Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie 10 -12 l / 100km

Featured Replies

Napisano

Czesc, mam mały problem ostatnio zaowarzyłem ze uniacz zaczyna coraz więcej palić mam go nie długo i z tego co wiem to silnik 1.0 pali max 7 litrow a moj ......... 10-12 l Ostatnio zaswiecila sie ledwo kontrolka to zjazd na stacje tankowanie za 30 zł przejechalem około 60 km i znow kontrolka wrrr.gif od czego to moze byc cylinderki i caly uklad hamulcowy dobry 0 przeciekow co mi radzicie moze ustawic zaplon i zawory to coś da ?? nie mam pojecia ... czekam na wasze porady ...

Napisano

spalanie srednie silnika 1.0 to 8 - 10 L /100km w ruchu miejskim - takze sie nie przejmuj to normalne ze uniaki 1.0 maja wieksze spalanie od 1.1 grinser006.gif moj 1.1 spala 7 - 9 L/100km po miescie i 4,5L/100km w trasie, yasiowi 1.0 ostatnio w trasie spalil 5L/100km, ale po miescie tez trzyma sie w okolicach 10L - TTTM nic dodac nic ujac wink.gif

Napisano

Obwąchaj autko dokładnie moze gdzies paliwo ucieka, ja mialem kiedys pekniety wężyk między pompką paliwa a gaźnikiem

jak masz suchutko wszędzie to mozesz podjechac do warsztatu niech wsadza analizator w rure, minuta roboty a dowiesz sie czy mieszanka jest ok

a jakies różnice w pracy silnika zauważyłeś?

Napisano

możesz jeszcze sprawdzić sondę lambda. Mój palił podobnie jak sonda powiedziała 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Obwąchaj autko dokładnie moze gdzies paliwo ucieka, ja mialem kiedys

> pekniety wężyk między pompką paliwa a gaźnikiem

> jak masz suchutko wszędzie to mozesz podjechac do warsztatu niech

> wsadza analizator w rure, minuta roboty a dowiesz sie czy

> mieszanka jest ok

> a jakies różnice w pracy silnika zauważyłeś?

tak jak juz napisalem wszedzie sucho, a teraz takie pytanko jak oni mi wsadza ten analizator to powiedza mi co moze byc przyczyna ? takiego spalania (ofc jak wyjdzie zle) a co myslicie o ustawieniu zaworow i zaplonu ??

Napisano

to ja sie pochwale, moj unolot pali 6,5 litra / 100 km w miescie, gdzie jezdze nim praktycznie do pracy na odcinku 4 km w jedna strone.

Napisano

> to ja sie pochwale, moj unolot pali 6,5 litra / 100 km w miescie,

> gdzie jezdze nim praktycznie do pracy na odcinku 4 km w jedna

> strone.

I rozpędza się do 160 km/h?

screwy.gif

Napisano

z tego co tu czytam to 8,5 lpg po miescie to wcale nie jest tak zle z moim uniaczem 1,4...w sumie mi to psai 270751858-jezyk.gif ale musze przyznac ze bez butow jezdze i noga przez to lzejsza ok.gif

Napisano

> I rozpędza się do 160 km/h?

nie . nie rozpedzam sie do 160. Ale spalanie mam 6,5 jak napisalem wczesniej ,oczywiscie benzyny. Wielekrotnie sprawdzalem to spalanie i wlasnie tyle mi wychodzi.

Zreszta nie wiem czemu taki zdziwiony jestes slawny7, gdyz silnik 1.0 fire przy spokojnej nodze , tyle wlasnie powinien palic.

Napisano

> możesz jeszcze sprawdzić sondę lambda.

tutaj z kolega bym się zgodzil, u mnie przy tym motorku 1,0 też dwa razy sonda mi siadła. A spalanie to do 12l/100 a może i wiecej.

