Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmywarka cały czas wypuszcza wodę

Featured Replies

Napisano

Zmywarka IKEA Renlig DW45. Na tabliczce znamionowej brak rzeczywistego modelu, ale producentem jest najprawdopodobniej Whirlpool.

Pół roku po zakończeniu gwarancji (5.5 roku od zakupu) awaria. Przeglądam wątki na elektrodzie i próbuję ustalić jakąś kolejność postępowania. Zmywarka cały czas wypuszcza wodę, również w momencie włączenia dowolnego programu. Nie wiem jak wywołać kody błędów (brak wyświetlacza, tylko miga diodami). Tak jakby włączył się tryb ochrony przed zalaniem.

1. Nie wiem jak ustalić kto jest rzeczywistym producentem.

2. Sprawdzić miskę pod zmywarką (nie ma żadnego wejścia od przodu, więc możliwe, że jej nie ma w ogóle?)

3. Sprawdzić czujnik OWI (optyczny czujnik obecności wody?) - ponoć najczęstsza awaria w Whirlpoolach, można próbować wyczyścić.

- czy on powinien świecić w świetle widzialnym dla człowieka? Bo żadnego światła nie widzę. ;) 

4. ??? Dalej nie wiem - uzupełnię jak zrobię punkty 2 i 3 - a na razie proszę o poprowadzenie za rączkę co dalej.

Edit

Wygląda, że działa.:hmm:

Wczoraj mniej więcej o północy usłyszałem, że pika i wypuszcza non stop wodę. Siedziałem nad nią z półtorej godziny, czyściłem filtry, wlałem trochę wody w to miejsce gdzie zakładam, że jest czujnik, czytałem Elektrodę ;] 

Ostatecznie tylko powyjmowałem szuflady na naczynia, odkręciłem drewno z drzwi, zdjąłem maskownice i wyciągnąłem strzykawą jak najwięcej wody. Odpiąłem od prądu i taką jak najbardziej gołą zostawiłem, żeby się wysuszyła. W tym momencie puszczam testowe mycie w 70 stopniach na pusto. I wszystko działa "lux".

Tak czy siak coś musiało nie zadziałać poprawnie, więc poproszę o wskazówki co zrobić/sprawdzić.

Edytowane przez ZelaznyKarzel

Napisano
53 minuty temu, ZelaznyKarzel napisał:

2. Sprawdzić miskę pod zmywarką (nie ma żadnego wejścia od przodu, więc możliwe, że jej nie ma w ogóle?)

Miska to obudowa od spodu. Jeśli coś przecieka to najpierw w niej zbiera się woda. Powinien być styropianowych pływak połączony mechanicznie z mikrostykiem lub jakimś elementem optoelektronicznym. Raczej w tym obwodzie trzeba szukać przyczyny o ile nie ma ram wody?

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Joki napisał:

Miska to obudowa od spodu. Jeśli coś przecieka to najpierw w niej zbiera się woda. Powinien być styropianowych pływak połączony mechanicznie z mikrostykiem lub jakimś elementem optoelektronicznym. Raczej w tym obwodzie trzeba szukać przyczyny o ile nie ma ram wody?

Wyedytowałem wyżej. Za chwilę będę ją wyjmował z zabudowy i rozbieram. Wczoraj wypatrzyłem, że uszczelka na dole drzwi była częściowo wyrwana z mocowania. Mieliśmy ostatnio gości przez paręnaście dni (rodzinę) i czasem wolałem nie patrzeć jak traktują moje domowe sprzęty. :facepalm:

Edytowane przez ZelaznyKarzel

Napisano
2 godziny temu, ZelaznyKarzel napisał:

Wyedytowałem wyżej. Za chwilę będę ją wyjmował z zabudowy i rozbieram. Wczoraj wypatrzyłem, że uszczelka na dole drzwi była częściowo wyrwana z mocowania. Mieliśmy ostatnio gości przez paręnaście dni (rodzinę) i czasem wolałem nie patrzeć jak traktują moje domowe sprzęty. :facepalm:

Goście Ci grzebali w zmywarce? 8]

Napisano

Jak jest na podczerwień czujnik to spójrz przez aparat w telefonie - z pilotami taki patent działa, to może i z tym czujnikiem zadziała.

Napisano

Ten czujnik wywali błąd ale nie spusci wody. Przynajmniej w mojej...

Napisano
  • Autor

Nie widzę żadnych wycieków. Zrobiłem 2 mycia (jedno na pusto w 70 stopniach, żeby umyło się co ma się umyć), ogólnie wyczyściłem, odkurzyłem co się dało i tyle.

U teściowej też kiedyś naprawiałem zmywarkę przez reset, podobnie moja pralka Samsung co parę miesięcy wymaga odpięcia od prądu na kilkadziesiąt sekund. 

Co do czujnika to myślałem, że to zwykły świecący światłem widzialnym ;) bo na Youtubie ktoś tam naprawia korzystając z elementów myszy optycznej (pomijam sens ekonomiczny, bo mój czujnik kosztuje z 65 zł + transport) - ale może coś źle zrozumiałem, bo oglądałem to wczoraj mocno na śpiąco.

Napisano
1 godzinę temu, hefi napisał:

Ten czujnik wywali błąd ale nie spusci wody. Przynajmniej w mojej...

W moim Electrolux-ie jak mi wylała to non stop chodziła pompa załączona tym właśnie mikrostykiem od pływaka. Pewnie zależy jaka idea przyświecał konstruktorom?

;)

Napisano

U mnie w beko, właśnie też po 5 latach użytkowania działo się to samo. Po załączeniu programu non stop odciagala wodę. Również czytałem elektrode i pierwsze co wszyscy poradzili to wyciągnąć ja z zabudowy i położyć na "plecy". Tak zrobiłem Przy okazji zaglądając do tego styropianu. Po takim zabiegu od 10 myć jest wszystko w normie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.