Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy warto kupić spawarkę?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję czasem coś pospawać i zastanawiam się czy nie kupić swojej spawarki, tylko że nie umiem spawać. ;]:hmm: 

Ojciec wie z czym to się je, więc pewnie w wolnej chwili pokaże mi co i jak. ;] 

Co do zastosowania, czasem jakieś drobne poprawki blacharskie przy samochodach. Ale i nie tylko. Na początku na pewno będzie to sporadycznie używane. :hmm: 

Czy jeśli migomat to tylko z gazem?

Wiem że jest tu parę dłubaczy, doradźcie jakiś sprzęt dla początkującego. :) 

Napisano

Mam za tysiaka migomat do sprzedania, firmy Lorch. Marka nader zacna, sprzęt do wizualnego odświeżenia bo był zwyczajnie używany a nie stał w gablocie, jednak w 100% sprawny technicznie.

Na gaz osłonowy, drut 0,8 lub 1,2 mm (zależy jaką dyszę dasz). :oki:

Cena oczywiście wywoławcza i do negocjacji. :phi:

Nawet jeśli zdecydujesz się na inny sprzęt to polecam taki z gazem. Zestaw startowy wyjdzie drożej, ale drut parokrotnie tańszy i sprzęt bardziej uniwersalny - w zależności od tego jaki gaz zapodasz możesz sobie spawać czarnucha, nierdzewkę, teoretycznie alu (bo praktycznie nie sprawdzałem). :phi:

Czy warto - no warto, jeśli chodzi o blacharke to szczególnie polecam migomat bo robisz jedną ręką, drugą możesz sobie przytrzymać element mocowany.

Napisano
2 godziny temu, swienty napisał:

Wiem że jest tu parę dłubaczy, doradźcie jakiś sprzęt dla początkującego. :) 

Spawarka elektrodowa MMA amatorowi przydaje się głównie do spawania grubszych elementów stalowych. Cieńsze po prostu użytkownik przepali.

Ciężko tym spawa się w pomieszczeniach ze względu na dużą ilość wydzielanych gazów.

Automat spawalniczy MIG-MAG może wydawać się bardziej skomplikowany w obsłudze, ale w rzeczywistości jest bardziej przyjazny dla użytkownika.

Oczywiście tylko z gazem osłonowym i żaden inny. Gaz osłonowy bardzo wpływa na charakter i głębokość spoiny.

Posiadam obydwa urządzenia. Częściej sięgam po migomat.

W blacharstwie samochodowym tylko migomat. Bo blachy bardzo cienkie.

Napisano
  • Autor

@Cinek w sumie to chyba wolałbym nówkę niż używkę, szczególnie że to na fv. :hmm: 

Napisano
Godzinę temu, lessero napisał:

Spawarka elektrodowa MMA amatorowi przydaje się głównie do spawania grubszych elementów stalowych. Cieńsze po prostu użytkownik przepali.

Ciężko tym spawa się w pomieszczeniach ze względu na dużą ilość wydzielanych gazów.

Automat spawalniczy MIG-MAG może wydawać się bardziej skomplikowany w obsłudze, ale w rzeczywistości jest bardziej przyjazny dla użytkownika.

Oczywiście tylko z gazem osłonowym i żaden inny. Gaz osłonowy bardzo wpływa na charakter i głębokość spoiny.

Posiadam obydwa urządzenia. Częściej sięgam po migomat.

W blacharstwie samochodowym tylko migomat. Bo blachy bardzo cienkie.

Dobrze, że mieszkasz niedaleko ;]

Obyś piwo lubił... ;]

Napisano
5 godzin temu, swienty napisał:

Co do zastosowania, czasem jakieś drobne poprawki blacharskie przy samochodach

To zapomnij i łukowej, poprzepalasz a nie zespawasz.

Napisano

Gwoli ścisłości tigiem też można spokojnie spawać cieniznę ale migomat dużo wygdniejszy.

Napisano
10 minut temu, Cinek napisał:

Gwoli ścisłości tigiem też można spokojnie spawać cieniznę ale migomat dużo wygdniejszy.

MMA? Moja ma pod 400A i trudno jest ją skręcić tak, żeby blachy 0,5 nie przepalić.

Napisano
3 minuty temu, Lucyfer napisał:

MMA? Moja ma pod 400A i trudno jest ją skręcić tak, żeby blachy 0,5 nie przepalić.

Nie, TIG. Tungsten In Gas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.