Wymieniłem i ok wszystko gra. przy okazji nowe świece i narazie spalanie tak około 5,5l/100km. Ale przyjąłem też zasadę tankować raz a konkretnie do pełna i nie dopuszczać do zapalenia rezerwy. No i zmieniłem stację na lepszą, przestałem tankować na podejrzanych stacjach.

pozdrawiam

feyro

Napisano

> I rozpędza się do 160 km/h?

nie, pewnie do 145 033102bebe_1_prv.gif

nie wiem czemu Cie to tak strasznie dziwi, przecież to nie 1.5 icon_rolleyes.gif

Napisano

Duże spalanie moze byc również skutkiem wielu innych przyczyn. Jednym z nich - u mnie (silnik 146 C7 z jednopunktowym wtryskiem + LPG) - jest np. złe spalanie w jednym z 4 cylindrów, a to z kolei wynika z bardzo zdartej 1 krzywki (wydechu) w jednym cylindrze, a częściowo zdartych pozostałych 7 krzywek i w wyniku tego nadmiernych luzów zaworowych. W tym wypadku jeden cylinder ma kiepskie opróżnianie ze spalin, wszystkie mają nieco spóźnione fazy ssania i wydechu. Sonda lambda mierzy poziom średni dla wszystkich 4 cylindrów; przy większej ilosci węglowodorów z jednego cylindra sonda daje sygnał za małej średniej ilosci tlenu, a komputer uważa, że mieszanka jest źle spalona, a więc według ustawień pamięci musi byc za bogata i zubaża mieszankę ograniczając dawkę wtryskiwanego paliwa. A więc w trzech cylindrach mieszanka jest za uboga, chociaż spalana w miarę prawidłowo, w czwartym też za uboga, chociaż źle spalana. W sumie silnik przy bardzo ekonomicznej jeździe sprawuje się nieźle i pali na trasie 8-9,5 l lpg, ale przy jeździe z prędkością rzędu 120 na dobrej trasie i z 4 osobami stanowczo przepala (10-12 l lpg), nie ma mocy ani dynamiki.

Potrzeny nowy wałek rozrządu, ale znaleźć go do silnika 146 C7 to problem na dodatek kosztowny.

> Czesc, mam mały problem ostatnio zaowarzyłem ze uniacz zaczyna coraz

> więcej palić mam go nie długo i z tego co wiem to silnik 1.0

> pali max 7 litrow a moj ......... 10-12 l Ostatnio zaswiecila

> sie ledwo kontrolka to zjazd na stacje tankowanie za 30 zł

> przejechalem około 60 km i znow kontrolka od czego to moze byc

> cylinderki i caly uklad hamulcowy dobry 0 przeciekow co mi

> radzicie moze ustawic zaplon i zawory to coś da ?? nie mam

> pojecia ... czekam na wasze porady ...

Napisano

ja sie moge dopiero pochwalic zeby.GIF

hehehe

WITAM WITAM spineyes.gif moje uno spala koło 10-12 litrow w zaleznosci od ciezkosci nozki ostatnio sprawdzałem ze na pełnym baku to jest jak wleje do pełna za 69 zł przejezdzam 340-360 km zeby.GIF ale ostatnio padł silnik i szukam własnie k0ogos zeby sie dowiedziec co mam zrobic gdzie i za ile

pozdrawiam

CALISTOgda

Napisano

> ja sie moge dopiero pochwalic

> hehehe

> WITAM WITAM moje uno spala koło 10-12 litrow w zaleznosci od

> ciezkosci nozki ostatnio sprawdzałem ze na pełnym baku to jest

> jak wleje do pełna za 69 zł przejezdzam 340-360 km ale ostatnio

> padł silnik i szukam własnie k0ogos zeby sie dowiedziec co mam

> zrobic gdzie i za ile

> pozdrawiam

> CALISTOgda

69 ??? to albo masz maleńki bak, albo tanie paliwo... bo ja za 20 litrów płace 80zł i to tylko pół baku hmm.gif

