Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sufit podwieszany - pytanie

Featured Replies

Napisano

stelaz pod sufit podwieszany w pomieszczeniu 4x2,5m staram się popelnic ;)

wytrasowałem na suficie miejsca na otwory pod kolki fi6/70 co 50 cm i tak się zastanawiam czy nie za gesto....

no co się będziemy oszukiwać zwyczajnie niechcemisie tyle wiercic (60 otworow w zelbecie :facepalm:;) 

wychodzi mi 15 otworow na plyte, a docelowo będą wisieć 4 plyty na 1 poziomie plus jedna dodatkowa na srodku.

gdyby zrobić co 100cm  licząc na dlugosc i co 60 na szerokość to wyjdzie 9 na plyte, wystarczy?

Edytowane przez QuickArti

Napisano

stelaż pojedynczy czy dwupoziomowy?

ja zawsze wolę dać więcej niż mniej i np w pokoju 4x4, stelarz dwupoziomowy rozstaw wieszaków 40cm, rozstaw profili 40cm.

wiem że nic nie pęknie

20170717_223218.jpg

Edytowane przez 4thelement

Napisano
  • Autor
9 minut temu, 4thelement napisał:

stelaż pojedynczy czy dwupoziomowy?

ja zawsze wolę dać więcej niż mniej i np w pokoju 4x4, stelarz dwupoziomowy rozstaw wieszaków 40cm, rozstaw profili 40cm.

wiem że nic nie pęknie

w sumie racja,  zostawię tak jak jest, calkiem przyzwoicie idzie to wiercenie, a zawsze to lepiej rozlozony ciezar :ok:

do czego mocowales wieszaki ? (z czego ten  "wlasciwy sufit jest? )

Napisano

strop żelbet.

jak lecisz ze stelażem jednopoziomowym to wkoło daj profil przyscienny. ładnie przykrecisz płytę na brzegach i nie będzie pracować. tylko uważaj w miejscach profili głównych aby przypadkiem ich nie przekręcić do profilu przyściennego

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, 4thelement napisał:

strop żelbet.

jak lecisz ze stelażem jednopoziomowym to wkoło daj profil przyscienny. ładnie przykrecisz płytę na brzegach i nie będzie pracować. tylko uważaj w miejscach profili głównych aby przypadkiem ich nie przekręcić do profilu przyściennego

no wlasnie chciałem zrezygnować z profilu przysciennego, wyłącznie otwory w suficie...

sufit.jpg.72aaf763d980fc4643ac8f2d13b70265.jpg

czarne to profile

zielone ciemne plyty na pierwszym poziomie

zielona jasna to plyta na drugim poziomie

czerwone to kolki do sufitu

zolte to punkty swiatla

miejsc mocowan plyty już nie rysowałem bo niema sensu :)

Napisano
13 minut temu, QuickArti napisał:

no wlasnie chciałem zrezygnować z profilu przysciennego, wyłącznie otwory w suficie...

nie rezygnuj, jest on potrzebny

Napisano
  • Autor
12 minut temu, 4thelement napisał:

nie rezygnuj, jest on potrzebny

dodałem  rysunek roiony na szybko ale chyba czytelny, co myślisz ?

profile będą przy samej scianie

Napisano
Godzinę temu, QuickArti napisał:

dodałem  rysunek roiony na szybko ale chyba czytelny, co myślisz ?

profile będą przy samej scianie

zauważ że profile nie ida po całym obwodzie to raz

dwa ciekawi mnie jak ty te profile do wieszaka przykrecisz od strony ściany 

koszt profili przyściennych niewielki, roboty niewiele więcej a naprawdę sprawę ułatwi 

Napisano
Dnia 24.11.2017 o 16:55, QuickArti napisał:

stelaz pod sufit podwieszany w pomieszczeniu 4x2,5m staram się popelnic ;)

wytrasowałem na suficie miejsca na otwory pod kolki fi6/70 co 50 cm i tak się zastanawiam czy nie za gesto....

no co się będziemy oszukiwać zwyczajnie niechcemisie tyle wiercic (60 otworow w zelbecie :facepalm:;) 

wychodzi mi 15 otworow na plyte, a docelowo będą wisieć 4 plyty na 1 poziomie plus jedna dodatkowa na srodku.

gdyby zrobić co 100cm  licząc na dlugosc i co 60 na szerokość to wyjdzie 9 na plyte, wystarczy?

ale robisz porządny stelaż na profilach nośnych i montażowych spiętych krzyżakami, czy robisz tylko jeden poziom profili ?

