie na liczniku 55kkm,
ostatnie duże serwisy:
przy 49km gaźnik zrobiony kompleksowo, regulacja zaworów, inne pierdoły jak oleje i filtry,
przy 54kkm (ten sezon) z rzeczy istotnych włożono nowe świece i skorygowano mieszankę paliwa (zubożenie, diagnosta się czepiał).
Po w/w ostatnim serwisie moto chodziło OK aż do ulewy.

Zapomniałbym, po odpaleniu moto (po tym jak zgaśnie), pominąwszy ryzyko zgaśnięcia, moto jeździ świetnie, brak utraty mocy, kręci i schodzi z obrotów w porządku.

Napisano

no to powodzenia. wtyczki i wiązka do sprawdzenia :) 

zacznij od stacyjki i włącznika zapłonu. może od wibracji rozpina obwód. ale zależność od temperatury wskazywałaby na coś pod bakiem/nad silnikiem...

Napisano

ja bym kombinował na początku przekaźniki. nie wiem czy jest jakiś "główny przekaźnik" ale trochę to wygląda na fochy czegoś w tym stylu.

ew. właśnie stacyjka, wyłącznik lub wtyczki, no inaczej nie idzie :D też miałem kiedyś w fazerze tak, że bywało, że kierunkowskaz przestawał mi działać, ale było to naprawdę sporadyczne. potem jakoś tuż po zdjęciu całego przodu zupełnie zniknęła mi któraś strona. i tak oświeciło mnie, że przecież wtyczki dwie musiałem rozpiąć. no i to były one. zaśniedziało w środku i głupiało losowo. po przeskrobaniu styków i psiknięciu jakimś tam siuwaksem do połączeń elektrycznych problem zażegnano :) 

Napisano
  • Autor

Hm...

Pogrzebałem w weekend i na chwilę obecna najbardziej podejrzewam ... czujnik stopki.

Objawy się zgadzają.

Jak łapie temperaturę smar na śrubie stopki staje się "miększy" i na nierównościach stopka opada kilka mm.

W sobotę przy chłodniejszej pogodnie przeleciałem 100km nieco żwawiej i nic.

Tak czy inaczej dzięki za sugestie!

Napisano
Dnia 8/14/2017 o 10:38, flov napisał:

Hm...

Pogrzebałem w weekend i na chwilę obecna najbardziej podejrzewam ... czujnik stopki.

Objawy się zgadzają.

Jak łapie temperaturę smar na śrubie stopki staje się "miększy" i na nierównościach stopka opada kilka mm.

W sobotę przy chłodniejszej pogodnie przeleciałem 100km nieco żwawiej i nic.

Tak czy inaczej dzięki za sugestie!

ciezko uwirzeyć, bo wtedy moglbys połączyć objaw z jakims wybojem, ktory na bank by opuścił stopkę (dużo szybciej niż grawitacja). a nie pisałeś o tym ani słowa wczesniej. 

Napisano
  • Autor

To tylko hipoteza.

Pewnie ze zużycia sprężyny, stopka jest luźniejsza na odcinku 5mm od pozycji złożonej, póżniej już bardzo ładnie stawia opór.

Na oko, to te 5mm  - niezależnie od kierunku (góra/dół) - idzie z takim samym oporem.

Mam nadzieje, że w weekend czeka mnie ciut dłużza przejażdżka i będzie ze 30 gradusov, odepnę czujnik stopki w jedną strone, wepnę w drugą i dowiemy się coś więcej.

Prawde powiedziawszy ten typ usterki to nawet by mi odpowiadał ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.