Napisano

> 69 ??? to albo masz maleńki bak, albo tanie paliwo... bo ja za 20

> litrów płace 80zł i to tylko pół baku

bo Ty jezdzisz na benzynce mała 270751858-jezyk.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Czesc, mam mały problem ostatnio zaowarzyłem ze uniacz zaczyna coraz więcej palić

Mam Uno 1 Fire z 99. W zimę przy jazdach miejskich i dystansach około 4km palił ponad 8. W lato zjeżdża poniżej 7. W cyklu mieszanym pali o litr mniej. Na szosie jak nie przekraczam 100 mieszczę się w lato w 5 a zimą w 6.

Myslę, że na zużycie ma wpływ wiele elementów. Najważniejsze to chyba stan silnika (tłoki i cylindry), ustawienie rozrządu, szczelność gaźnika i jego ustawienie, powiązanie gażnika ze wspomaganiem hamulców, ustawienie aparatu zapłonowego, i jeszcze jakieś drobiazgi. Więc wydaje się, że jest przy czym pogłówkować.

Życzymy sukcesów

Napisano

> Mam Uno 1 Fire z 99. W zimę przy jazdach miejskich i dystansach około

> 4km palił ponad 8. W lato zjeżdża poniżej 7. W cyklu mieszanym

> pali o litr mniej. Na szosie jak nie przekraczam 100 mieszczę

> się w lato w 5 a zimą w 6.

> Myslę, że na zużycie ma wpływ wiele elementów. Najważniejsze to chyba

> stan silnika (tłoki i cylindry), ustawienie rozrządu, szczelność

> gaźnika i jego ustawienie, powiązanie gażnika ze wspomaganiem

> hamulców, ustawienie aparatu zapłonowego, i jeszcze jakieś

> drobiazgi. Więc wydaje się, że jest przy czym pogłówkować.

> Życzymy sukcesów

zapomniałas o łozyskach i ewentualnie o szczekach zapieczonych tylnego hamulca 270751858-jezyk.gif bo to tez wpływa na spalanie 270751858-jezyk.gif033102bebe_1_prv.gifyay.gifyay.gifyay.gif001.gifpub2.gifpub2.gifpub2.gif

a pozatym zapraszam jakichkolwiek ludzi ktorzy mi pomoga i podpowiedza bo chce zrobic remont silnika i chciałbym sie pare rzeczy dowiedziec jak ktos obeznany zapraszam na skype z góry dziekuje wszystkim zyczliwym pozdrowki CALISTO wink.gif

Napisano
  • Autor

> No i zmieniłem stację na lepszą, przestałem tankować na

> podejrzanych stacjach.

> pozdrawiam

> feyro

hmm tankuje na shelu v powera wiec to raczej gowno nie jest jak bede miec tylko kase to musze komus zlecic zbadanie tej sondy hamulce nie moga byc zapieczone bo sa nowe, lozyska wsumie tez, musze zakupic mu nowe swiece i wtedy sie zobaczy ile bedzie palic ....

Napisano

> hmm tankuje na shelu v powera wiec to raczej gowno nie jest jak bede

> miec tylko kase to musze komus zlecic zbadanie tej sondy

> hamulce nie moga byc zapieczone bo sa nowe, lozyska wsumie tez,

> musze zakupic mu nowe swiece i wtedy sie zobaczy ile bedzie

> palic ....

co do hamulców to u mnie sie zapiekły niecały 1000km po wymianie wiec tym sie nie sugeruj poprostu sprawdz. z tego co sie orjętuje sonde lambda można zbadać zwykłym woltomierzem podpinając sie w sygnał jaki ona wysyła ( o ile czegoś nie pomieszałem). spalanie hmm w sumie jeżdżąc tylko po mieście to mój zima tez bierze 10-12 latem wiecej po trasie śmigam wiec mniej. co do tankowania na shellu mam uraz kilka razy lałem i lipa mój najlepiej smiga na wymiesznaej 95 z 98 z jeta smile.gif