Napisano

daj profile przyścienne ud 30 i bedzie git :oki: , bedziesz miał ułatwione zadanie :) , ja tak robie nie ważne na jakim metrażu i szybko sie montuje płyty nic nie pęka :) , zrób sobie tylko dobrze łączenia płyt , bo żadne wynalazki czy to za 150 zł worek czy za 50 zł nic Ci nie dadzą jak zrobisz manianę przy montażu płyt :) , robię takie rzeczy i stosowałem wszystkie techniki :) pozdrawiam powodzenia :)

Napisano
  • Autor
Dnia 24.11.2017 o 20:18, 4thelement napisał:

zauważ że profile nie ida po całym obwodzie to raz

dwa ciekawi mnie jak ty te profile do wieszaka przykrecisz od strony ściany 

koszt profili przyściennych niewielki, roboty niewiele więcej a naprawdę sprawę ułatwi 

Wieszaki przykrece na ziemi,kolek w sufit, a w profilu wywierce otworek przez ktory wkrece wkret w kolek :)

Napisano

zabierasz się dr tego od tyłka strony, serio posłuchaj tych co z tym robią 

daj profil ud po obwodzie, profile cd daj co 50cm, pierwszy i ostatni profil mać 20cm  od ściany

potem ładnie sobie płytę gk przykrecisz po obwodzie do profilu ud

Napisano
1 godzinę temu, QuickArti napisał:

Wieszaki przykrece na ziemi,kolek w sufit, a w profilu wywierce otworek przez ktory wkrece wkret w kolek :)

ciekawe jak to potem wypoziomujesz

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, 4thelement napisał:

ciekawe jak to potem wypoziomujesz

Nie to jest proste  co jest proste,tylko to co wyglada jak proste ;)

Napisano
1 godzinę temu, QuickArti napisał:

rozumiem twój wybór

zatem do dzieła

Napisano

Tak jak pisałem wcześniej to ściany profile ud 30 reste cd 60 tyle w temacie , jak zrobisz inaczej  to może być klops :(

Napisano
Godzinę temu, Fatal napisał:

Tak jak pisałem wcześniej to ściany profile ud 30 reste cd 60 tyle w temacie , jak zrobisz inaczej  to może być klops :(

przecież dla niego nie jest proste to co jest proste

dajmy chłopakowi popełnić błędy...co się będziemy wcinać w jego życie...skoro ktoś mu radzi zrób tak a tak to ten "na złość mamie złamie sobie rękę"

Napisano
22 godziny temu, QuickArti napisał:

Hm, to po co ten temat zakładałeś, skoro zrobisz i tak po swojemu i chyba od samego początku nie miałeś innego zamiaru?

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, DamianB napisał:

Hm, to po co ten temat zakładałeś, skoro zrobisz i tak po swojemu i chyba od samego początku nie miałeś innego zamiaru?

Widzisz, tak to jest jak sie nie czyta, a sie odpowiadav;)

Ale sooko, streszcze ci:

Pytanie bylo o rozstaw otworow i dostalem odpowiedz- zrobie tak jak mi koledzy doradzili- 3post

Reszte zrobie tak jak do tej pory robilem

Pozdrawiam :)

Napisano
36 minut temu, QuickArti napisał:

Widzisz, tak to jest jak sie nie czyta, a sie odpowiadav;)

Ale sooko, streszcze ci:

Pytanie bylo o rozstaw otworow i dostalem odpowiedz- zrobie tak jak mi koledzy doradzili- 3post

Reszte zrobie tak jak do tej pory robilem

Pozdrawiam :)

przecież to nie ma prawa nie pękać na łączeniu ściana-sufit

na dwóch ścianach chcesz dasz profile cd maksymalnie przy ścianie, już pal licho jak ty to poprzykrecasz, jeśli wg Twojego sposobu to jak to wypoziomujesz też nie ma prawa się udać ale widocznie taka natura że nie przekazujesz do tego uwagi, ale na pozostałych dwóch ścianach płyta będzie sobie wisiała na odcinkach pomiędzy profilami cd niczym nie podparta i w tych miejscach zaczną się pierwsze pęknięcia ...a potem to już walka z wiatrakami bo będziesz co roku to poprawiał do czasu aż nie zdemontujesz sufitu i zrobisz to na nowo że sztuką budowlaną....ale dla Ciebie jak widzę to pojęcie jest obce

na szczęście robisz to u siebie i dla siebie a nie zarobkowo dla kogoś bo chyba bym musiał branżę zmienic

