Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie elektryczne Panda - awaria - blokada

Featured Replies

Napisano

Witam

Szanowni,

Czy awaria wspomagania w czasie jazdy objawiająca się zaświeceniem kontrolki + brakiem wspomagania może skutkować że zablokuje się kierownica w samochodzie??

Już drugi raz przytrafiło się mojej żonie, że wspomaganie zawiodło i co najgorsze jak twierdzi zablokowała się kierownica w pozycji skręconej. Pomogło zgaszenie i ponowne zapalenie silnika. Nie bardzo wierzę aby układ tak działał, że przy braku wspomagania blokuje się coś w kierownicy. czy elektr. wspomagamnie jest jakoś związane z blokadą kierownicy? Zmroziło mnie jak to usłyszałem od żony.

Po wszystkim sprawdziłem: błędy jakie były to niski poziom napięcia aku, oraz błąd z czujnika położenia wału kierownicy...Po skasowaniu jest na razie ok.

Prośba o wskazówki i doradę jak sprawdzić i co zrobić aby sie to nie powtórzyło. Czy wymiana samego czujnika rozwiąże problem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przepraszam, pomyliłem miejsce zamieszczenia postu.

Moderatora proszę o przesuniecie do właściwego wątku.

Napisano

Podejrzewam, że jej siè tylko tak wydawało. Różnica w oprze jest ogromna przy nagłym zaniku wspomagania. Kobiecie może się zdawać, że się zablokowało. Oczywiście o ile to było na postoju bo w ruchu aż takiej różnicy nie ma.

Napisano

Nic się nie zablokowało, po prostu sie wyłączyło. Trzeba miec troche pary w łapach żeby obracać ta kierownicę w kilkunastoletniej Pandzie. Ale niektórzy na forum twierdzą że wspomaganie w Pandzie nie jest konieczne :)

Napisano

Te same modele aut z wspomaganiem i bez wspomagania mają przeważanie przekładnie kierownicze o różnym przełożeniu, także to nie jest tak że wspomaganie jest po prostu dołożone do istniejącego układu kierowniczego. W Matizie przerabiałem temat jak dokładałem wspomaganie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.