Napisano

> zapomniałas o łozyskach i ewentualnie o szczekach zapieczonych

> tylnego hamulca bo to tez wpływa na spalanie

> a pozatym zapraszam jakichkolwiek ludzi ktorzy mi pomoga i

> podpowiedza bo chce zrobic remont silnika i chciałbym sie pare

> rzeczy dowiedziec jak ktos obeznany zapraszam na skype z góry

> dziekuje wszystkim zyczliwym pozdrowki CALISTO

ooooczom nie wierze icon_eek.gif

a ciebie gdzie wywialo?

moze bedziesz chcial zamiast remontowac swojego 1.0 wyremontowac moj 1.1? cfaniaczek.gif za jakies 2 tyg bedzie juz sobie lezal i czekal na jakiegos amatora co sie nim zajmie wink.gif

Napisano

> to ja sie pochwale, moj unolot pali 6,5 litra / 100 km w miescie,

> gdzie jezdze nim praktycznie do pracy na odcinku 4 km w jedna

> strone.

A mój jakoś niżej 9,5 w mieście nie spada, a też mam krótkie odcinki do pracy (ok.2,5-3km). Nie wspomnę ile w zimie mi wychodziło.

Na trasie to do 5,5 nawet spadło.

Napisano

> tutaj z kolega bym się zgodzil, u mnie przy tym motorku 1,0 też dwa

> razy sonda mi siadła. A spalanie to do 12l/100 a może i wiecej.

> Wymieniłem i ok wszystko gra. przy okazji nowe świece i narazie

> spalanie tak około 5,5l/100km. Ale przyjąłem też zasadę tankować

> raz a konkretnie do pełna i nie dopuszczać do zapalenia rezerwy.

> No i zmieniłem stację na lepszą, przestałem tankować na

> podejrzanych stacjach.

> pozdrawiam

> feyro

Czy sonda może paść po 42kkm? Bo zastanawiam się czy u mnie nie pada, ale wszędzie mechanicy mówią że raczej za krótki przebieg i czas (2001) aby padła. Tankuję tylko na jednej stacji i zawsze do pełna co umożliwia przeliczanie ilości spalanego paliwa na 100 km.

Napisano
  • Autor

a słuchajcie silniki na gazniku posiadaja tez sonde lambda ?? :> bo sie tak zastanawiam ... ( nie wiem moze sie myle nie znam sie jeszcze az tak na uno zeby.GIF maly staż z ta maszyna wink.gif )

Napisano

> Czy sonda może paść po 42kkm? Bo zastanawiam się czy u mnie nie pada,

> ale wszędzie mechanicy mówią że raczej za krótki przebieg i czas

> (2001) aby padła. Tankuję tylko na jednej stacji i zawsze do

> pełna co umożliwia przeliczanie ilości spalanego paliwa na 100

> km.

fiat to fiat moim zdaniem mogła zdechnąc biglaugh.gif a mechanicy mogli by sie wysilić i sprawdzić wtedy miał byś pewność smile.gif

Napisano

> tankowanie za 30 zł

> przejechalem około 60 km i znow kontrolka ...

to ja mam jeszcze gorzej: zatankowałam 12 litrów bp i przejechałam tylko 70 km... i wyszło 17 l/100 km, a też mam silnik 1.0

To dopiero jest rekord

Napisano
  • Autor
slinka.gif szczerze wspolczuje ja bym sie pochlastal, odpowie mi ktos czy na silnikach gaznikowych znajduje sie ta sonda ? uzbroj_zlo.gif
Napisano

> szczerze wspolczuje ja bym sie pochlastal, odpowie mi ktos czy na

> silnikach gaznikowych znajduje sie ta sonda ?

Nie, nie znajduje się bo jest niepotrzebna. Sygnał z sondy jest potrzebny CPU w analizowania składu mieszanki.

