Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[J] Wymiana amortyzatorów tył sedan

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu po obciążeniem mój samochód wydawał z tyły głuche odgłosy po prawej stronie jadąc pa falistej nawierzchni.
Sprawdziłem jakość amortyzatorów (test rozbujania) i postanowiłem je wymienić.

Do mojego auta [sedan] ASO podał numery:

13411888  4 36 792 IDENT AA97

Na stronie Kayaba znalazłem nr odpowiednika: 348032 i takie 2 szt. zakupiłem na allegro za ok. 290 zł z przesyłką.

Wymiana amortyzatorów to czynność prosta, kto już to robił da sobie radę, opis kieruję do początkujących:

Potrzebne:

- kanał i podnośnik tradycyjny lub podnośnik kolumnowy,
- klucze nasadowe kpl. 1/2" [nasadki 18 mm i 21 mm lub nasadka 18 mm i płaski oczkowy 21 mm, zalecany przegub Cardana 1/2"]
- klucz płaski oczkowy odgięty 15mm i 14 mm,
- małe płaskie kluczyki 5-8 mm, zalecane imadło,
- klucz dynamometryczny

Części:

- amortyzator 2 szt.,
- nowe śruby z łbem 6kt M14 X 68, nr GM 11610587  OEM 4 36 875 [amortyzator do wahacza] - 2 szt.

Kolejność czynności z wykorzystaniem kanału:

1- wjeżdżamy na kanał, zaciągamy ręczny hamulec i włączamy I bieg
 2- z kanału odkręcamy śruby z łbem 6kt M14 X 68 [amortyzator do wahacza] nasadka lub płaski oczkowy 21 mm z obu amortyzatorów, amortyzatory wysuną się nieco w dół
 3- unosimy nieco tył pojazdu w górę podnośnikiem jedną stronę (można też od razu obie), aż koło przestanie opadać (robimy tylko dostęp do klucza)
 4- odkręcamy górny uchwyt: 2 śruby z łbem 6kt M12 X 40 we wnęce koła, nasadka 18 mm + przegub Cardana 1/2", jeśli nie mamy przegubu, trzeba zdjąć wcześniej koło
 5- wyjmujemy amortyzator od strony kanału
 6- odkręcamy nakrętkę z tłoczyska kluczem oczkowym odgiętym 15mm i płaskim kluczem za prostokątną końcówkę lub w imadle
 7- zdejmujemy uchwyt amortyzatora oraz odbój i przekładamy je na nowy amortyzator
 8- przykręcamy nakrętkę do tłoczyska kluczem oczkowym odgiętym 14 mm [KYB - mniejsza nakrętka!], da radę też 15 mm, bo moment niewielki i płaskim kluczykiem za prostokątną końcówkę lub w imadle, moment 20 Nm (imadłem chwytamy za końcówkę, nie za pręt tłoczyska!!!)
 9- wkładamy amortyzator na miejsce od strony kanału
10- przykręcamy górny uchwyt: 2 śruby z łbem 6kt M12 X 40 we wnęce koła, moment 100 Nm, nasadka 18 mm
11- z kanału przykręcamy NOWĄ śrubę z łbem 6kt M14 X 68 [amortyzator do wahacza] lekko palcami do oporu
12- upewniamy się, że dół amortyzatora wisi swobodnie i nie opiera się o nic i opuszczamy samochód
13- przykręcamy śrubę kluczem dynamometrycznym, nasadka 21 mm, moment 150 Nm, a następnie o kąt 65*
14- mając jeden podnośnik robimy to samo dla drugiej strony w tej samej kolejności pkty 3-13
15- mając kanał i dwa podnośniki lub podnośnik kolumnowy robimy to samo dla obu stron jednocześnie uważając, aby sprężyny nie wypadły po wyjęciu obu amortyzatorów

Opis oryginalnych, wymontowanych amortyzatorów:

GM
13411888
AA97
0673
42 226 7257
S&T POLSKA
AA970R130671766 - kod paskowy

Numery zgodne z info z ASO, oba amortyzatory miękkie, 1 szt. bardzo powoli się wysuwa, to pewnie ten z prawej strony tak łomotał!!!
Widać Polacy oszczędzają - S&T POLSKA to chyba S&T Daewoo, widać marna jakość, bo samochód przejechał zaledwie 67 000 km.

Na fotografiach: mocowanie amortyzatora góra i dół, zdjęcia robione przed wymianą.

Podczas wymiany kierowałem się tym poradnikiem:

http://workshop-manuals.com/vauxhall/astra-j/suspension/rear_suspension/repair_instructions/shock_absorber_replacement/

oraz książką H.R.Etzold "Sam naprawiam samochód Opel Astra IV i Zafira III" str. 122-123.

PS. Można wstawić na http://astra.myto.pl/dzial-techniczny/napraw-to-sam

Pozdr.

DSC_1126b.jpg

DSC_1140b.jpg

Edytowane przez master22221

Napisano

U mnie w AG z tyłu amortyzatory jeszcze oryginalnie (przebieg 280 tys.) a z przodu dopiero niedawno wymieniane. Gdzie te czasy i jakość części... 

Napisano
  • Autor

W mojej AG tylne amorki wymieniałem przy 200 tys. km, miała wtedy 13 lat. Samochód był wyprodukowany w Antwerpii.

W Gliwicach są chyba inne standardy: w 4-letniej AJ dostrzegłem pod podłogą wiele elementów z nalotem korozji ;(

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.