Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR - Czy mozna to bezkarnie wyłączyć???

Featured Replies

Napisano

Zdaje się że ten zawór nie robi nic pożytecznego, na dodatek pogarsza warunki pracy silnika poprzez zasilanie go częściowo spalinami. Rozmawiałem z mechanikiem i kilkoma użytkownikami turboklekotów i wszyscy mają odcięte. Niestety nikt z nich nie ma Stilona i nie potrafił powiedzeć czy komputer nie bedzie się buntował. Bardzo jestem ciekaw waszych opinii? smile.gif

Napisano

> Zdaje się że ten zawór nie robi nic pożytecznego

icon_eek.gif

znalazłem coś takiego

EGR (Exhaust Gas Recilculation)

Jak widać w tytule EGR to nic innego jak recylkulacja spalin, a jako, że te spaliny są recyrkulowane smile.gif do kolektora ssącego to nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Sprawa wygląda tak: przy kolektorach znajduje się zawór EGR, który to zawór łaczy oba kolektory ssący i wydechowy. Zawór ten jest sterowany (otwierany) poprzez doprowadzenie do niego podciśnienia. W momencie gdy doprowadzone jest do zaworu EGR podciśnienie, jest on otwarty czyli droga z kolektora wydechowego do ssącego stoi otworem.

W jaki sposób jest doprowadzane to podciśnienie? Ano mamy jeszcze jeden zawór sterujący, który "zamyka i otwiera podciśnienie". Jest on sterowany elektrycznie, zamyka go i otwiera w odpowiednim momencie (przy dodawaniu gazu) komputer wtrysku poprzez przekaźnik.

Po co to wszystko? Ano po to żeby ograniczyc ilość tlenków azotu w spalinach. Dla nas oznacza to ni mniej ni więcej tyle że zamiast czystego powietrza silnik dostaje też spaliny co jak wiadomo nie wpłynie korzystnie na jego osiągi. Najlepszym wyjściem by było jakby do kolektora ssącego dostawał się czysty tlen i paliwo, normalnie dostaje się do niego powietrze (innego wyjścia nie mamy smile.gif), a dostarczanie tam jeszcze gazów wylotowych jest już poronionym pomysłem. smile.gif) Oczywiście zawór nie jest otwarty przez cały czas, jeśli zaś jest to odczujemy to dość wyraźnie podczas jazdy, gdy spaliny cały czas będą się dostawały do kolektora ssącego, silnik będzie "przymulony", będzie się dusił przy przyspieszaniu.

Jeśli zawór EGR jest sprawny (zamknięty w pozycji spoczynkowej) to zdejmij z niego przewód podciśnienia i voila. Jeśli zaś występują objawy jakie opisałem to wiesz już co jest nie tak. Uruchom zawór (zamknij go) i odłącz rurkę podciśnienia. Wskutek poczynionych "poprawek" może tylko poprawić się dynamika naszego samochodu, nic więcej. Pozatym zawsze można założyć rurkę z powrotem.... smile.gif)

Napisano

i to:

Elementy składowe układu recyrkulacji spalin

Rozwój elektronicznych układów wtrysku paliwa, związany z wprowadzeniem systemu bezpośredniego wtrysku paliwa w samochodach osobowych i dostawczych, rozpoczął się od elektronicznego sterowania układem recyrkulacji spalin (ang. EGR Đ Exhaust Gas Recirculation, niem. AGR Đ Abgasrueckfuehrung). Silniki diesla z wtryskiem bezpośrednim, w odróżnieniu od silników z komorą wirową (wstępną), charakteryzują się wyższymi temperaturami spalania, z czym wiąże się wyższa emisja tlenków azotu. Aby zredukować zawartość tlenków azotu w spalinach należało obniżyć maksymalną temperaturę spalania poprzez doprowadzanie do kolektora ssącego części spalin (5-15 % w zależności od silnika). Ta ilość spalin, z uwagi na niebezpieczeństwo wzrostu emisji węglowodorów i tlenku węgla oraz sadzy, musi być dokładnie kontrolowana i sterowana Đ stąd zastosowanie elektronicznej jednostki sterującej Đ komputera silnikowego oraz współpracujących z nim czujników: ciśnienia atmosferycznego, przepływomierza mierzącego ilość powietrza wpływającego do kolektora ssącego (czujnik - ang. MAF lub niem. LMS), temperatury powietrza dolotowego, prędkości obrotowej silnika, temperatury cieczy chłodzącej silnik oraz obciążenia silnika Đ wielkości dawki paliwa (czujnik położenia dozatora dawki w pompie wtryskowej rozdzielaczowej lub wysunięcia listwy regulacyjnej w pompie wtryskowej rzędowej).

Ilość doprowadzanych do powietrza dolotowego spalin maleje wraz ze wzrostem obciążenia silnika, osiągając wartość zerową przy pełnej dawce oraz w warunkach pracy zimnego silnika na biegu jałowym.

Podstawowymi elementami składowymi układu recyrkulacji spalin są zatem:

- zawór recyrkulacji spalin regulujący przepływ spalin, zwany zaworem EGR (AGR)

- elektropneumatyczny przetwornik ciśnienia uruchamiający i sterujący podciśnieniem działanie zaworu EGR; współpracuje on z podciśnieniową pompą hamulcową, czujnikiem ciśnienia atmosferycznego i komputerem silnikowym

- przepływomierz powietrza dolotowego wraz z wmontowanym w nim czujnikiem temperatury powietrza

Zawór recyrkulacji spalin znajduje się w kanale łączącym kolektor wydechowy z dolotowym. Membrana zaworu sterowana jest popychaczem. Gdy nie ma podciśnienia, to zawór jest zamknięty.