Nie masz wtrysku/kompa itp. to nie masz sondy.

A nawet jeśli ją tam masz z niewiadomych mi powodów to nie ma wpływu na ustalanie składu mieszanki, więc nie może wpłynąć na zwiększone zużycie beny.

Napisano

to jak już doszliśmy ze nie masz sondy i kompa to przynajmniej moim zdaniem można by go zamulić wkręcając w gaźnik mniejsze dysze mniej paliwa mniejsza moc mniej pali może poprzedni własćiciel lubił ostrą jazde smile.gif

Napisano

> to ja mam jeszcze gorzej: zatankowałam 12 litrów bp i przejechałam

> tylko 70 km... i wyszło 17 l/100 km, a też mam silnik 1.0

> To dopiero jest rekord

wiesz ale lepiej sprawdz spalanie zalewając pod koek przejedz 100km i dolej pod korek bo 17 litrów w 1.0 to coś mi sie nie wydaje

Napisano

> 17 litrów w 1.0 to coś mi sie nie wydaje

Powaga, tak mi chlał bo musiałam ciągle na ssaniu jeździć i gazować kiedy zwalniałam lub zatrzymywałam się na skrzyżowaniu (już mi trzeciej nogi zaczynało brakować) crazy.gif Tak mi gasł niemiłosiernie. sick.gif

Okazał się niesprawny zawór elektromagnetyczny biegu jałowego, UFO, no i najważniejsze - termostat, który całkowicie odmienił pracę silnika.

Zalałam paliwko i zobaczymy ile teraz będzie palił yay.gif

Napisano

> Czy sonda może paść po 42kkm? Bo zastanawiam się czy u mnie nie pada,

> ale wszędzie mechanicy mówią że raczej za krótki przebieg i czas

> (2001) aby padła. Tankuję tylko na jednej stacji i zawsze do

> pełna co umożliwia przeliczanie ilości spalanego paliwa na 100

> km.

A dlaczego nie ja po wymianie jednej grudniu, nastepną musiałem wymienić w marcu bo palił mi za 20zł benzyny robiłem niecałe 50km. Dodam tylko, że trochę skompiłem kasy i włożyłem nieorginalną . bo orginalna do mnie podobno 360zł a ta mnie kosztowała 180zeta. czyli połowę mniej.

Jak mi padła to widziałem czarny dym z rury jak przygazowałem, czyli nie przepalone paliwko.

Wystarczy podjechać do jakiegoś dobrego mesianikera żeby sprawdził. Dodam że nie jeżdże na gazie bo go poprostu nie mam.

Śmigam ciągle na PB.

pozdrawiam

feyro

Napisano

a ja tam myślę, ze trzeba gop wyregulować, wymienic świeczki, filtr powietrza i będzie OK wink.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a ja tam myślę, ze trzeba gop wyregulować, wymienic świeczki, filtr

> powietrza i będzie OK

filtr czysty jak lza dzisiaj wymienilem tez olej zatankowalem 11 litrow zobaczymy na ile km starczy ...

Napisano

> filtr czysty jak lza dzisiaj wymienilem tez olej zatankowalem 11

> litrow zobaczymy na ile km starczy ...

a Ty masz wtrysk czy jeszcze gaźnik ?

Napisano
  • Autor

> a Ty masz wtrysk czy jeszcze gaźnik ?

gaznik

Napisano

> nie, pewnie do 145

> nie wiem czemu Cie to tak strasznie dziwi, przecież to nie 1.5

Ano dziwi, bowiem jak czytam opowieści o spalaniu dwóch lirtów i osiągach na miarę ferrari, to mnie trafia... Na odcinku 4 km, to nawet motorek się nie ugrzeje, więc owe spalanie jest nieco zaniżone. A propos 1.5, to śmię spekulować, że w mieście spali mniej niż 1.0, albowiem nie trza go tak deptać coby jechał.

