Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogród pielęgnacja narzędzia

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Czy takie urządzenie wielofunkcyjne do cięcia i strzyżenia ma sens:

http://allegro.pl/kosa-spalinowa-stiga-wielofunkcyjna-smt-226-1km-i5497647474.html

Ogród ma 11 rok, są już drzewa do przycięcia, żywopłot z żywotników do ogarnięcia, krzewy ozdobne i owocowe do strzyżenia.

Zastanawiam się nad zakupem takiej właśnie Stigi, żeby nie musieć latać tyle po drabinach.

Czy ktoś z Was używa takiego narzędzia u siebie?

Czy macie doświadczenie z czymś takim, lub czy możecie mi polecić jakąś inną firmę z takim sprzętem, powiedzmy do 1,5kpln?

Trawnika specjalnie nie wymieniałem, bo tam śmiga kosiarka z napędem.

Teren ogródka to 3100m2 + około 500m2 terenu przyległego za siatką (tam traqa, chwast i drzewa: topole, jabłoń, orzech włoski)  - lubię porządek, a sąsiedzi nie protestują :oki:

Co podpowiecie?

Pozdrawiam,

Szymon

Napisano

Sam myslalem nad czyms takim, zeby bez drabiny tuje ciac, ale nie znalazlem niczego czym na wysokosci 5m bym pooperowal.

Wiekszosc wysiegnikow na 3m jest, niby mozna cos wykombinowac, wydluzyc, ale czy stabilnie utrzymac sie da to nie wiem.

Narazie kupilem drabine 3x11 (mozna by wieksza, ale problem z magazynowaniem) i krotkie narzedzia.

Napisz jak sie sprawuje jak kupisz.

Napisano
23 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Sam myslalem nad czyms takim, zeby bez drabiny tuje ciac, ale nie znalazlem niczego czym na wysokosci 5m bym pooperowal.

Nawet jakbyś znalazł z taką przedłużką, to zwyczajnie byś tego nie utrzymał w rękach poza pozycją prawie pionową. Robiłem próbę z lekkimi nożycami elektrycznymi zamocowanymi na końcu czterometrowej aluminiowej rury, samej bardzo lekkiej, ale przy takiej dźwigni było to trudno unieść z ziemi do pionu, trzeba było kombinować z zapieraniem o ziemię, a potem unoszeniem.

Wiekszosc wysiegnikow na 3m jest, niby mozna cos wykombinowac, wydluzyc, ale czy stabilnie utrzymac sie da to nie wiem.

No właśnie będą problemy. Ja mam ok. 3 metrową i już nieźle po rękach to daje.

Narazie kupilem drabine 3x11 (mozna by wieksza, ale problem z magazynowaniem) i krotkie narzedzia.

Ja nauczony przypadkiem starszego kolegi Belga, który zleciał z takiej drabinki i spędził kilka miesięcy w szpitalu na naprawach kręgosłupa, po prostu przez kolejne kilka sezonów obniżyłem tuje z blisko 4 metrów do około 2,5 i mogę je teraz ciąć tym, co mam.

Napisz jak sie sprawuje jak kupisz.

Ja mam elektryczną, znacznie tańszą i tylko z nożycami żywopłotowymi, pracuje już kilka sezonów bezawaryjnie, ale co jakiś czas jej dokładam smaru do przekładni i wałków napędowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.