Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do elektroników - podłączenie diod led szeregowo

Featured Replies

Napisano

Witam,

prośba o pomoc - chciałbym podłączyć pod zasilacz 12v 4 diody led RGB wraz ze sterownikiem sterującym barwami.

Chodzi o taką diodę: >>>DIODA LED RGB<<<

Ma to służyć jako podświetlenie lampki do pokoju dziecięcego, takżę b ędzie chodziło po kilka h dziennie. Diody podłączam szeregowo, więc na każdej będzie ~3V - ok, ale... no właśnie dla koloru RED napięcie jest podane jako 2,2-2,5V... jak myślicie czy jesli podłącze również pod kolor czerwony po ok 3V to dioda ulegnie uszkodzeniu podczas dłuższej/ciągłej pracy?

Chyba że tylko przed kanałem czerwonym dać rezystor, ale może jest to zbędne?
Z góry dzięki za rozwianie wątpliwosci.

Edytowane przez Orochimaru
Poprawiłem literówki w temacie.

Napisano

Dla diody led dużo ważniejszy od napięcia, jest prąd. Jeśli nie przekroczysz 0,35A w obwodzie to będzie ok. Innymi słowy, w Twoim wypadku, dioda czerwona ulegnie uszkodzeniu i to szybko.

Możesz dać rezystor, tylko dla czerwonej, ale duży - co najmniej 2W mocy. Sprawdziłbym też jaki jest prąd na pozostałych kolorach. Jeśli będzie trochę mniejszy niż maks, to różnicy w oświetleniu nie zauważysz, a diody dłużej pożyją. No i oczywiście jakiś radiator do tego, bo jak ustawisz biały kolor, to bez niego będą miały bardzo gorąco.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź... a to nie jest tak, że podłączając diody pod zasilacz 2A wezmą tylko tyle prądu [mA] ile potrzebują? Tak jak to się dzieje w innych przypadkach np zasilaczy do laptopów etc... diody będę chciał ustawić na aluminiowej bazie PCB plus przykleić ją na paste termoprzewodzącą do aluminiowej płytki... właśnie z uwagi na temperatury.

Dla koloru czerwonego rezystor ok 9-10kOhm... dobrze liczę?

Napisano

Prąd diod będzie zależał od napięcia. Jeśli dasz w szereg 4 sztuki to nie wiem czy na 12 V będzie cos w ogóle świecić (zwłaszcza te niebieskie i zielone). Wszystko zależy od zasilacza-czy faktycznie daje 12 czy może 13 V i jak ze stabilizacją w funkcji obciążenia.

Bez układu pomiarowego (amperomierz wpięty w szereg razem z diodami) to cienko to widzę:skromny:

Rezystor źle liczysz-bliżej 10 ohm niż kohm-ale bez pomiarów to...

Napisano
1 godzinę temu, 00Tom00 napisał:

Dla koloru czerwonego rezystor ok 9-10kOhm... dobrze liczę?

Jeżeli podłączysz te trzy diody szeregowo to:

1 - spadki napięć na nich się sumują, czyli wyniosą 9,5 V

2- co byś nie kombinował to popłynie prze nie jedna wartość prądu (połączenie szeregowe)  I=U/R gdzie I przyjmiemy na poziomie 0,33 A (prąd czerwonej diody I=P/U czyli 0,33A=0,84W/2,5V, dla niebieskiej około 0,34 A)

teraz obliczamy wartość rezystora:

deltaU = 12 V - 9,5 V = 2,5 V stąd rezystor R=deltaU/I czyli R=2,5V/0,33A czyli R=7,57 Ohm

teraz obliczamy moc rezystora P=R*I*I czyli P=7,5 Ohm * 0,33 A *0,33 A = 0,825 W (zaokrąglamy w górę czy 1 W)

Edit: teraz doczytałem że chcesz połączyć cztery diody, przykład podałem dla trzech. z czterema sobie poradzisz Wzory masz powyżej.

Edytowane przez mikomir

Napisano
12 godzin temu, 00Tom00 napisał:

to nie jest tak, że podłączając diody pod zasilacz 2A wezmą tylko tyle prądu [mA] ile potrzebują?

Zgadza się. Popatrz sobie jednak na charakterystykę dowolnej diody (nawet nieświecącej). Zobaczysz, że w pewnym momencie wykres bardzo szybko "leci do góry", czyli bardzo małym zmianom napięcia towarzyszy gwałtowny wzrost prądu. Powiedzmy, że zasilacz nie będzie miał 12V na wyjściu, tylko 12,2V. Te 0,2V wygląda bardzo niewinnie, a może wywołać 2-krotny wzrost prądu. Dlatego, jeśli podłącza się ledy do zasilacza, bez ograniczenia prądu, to lepiej nie zbliżać się do napięcia wynikającego z teoretycznej sumy napięć na każdej diodzie. Lepiej dodać jeszcze jedną diodę w szereg. Będą świecić trochę (zwykle niezauważalnie) słabiej, a zostanie margines bezpieczeństwa.

Jeśli dajesz rezystor w szereg, to też lepiej dać trochę większy. Różnicy między 350mA i 300mA nie zauważysz.

Napisano
  • Autor

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi - chyba już wszystko wiem i dużo się rozjaśniło :)
Co do zasilacza mam taki do taśm ledowych,chiński, ale z tego co pomierzyłem to trzyma parametry.  Mam na identycznym podłączone 3 power ledy w szereg białe przez rezystor i daje rade, więc tutaj mam nadzieje, że też będzie ok.... oby :)

Dziękować :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.