Teraz możesz mnie rozstrzelać zlosnik.gif

Napisano

> Zreszta nie wiem czemu taki zdziwiony jestes slawny7, gdyz silnik 1.0

> fire przy spokojnej nodze , tyle wlasnie powinien palic.

Ano temu, że w mieście nie da się jechać spokojnie...

Napisano

Ja bym proponowal sprawdzic podcisnieniowy regulator kata wyprzedzenia zaplonu.. - czy jakos tak:P znajduje sie na aparacie zaplonowym i dochodzi do niego taka rureczka, opisane to bylo gdzies na stronie UKP o ile sie nie myle, a bardzo czesto to jest powodem duzego spalania, w moim przypadku tak bylo.. spalal jakies 12l/100km w trasie po wymianie jak reka odjal...

Napisano

> Czesc, mam mały problem ostatnio zaowarzyłem ze uniacz zaczyna coraz

> więcej palić mam go nie długo i z tego co wiem to silnik 1.0

hmm.gifNie grzebałbym w kablach, a zaczął od termostatu. Niby bzdurka, a jest najczęstrzym czynnikiem powodującym wzrost spalania. Sprawdź łapką, czy po uruchomieniu silnika oba węże idące do chłodnicy robią się ciepłe...

Napisano

> a ja tam myślę, ze trzeba gop wyregulować, wymienic świeczki, filtr

> powietrza i będzie OK

Moi drodzy wpadłem na chwilkę z innego kącika, cool.gifmiałem kidys dwa uniaczki, pierwszy z silnikiem 1,1 (gaźnik) - super maszyna, chyba jedno z lepszych aut fiata pod względem stosunku mocy i wielkości auta. w trasie potrafiło spalić 4,5 L/100km a w miescie max 7L. Dodam że najlepiej chodził na tzw czerwonej bezynie, której niestety nie ma juz. Max predkosć jaką na nim osiągnełem to 175km/h 275123014-zielony.gif

Drugi uniaczek to już poważna maszyna 1,4 zlosnik.gif, też niezły, wprawdzie spalanie dochodziło do 6,5 w trasie a w mieście do 8,5 to jeśli chodzi o przyspieszenie i siłę pociągową auta to naprawdę niezły wynik. Powiem krótko tym autem biglaugh.gif przytargałem 3/4 materiałów na budowę swojego domu (łącznie z cegłami) i wytrzymał. Przez 7 lat użytkowania zmienilem tylko raz przednie amorki i oczywiscie klocki i olej. Prędkosc max 180km/h tyle szło. Mój kolega miał jedno z pierwszych 1,4 i ono zamykalo licznik busted.gifnieźle co?. Mialo inną skrzynię biegów i w trasie palilo 5,5 L a w mieście 7L. szkoda że szkrzynie od tipo się im skończyły hahaha.gif.

Wracając do spalania to proponuje tym co mają gaźniki aby sprawdzili pompke przyspieszenia zaplonu, to dziadostwo niestety psuje się w 1,1 i generuje duze spalanie, choc auto jakoby szybsze zakrecony.gif

pozdrawiam wszystkich milośników Uniaczkow 30.GIFtrzymata się tam czego biglaugh.gif

Napisano

> z tego co tu czytam to 8,5 lpg po miescie to wcale nie jest tak zle z

> moim uniaczem 1,4...w sumie mi to psai ale musze przyznac ze

> bez butow jezdze i noga przez to lzejsza

8.5 po miescie i to jeszcze LPG? :> Jestes pewny, ze dobrze liczysz to spalanie, ze kapcie masz odpowiedniego rozmiaru i ze trip nie oszukuje?

Moj 1,4 zarl 10-12 (blizej 12) gazu po miescie - na trasie tak i owszem 6-7 przy 90-100, ale ponizej 10 gazu nie udalo mi sie zejsc nigdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.