Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mieszkaniowy wątek wykończeniowy

Featured Replies

Napisano

Za kilka miesięcy odbieram mieszkanie w stanie deweloperskim i czas poszukać głównego wykonawcy (możecie polecać) i tu mam kilka pytań a właściwie kilkadziesiąt, tylko nie wszystkie na raz.
Jak znaleźć dobrego wykonawcę? Da się? Taki żeby był dokładny, skoordynował wszystko, doradził.
Macie na pewno jakieś doświadczenia własne. Jakaś umowa, zaliczki, na co uważać... Czy warto zlecić wykonanie projektu czy to pic żeby wyciągnąć dodatkową kasę? Znacie jakieś darmowe programy do wizualizacji?
Do zrobienia jest:
- gładź
- malowanie
- panele
- płytki
- drzwi wewnętrzne
- cała łazienka
- postawić 1,5 mb ścianki działowej z ytonga
- dorobić kilka gniazdek elektrycznych
- kuchnia na wymiar

A może zlecić to wszystko firmie która się zajmuje wykończeniami "pod klucz" ???

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
Godzinę temu, electrofinger napisał:

Za kilka miesięcy odbieram mieszkanie w stanie deweloperskim i czas poszukać głównego wykonawcy (możecie polecać) i tu mam kilka pytań a właściwie kilkadziesiąt, tylko nie wszystkie na raz.
Jak znaleźć dobrego wykonawcę? Da się? Taki żeby był dokładny, skoordynował wszystko, doradził.
Macie na pewno jakieś doświadczenia własne. Jakaś umowa, zaliczki, na co uważać... Czy warto zlecić wykonanie projektu czy to pic żeby wyciągnąć dodatkową kasę? Znacie jakieś darmowe programy do wizualizacji?
Do zrobienia jest:
- gładź
- malowanie
- panele
- płytki
- drzwi wewnętrzne
- cała łazienka
- postawić 1,5 mb ścianki działowej z ytonga
- dorobić kilka gniazdek elektrycznych
- kuchnia na wymiar

A może zlecić to wszystko firmie która się zajmuje wykończeniami "pod klucz" ???

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

zdecydowanie warto mieć projekt. To dość duży wydatek, więc warto wszystko dokładnie zaplanować :ok: szkoda pieniędzy na błędy w planowaniu i wykonastwie. 

Napisano

Ekipy szukaj już teraz, te dobre mają długie terminy, jak ktoś może zacząć od zaraz to jest to podejrzane:)

Pamiętaj, że od elektryki jest elektryk, od hydrauliki hydraulik, a od kafelkowania kafelkarz. Jedna osoba 

nie jest w stanie wszystkiego zrobić dobrze. Albo szukaj osobno, albo znajdź firmę mającą kilku fachowców.

Projekt zrób,dzięki niemu każdy będzie wiedział co ma robić, a zamiany w trakcie remontu nie wróżą nic dobrego.

Deweloper oferuje wykończenie pod klucz?
Jeżeli nie masz pojęcia o remontach, oraz nie znasz nikogo pewnego kto mógł by to dobrze zrobić, to chyba była by to najlepsza opcja.

Napisano

Elektryk od elektryki, hydraulik od hydrauliki i to by było na tyle jeśli chodzi o ścisły podział prac. Reszta prac remontowo wykończeniowych jest przeważnie wykonywana przez jednego człowieka. Nie widziałem jeszcze w Polsce żeby malarz utrzymał się tylko z malowania i miał obłoże nie pracy non stop. Gipsiarz tylko z gipsowania itp.

Siedzę w tej branży od 20 lat i wiem jedno, musisz trafić na dobrego fachowca lub firmę. A z tym bywa różnie. To że weźmiesz firmę nie jest równoznaczne z tym że będzie wszystko ok. Jeśli weźmiesz jednego fachowca z polecenia od znajomych masz duże prawdopodobieństwo że będzie ok. Poza tym umów się na rozliczanie etapami, tak jest bezpieczniej dla ciebie i wykonawcy. 

To że hydraulik jest od hydrauliki itd. to nie jest tak do końca. Przesunąć podejście pod baterię o metr czy gniazdko elektryczne to nie jest czarna magia. To każdy myślący i znający zasady budowlaniec to zrobi.

Podsumowując jeśli zatrudnisz jedną osobę do wykończenia to ta osoba za wszystko odpowiada. Jeśli firmę to nie wiesz który pracownik dziś u Ciebie będzie robił. Często jest tak że jeden zaczyna drugi kontynuuje a trzeci kończy, potem nie wiadomo jak to jest zrobione i jest tak zwana spychologia, czyli nie ma winnego spieprzenia pracy. Oczywiście za wszystko odpowiada szef i w razie czego przyśle ekipę do poprawek a to jest najgorsze dla pracowników bo nikt nie lubi poprawiać nie po sobie i robi to niechętnie.

Jeszcze jedno jeśli się rzeczywiście nie znasz na budowlance i będziesz chciał zatrudnić fachowca a nie firmę to możesz zatrudnić majstra który skoordynuje wszystkie prace i pomoże ci przy odbiorze. Zresztą przy firmie też to możesz zrobić. Tylko uprzedź o tym wykonawcę bo nikt nie lubi być tak zaskakiwany.

Napisano
3 godziny temu, Rafcio napisał:

Elektryk od elektryki, hydraulik od hydrauliki i to by było na tyle jeśli chodzi o ścisły podział prac.

To że hydraulik jest od hydrauliki itd. to nie jest tak do końca. Przesunąć podejście pod baterię o metr czy gniazdko elektryczne to nie jest czarna magia. To każdy myślący i znający zasady budowlaniec to zrobi.

Właśnie miałem zapytać, kto podłączy bojler...? :phi:

Napisano
20 godzin temu, romano11 napisał:

Właśnie miałem zapytać, kto podłączy bojler...? :phi:

A kto zrobi elewację? Elewator? ;)

Napisano
2 godziny temu, Rafcio napisał:

A kto zrobi elewację? Elewator? ;)

Elewar :phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.