Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SUV\terenowka do 30 tys

Featured Replies

Napisano

Tak mi głupi pomysł po głowie sprzedać obecny samochód BMW e39 kombi i kupić sobie auto jak w temacie.

Budżet 30 tyś z jakimś nie wielkim hakiem. Preferencj co do marki nie mam najważniejsze żeby był w środku większy niż BMW, duży bagażnik conaniej te 500 litrów, palił tak do 10 litrów ON w cyklu mieszanym( może być benzyna z LPG wtedy to max 20 litrow).

Samochód używany głównie zwykle drogi czasami zjazd do lasu czy w pola czy inne łąki. Raz na miesiac/dwa trasa 200 km.

Jak na razie myślałem o Captivie, Santa Fe 2, Grand Vitara( trochę mała)Grand Cherroky(tu jak bym nie patrzył to nie spali w moich normach)

Jakieś propozycje z waszej strony. Czy lepiej ten głupi pomysł porzucić i nie kombinować.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 18.09.2017 o 19:24, leatz napisał:

Tak mi głupi pomysł po głowie sprzedać obecny samochód BMW e39 kombi i kupić sobie auto jak w temacie.

Budżet 30 tyś z jakimś nie wielkim hakiem. Preferencj co do marki nie mam najważniejsze żeby był w środku większy niż BMW, duży bagażnik conaniej te 500 litrów, palił tak do 10 litrów ON w cyklu mieszanym( może być benzyna z LPG wtedy to max 20 litrow).

Samochód używany głównie zwykle drogi czasami zjazd do lasu czy w pola czy inne łąki. Raz na miesiac/dwa trasa 200 km.

Jak na razie myślałem o Captivie, Santa Fe 2, Grand Vitara( trochę mała)Grand Cherroky(tu jak bym nie patrzył to nie spali w moich normach)

Jakieś propozycje z waszej strony. Czy lepiej ten głupi pomysł porzucić i nie kombinować.

Większość SUV'ów będzie mniejsze w środku i z mniejszym bagażnikiem od e39.

To buda wyżej zawieszona z dodatkowym napędem, który trzeba gdzieś zmieścić i tyle.

Zerknij na amerykańce, Ford Explorer/Expedition lub Cadilac SRX jeszcze, względnie Nissan Murano.

Jeep nie jest taki duży wewnątrz jakby się wydawało :piwko:

Napisano

Grand Cherroky(tu jak bym nie patrzył to nie spali w moich normach)

Grand Cherokee :oki:

Mam. W mieście pali mi koło 22-23 litrów LPG. W trasie różnie ale pomiędzy 16 a 20 litrów LPG.

Za 30k PLN kupisz WJ (US) / WG (EU) z lat 2001-2004 (na roczniki 1999-2000 imho nie ma sensu patrzeć) w okolicach 20-25k pln i reszta na jakiś tam pakiet startowy.

Oczywiście możesz posłuchać znawców że WJ/WG kupuje się koło 10-15k pln ale moim skromnym zdaniem gadają bzdury.

Możesz też wybrać diesla 2.7 CDI który dostarczany jest od MB ale on też raczej spali więcej niż założyłeś.

Jak trochę naciągniesz budżet to fajnym autem jest Toyota Highlander. Ewentualnie może jakiś ciut starszy Lexus RX.

Może też jakieś Subaru?

Edit: JGC wcale nie jest taki duży. Jak chcesz możemy się ustawić na spota to sobie popatrzysz.

Napisano

i nie kombinować.

Własnie.

nie ma takich jakie chcesz ;]

a te inne trzeba pokochać :hehe:

Napisano
2 godziny temu, karax napisał:

Jak trochę naciągniesz budżet to fajnym autem jest Toyota Highlander. Ewentualnie może jakiś ciut starszy Lexus RX.

Lexus RX 300/330

Napisano
14 minut temu, mati1.6dohc napisał:

Bardzo wygodny, pali więcej,

Autor zaznaczył, że akceptuje poziom spalania do 20 litrów lpg - jeżdżę RX 300 od kilku lat i nie dobiłem do takiego poziomu. Miasto 18, trasa poniżej 15 litrów lpg. A poza tym...

18 minut temu, mati1.6dohc napisał:

auto fajne i bezusterkowe :oki:

;)

Napisano

Skoro rozpatrujesz santa fe i gv to może Honda Crv 2 gen. Od GV na pewno większa. Silnik diesel i dwie benzyny 2.0 i 2.4. Miejsce i konfiguracja środka nieosiągalne np w GV.

