Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR - Czy mozna to bezkarnie wyłączyć???

Featured Replies

Napisano

Nie chodzi mi o to, że EGR nie zmniejsza ilości tlenków azotu w spalinach.

Tylko czytając różne artykuly wydało mi się nie logiczne chłodzenie doładowania a potem grzanie spalinami.

I to zdanie nie wiele wnosi do recyrkulacji:

>W rezultacie mieszanka ma wyższą temperaturę niż

> powietrze atmosferyczne, z mniejszą relatywną zawartością tlenu

> oraz zmniejszonym wydatkiem masowym przepływu powietrza

> dolotowego.

Za to tu jest troche sensu:

>Powoduje to pewne spowolnienie procesu spalania i

> obniżenie jego średniej temperatury. Dzięki temu powstaje

> mniejsza ilość tlenków azotu.

Tylko mechanizm powstawania tlenków nie jest związany z temperaturą mieszanki a z jej pojemnością cieplną.

Pakując spliny/sadzę do dolotu zwiększamy pojemność cieplną mieszanki w cylindrze.

Spowalniamy narastanie temperatury spalania (bo sadza nagrzewa się jak piec kaflowy) i mamy mniej NOx-ów.

Z drugiej strony spowalniamy chłodzenie nowych spalin i reakcja powstawania tlenków ma czas się odwrócić.

Tyle udało mi się wywnioskować przeglądając net.

Nie stety nie mam dostępu do książek z modelowania spalania.

Napisano

narazie "zgłębiam" temat i wychodzi że nie warto wyłączać tego zaworu. zlosnik.gif Powiedziano mi że jak działa to zostawić to w spokoju. confused.gif Przy zaślepionym może niewłaściwie pracować na wolnych obrotach silnik oczywiście. niewiem.gif na moją wątpliwość że przecież na wysokich obrotach zanotowano lepszą pracę powiedziano mi że oczywiście, ale na wolnych obrotach będzie gorzej silnik się zbierał. palacz.gif Temat jest zgłębiany nadal i nie odpuszczę, ponieważ nie satysfakcjonują mnie takie odpowiedzi. crazy.gif Powiedziano mi jeszcze że zasadnym byłoby zaślepienie tego zaworu w przypadku kiedy padłby on po jakichś 180000 km. i wtedy nie warto go wymieniać na nowy. Ale co tam będę na łamach ten temat drążył. Ze mną w tym temacie dyskusja to jak z eunuchem o 270747800-sex.gif. jak coś się konkretnego dowiem to napiszę. Pozdrawiam.

Napisano

> narazie "zgłębiam" temat i wychodzi że nie warto wyłączać tego

> zaworu. Powiedziano mi że jak działa to zostawić to w spokoju.

> Przy zaślepionym może niewłaściwie pracować na wolnych obrotach

> silnik oczywiście.......

Małe co nieco z mojej strony: w poprzednim autku (Corsa B) silnik zaczął się jakoś dziwnie zachowywać, tzn z lekka sięzmulił, zaczął przerywać, itp.

Mechanicy stwierdzili, że to wina zaworu EGR, który dosyć często pada (zależy jeszcze jakie auto), ponieważ ma to ścisły związek z jakością naszych polskich paliw.

W związku z tym, że cena za nowy zawór była wręcz duża (w ASO ponad 600PLN), szukałem obejścia tego problemu. Okazało się, że (oczywiście w moim przypadku) trzeba było odłączyć wiązkę kabelków idących do EGR (czyli sterujących tym zaworem). Tak też zrobiłem. Jakie było moje zdziwienie w czasie jazdy, gdy auto zaczęło szybciej przyspieszać, przestało szarpać, itp.

mądrzy panowie powiedzieli również pewną mądrą rzecz: zawór EGR odpowiada tylko za to, aby nasze spaliny były wydalane z auta w czystrzej postaci! Jeden minus odłączenia kabelka od EGR to lekko większe dymienie z rury (oczywiście w moim przypadku, przypominam Corsa B).

Po kilku miesiącach auto szykowałem do sprzedaży w związku z tym kupiłem zawór EGR, panowie wymienili mi go, i samochód zaczął pracować jeszcze lepiej, niż z odłączonym kabelkiem (tzn równiej, przyspieszenie mniej więcej to samo).

Napisano

> Jeśli odma jest podłączona przed filtrem i przepływka to oczywiście należy

> ja przepiąć za te urządzenia.

Zmyliła mnie rurka i się zagalopowałem zeby.GIF

Odma jest przed turbo i za przepływką.

Od filtra idzie jeszcze jedna rurka i wchodzi do dolotu tam gdzie odma.

Wydaje mi się, że jest to odprowadzenie z puszki filtra jakiś resztek oleju

co miały ochotę tam chlapnąć.

Odma nie będzie brudziła przepływki ok.gif

Napisano
  • Autor

czy to normalne że obudowa filtra powietrza w JTD jest luźna i mozna nią swobodnie poruszać w jakimś zakresie?

Napisano

> czy to normalne że obudowa filtra powietrza w JTD jest luźna i mozna

> nią swobodnie poruszać w jakimś zakresie?

Może nie luźna, ale elastycznie połączona z samochodem.

Jak zdejmuję obejmy i przykładam trochę siły to się ugina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.