Napisano
  • Autor
10 minut temu, 4thelement napisał:

przecież to nie ma prawa nie pęka

Zbyt daleko idacevwnioski , spokojnie ;)

Ale odpisze cibjuz z domu bovtapanie na telefonie ro dla mnie mordega

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, 4thelement napisał:

przecież to nie ma prawa nie pękać na łączeniu ściana-sufit

na dwóch ścianach chcesz dasz profile cd maksymalnie przy ścianie, już pal licho jak ty to poprzykrecasz, jeśli wg Twojego sposobu to jak to wypoziomujesz też nie ma prawa się udać ale widocznie taka natura że nie przekazujesz do tego uwagi, ale na pozostałych dwóch ścianach płyta będzie sobie wisiała na odcinkach pomiędzy profilami cd niczym nie podparta i w tych miejscach zaczną się pierwsze pęknięcia ...a potem to już walka z wiatrakami bo będziesz co roku to poprawiał do czasu aż nie zdemontujesz sufitu i zrobisz to na nowo że sztuką budowlaną....ale dla Ciebie jak widzę to pojęcie jest obce

na szczęście robisz to u siebie i dla siebie a nie zarobkowo dla kogoś bo chyba bym musiał branżę zmienic

Wczoraj nie dalem juz eady, sorki

Zacznijmy od tgo. Ze sufit jest poziomy sam z siebie i nic poprawiac nie trzeba, a pomieszczenie na tyle niskie ze walcze o kazdy cm

Na dlugixh scianach pod samym sufitem ida przewody elektryczne i wiercic w nixh nie moge a opuszczac nizej sufitu nie chce i nie moge

Na scianach poprzecznych dam profile zgodnie z wasza sugestia

Chyba nie ma jednak takiej katastrofy ? ;)

Napisano
6 godzin temu, QuickArti napisał:

Wczoraj nie dalem juz eady, sorki

Zacznijmy od tgo. Ze sufit jest poziomy sam z siebie i nic poprawiac nie trzeba, a pomieszczenie na tyle niskie ze walcze o kazdy cm

Na dlugixh scianach pod samym sufitem ida przewody elektryczne i wiercic w nixh nie moge a opuszczac nizej sufitu nie chce i nie moge

Na scianach poprzecznych dam profile zgodnie z wasza sugestia

Chyba nie ma jednak takiej katastrofy ? ;)

skoro tak to dlaczego kładziesz płyty po całości a nie robisz tylko samej tzw wyspy?

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, 4thelement napisał:

skoro tak to dlaczego kładziesz płyty po całości a nie robisz tylko samej tzw wyspy?

Nooo ten....yyy...to jest naprawde dobre pytanie :phi::ok:

Moze fla tego ze we wszystkich innych pomieszczeniach tak jest zrobione i sufit atanowi jedna wielka calosc , a drzwi sa zastapione otworami wejsciowymi z drzwiami przesuenymi od sufitu do podlogi, zeby drzwi otwierane tradycyjnie nie zajmowaly miejsca?

Ale to jedno pomieszczenie jest oddzielnie!:facepalm:

To jest bardzo dobra koncepcja! Dzieki :)

Napisano
3 godziny temu, QuickArti napisał:

Nooo ten....yyy...to jest naprawde dobre pytanie :phi::ok:

Moze fla tego ze we wszystkich innych pomieszczeniach tak jest zrobione i sufit atanowi jedna wielka calosc , a drzwi sa zastapione otworami wejsciowymi z drzwiami przesuenymi od sufitu do podlogi, zeby drzwi otwierane tradycyjnie nie zajmowaly miejsca?

Ale to jedno pomieszczenie jest oddzielnie!:facepalm:

To jest bardzo dobra koncepcja! Dzieki :)

cieszę się że mogłem coś zasugerować

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.