Edytowane przez AxiT

Napisano

Te spalanie zmień. Bo albo duża fura albo coś pośredniego. Jak pośredniego to jakiś X-trail czy coś takiego. Jak większe to discovery.

Napisano

podstawowe pyt. potrzebujesz   auto do terenu czy o zwiększonym prześwicie??

Napisano
Dnia 9/18/2017 o 19:24, leatz napisał:

Rav 4 3.5l V6 z LPG (to jest wersja US tzw long wiec znacznie wieksza od wersji EU)

Napisano
  • Autor
Rav 4 3.5l V6 z LPG (to jest wersja US tzw long wiec znacznie wieksza od wersji EU)
Amerykancow się boję ze względu na ich późniejsze serwisowanie

Napisano
  • Autor
podstawowe pyt. potrzebujesz   auto do terenu czy o zwiększonym prześwicie??

Jeśli terenem można nazwać zjazd na łąki, polna trawę, jechać nad rzeke. To do terenu.  

Jestem swiadomy, że suv nie nadaje się w prawdziwy teren. Rozważam też opcje kupna jakieś malego prawdziwego 4x4 który da radę w "prawdziwym" terenie. Tylko jak zwykle budzet. Na taką zabawkę z mniej niż 10 tyś to pewnie nawet nie ma co podchodzic

Napisano
Godzinę temu, leatz napisał:

Jeśli terenem można nazwać zjazd na łąki, polna trawę, jechać nad rzeke. To do terenu.  

Jestem swiadomy, że suv nie nadaje się w prawdziwy teren. Rozważam też opcje kupna jakieś malego prawdziwego 4x4 który da radę w "prawdziwym" terenie. Tylko jak zwykle budzet. Na taką zabawkę z mniej niż 10 tyś to pewnie nawet nie ma co podchodzic

to do takiego zastosowania szukaj KIA sportage, Nissan xtrail, Captiva nawet na ośce dojedziesz

Co do 4x4 można wyrwać doinwestowane auto w cenie 10 tys. tylko trzeba określić czego szukamy.

Napisano
  • Autor
to do takiego zastosowania szukaj KIA sportage, Nissan xtrail, Captiva nawet na ośce dojedziesz
Co do 4x4 można wyrwać doinwestowane auto w cenie 10 tys. tylko trzeba określić czego szukamy.
Jeśli miało, by być prawdziwe 4x4 to coś czym żona będzie mógłmógła zawieźć młodego do przedszkola 3 kilometry, a w wolnym czasie Ja będę mógł trochę potaplac się w błocie z kolegami( Uaz,Galenda i lekko podrobiony cheroky). Żadne ekstremalne upalanie w terenie mnie nie interesuje(jak na razie).

Napisano

X-Traila II gen lepiej odpuścić. Ciasny jak najmniejsze auta segmentu A choć duży z zewnątrz. Bagażnik niby 700l. a graty przerzucone z CR-V II gen. (450l.) się nie zmieściły. Rdzewiejący już na gwarancji.

Jego jedyne zalety to w przypadku 2.0dCi niskie spalanie przy niezłej dynamice i teoretycznie dobre właściwości terenowe. Teoretycznie bo w praktyce chyba najsłabszy pid tym względem CR-V zajeżdżał w terenie dalej.

Jeździłem obydwoma kilkaset tys. km.

Napisano
16 godzin temu, leatz napisał:

Jeśli miało, by być prawdziwe 4x4 to coś czym żona będzie mógłmógła zawieźć młodego do przedszkola 3 kilometry, a w wolnym czasie Ja będę mógł trochę potaplac się w błocie z kolegami( Uaz,Galenda i lekko podrobiony cheroky). Żadne ekstremalne upalanie w terenie mnie nie interesuje(jak na razie).

hehe to Vitara najlepsza do tego. Za 10 tys będzie w miarę dobra sztuka.

Napisano
17 godzin temu, leatz napisał:

To polecam Viertarkę/ GV I ewentualnie Kia Sportage pierwszej Gen. Sam jeżdżę codziennie i idzie wytrzymać. Pamiętaj że bezdroża wciągają. U mnie zaczęło się od przejażdżki klienta patrolem

Napisano
Dnia 21.09.2017 o 13:37, leatz napisał:

Amerykancow się boję ze względu na ich późniejsze serwisowanie

A nie wiem czy jest sens.

Zobacz że większość tych silników to proste silniki R6 i V6 ze spora pojemnością. Zespolone z klasycznymi skrzyniami automatycznymi.

Silniki na których jeździ Ameryka, Australia, Azja... Tylko w EU króluje "dałnsajzing" ....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.