Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C5 2.2 HDi świece żarowe

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam pytanie o świece żarowe w 2.2 HDi a dokładniej jak ten układ działa i kiedy? Pytam, bo na Lexii wychodzi stale aktywny błąd przekaźnika świec. Kontrolka też się nawet na chwilę nie zapala. Generalnie problemu nie ma bo samochód odpala od strzału ale jeszcze się nie spotkałem z takim czymś, że kontrolka nie świeci. Ba, nawet nie wiem, czy te świece coś grzeją bo dziś zrobiłem eksperyment. Rano wsiadłem i zacząłem kręcić natychmiast- bez żadnego czekania z włączonym zapłonem. Zapalił tak samo jak przy dodatnich temperaturach. Trochę mnie to zdziwiło bo rano było -12*C:phi: To tak ma być, że mi maszyna w mróz pali od strzała czy mam coś zepsute?;]

Napisano

Przynajmniej jedną świece masz do wymiany :) układ się wyłączył trwale :) NIE uruchamia grzania, nawet jeśli któraś jeszcze jest sprawna :)

Zmienisz, najlepiej wszystkie, to zacznie działać :P

Edytowane przez jedrocha

Napisano
9 godzin temu, Przypal napisał:

Witam.

Mam pytanie o świece żarowe w 2.2 HDi a dokładniej jak ten układ działa i kiedy? Pytam, bo na Lexii wychodzi stale aktywny błąd przekaźnika świec. Kontrolka też się nawet na chwilę nie zapala. Generalnie problemu nie ma bo samochód odpala od strzału ale jeszcze się nie spotkałem z takim czymś, że kontrolka nie świeci. Ba, nawet nie wiem, czy te świece coś grzeją bo dziś zrobiłem eksperyment. Rano wsiadłem i zacząłem kręcić natychmiast- bez żadnego czekania z włączonym zapłonem. Zapalił tak samo jak przy dodatnich temperaturach. Trochę mnie to zdziwiło bo rano było -12*C:phi: To tak ma być, że mi maszyna w mróz pali od strzała czy mam coś zepsute?;]

Dziwne, jak mi nie grzały świece to przy -10'C już były poważne problemy z odpalaniem. Sprawdź przede wszystkim przekaźnik świec, bardzo często upalają się styki i przekaźnik mimo, że cyka to nie załącza obwodu. To na przykładzie C8 ale podejrzewam, że jest bardzo podobnie, jak nie identycznie.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Igorek napisał:

Dziwne, jak mi nie grzały świece to przy -10'C już były poważne problemy z odpalaniem. Sprawdź przede wszystkim przekaźnik świec, bardzo często upalają się styki i przekaźnik mimo, że cyka to nie załącza obwodu. To na przykładzie C8 ale podejrzewam, że jest bardzo podobnie, jak nie identycznie.

Też mnie to zastanawia. Układ nie miał możliwości podgrzania świec, bo od razu zacząłem kręcić rozrusznikiem. Nawet radio jeszcze nie zatrybiło;) Nagrałbym filmik ale dziś już jest -3* więc raczej ciepło.;]  

Napisano
9 godzin temu, Igorek napisał:

Zdrowe HDi, to i przy -25C bez świec odpala, fakt, nie od strzału, ale to zewzgledu na "płynność paliwa" 

Napisano

W 406 też mam błąd grzania świec i odpala lepiej niż niejedna benzyna nawet jak było -10. W końcu trzeba się tym zająć hehe

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 17.01.2018 o 06:54, jedrocha napisał:

Dnia 19.01.2018 o 21:05, 2Rotor napisał:

W 406 też mam błąd grzania świec i odpala lepiej niż niejedna benzyna nawet jak było -10. W końcu trzeba się tym zająć hehe

Moje ma na dziś 296kkm (przebieg autentyczny). Jest to mój pierwszy samochód, który przy tym przebiegu nie bierze nic a nic oleju. Wiecie może, jaką trwałość mają te 2.2 Hdi? Tak pytam, bo miałem dość duże obawy przy zakupie tego samochodu a tu naprawdę miłe zaskoczenie.:phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.