Uszkodzenia zaworu związane są z utratą szczelności oraz z zatarciem popychacza na skutek osadzania się nagaru, zwłaszcza w dużych silnikach (napędzających ciężarówki) i tych o dużym wydatku spalin.

palacz.gif

Napisano

waytogo.gif

Ja też planuje to wyłączyć a właściwie zaślepić dolot spalin do tego zaworu.

Na wolnych obrotach zawór i tak jest zamknięty więc analiza spalin na przeglądzie nic nie wykaże.

Niektórzy mówią, że może być to niekożystne dla silnika, bo podwyższy to temperaturę spalania,

ale i tak ta w dieslu jest niska

co widać zimą.

Pełna moc jest osiągana przy już zamkniętym zaworze czyli silnik jakoś to znosi.

Napisano
  • Autor

Stilonek powinien być zadowolony, może się odwdzięczy bezawaryjnościa? W końcu nikt przy zdrowych zmysłach nie spożywałby własnych... screwy.gif Czego ci zieloni nie wymyślą wink.gif

Napisano

> Jutro zaślepiam

To może warto przy okazji wyczyścić rurkę od zaworu do kolektora.

Ta krótka, karbowana, aluminiowa, zgięta pod kątem prostym.

Tam podobno durzo syfu się zbiera.

Bo ... kiedyś na wykładzie się obudziłem i coś jak przez mgłę pamiętam boozing.gif

Jak fala sobie biegnie i jest odnoga w falowodzie, to fala najpierw tam wlezie, potem wróci i dopiero leci dalej.

Napisano
  • Autor

Wyczyścimy i wypucujemy zrobimu z nieo czyścioszka waytogo.gif I wymienimy uszczelnienie miarki w silniku bo się nam troszkę poci chłopina w tym miejscu. Potem potestujemy i zobaczymy jak drive.gif

Napisano

Ja od 1,5 roku tak śmigam Stilonem 270751858-jezyk.gifjest jednak minus na tempomacie szarpie autem bo zwiekszenie dawki paliwa jest od razu odczuwalne i odwrotnie palacz.gif.

Napisano

> Niektórzy mówią, że może być to niekożystne dla silnika, bo podwyższy

> to temperaturę spalania,

> ale i tak ta w dieslu jest niska

> co widać zimą.

myslisz temp spalania z szybkoscia nagrzewania palacz.gif

imo lepiej byloby o stan tego zaworu, rurki i fragmentu przepustnicy do ktorego trafia utrzymywac w czystosci, zajrzenie tam przypomina namiastke piekiel - u mnie zostalo 1/3 przeswitu a sadza zaczela zaslepiac swiatlo przewodu dolotowego

Napisano

Czy poza tym co napisałeś nie zauwarzyłeś innych minusów?.

Napisano

> myslisz temp spalania z szybkoscia nagrzewania

To dla czego tak wolno sie nagrzewa? rant.gif

Nie jest to jakos powiazane hmm.gif

Pewnie masz racje bo ilosc ciepla oddana do otoczenia jest powiazana z moca

Napisano
  • Autor

Tak sobie jeszcze myslałem o tej temperaturze pracy silnika i doszedłem do wniosku że jeżeli skierujemy do kolektora dolotoweo gorące gazy spalinowe to podniesiemy w znaczacy sposób temperature zasysanego powietrza a w konsekwencji temperatre całego silnika. Troche to smieszne bo z jednej strony mamy intercooler a z drugiej EGR niewiem.gif

Napisano

> Tak sobie jeszcze myslałem o tej temperaturze pracy silnika i

> doszedłem do wniosku że jeżeli skierujemy do kolektora dolotoweo

> gorące gazy spalinowe to podniesiemy w znaczacy sposób

> temperature zasysanego powietrza a w konsekwencji temperatre

> całego silnika. Troche to smieszne bo z jednej strony mamy

> intercooler a z drugiej EGR

Więc najpierw spaliny powinny byc kierowane do chłodnicy i dopiero do cylindrów

zlosnik.gif

Napisano

MI to przypomina czasy kiedy jeździłem kaszlakiem. Jak zapewne wiecie wielu właścicieli tych maszyn zdejmowało rurę odpowietrzającą skrzynię korbową (normalnie powinna być przyczepiona do okolic filtra powietrza i w związku z tym - gazy wydobywające się ze skrzyni korobwej nie trafiały do atmosfery - tylko były kierowane z powrotem do układu dolotowego silnika.

Wiadomo było że z tymi gazami wydostawał się olej, który skutecznie brudził filtr powietrza.. Więc większość użytkowników jeździła z przewodem spuszczonym w dół, a w razie kontroli szybko go zatykała...

PS Sorki za dygresję....

Napisano

> Czy poza tym co napisałeś nie zauwarzyłeś innych minusów?.

Tylko same plusy -spadło spalanie około 1l-2l przy dynamicznej jezdzie . palacz.gif

Napisano

> Tak sobie jeszcze myslałem o tej temperaturze pracy silnika i

> doszedłem do wniosku że jeżeli skierujemy do kolektora dolotoweo

> gorące gazy spalinowe to podniesiemy w znaczacy sposób

> temperature zasysanego powietrza a w konsekwencji temperatre

> całego silnika.

to akurat blad logiczny; cieplejsze powietrze to nie cieplejszy silnik!!! temperatura silnika wynika tylko z ilosci paliwa i ilosci tlenu w powietrzu. Jako ze silnik jest doladowany te ilosci sa spore stad duze obciazenie cieplne. Co do EGR-a zwroccie uwage ze jest to zawor ktory moze ale nie musi byc otwarty. Dzieki niemu uklad ma mozliwosc troche sklad mieszanki zmieniac.

Troche to smieszne bo z jednej strony mamy

> intercooler a z drugiej EGR

Intercooler jest bezposrednio zwiazny z procesem sprezania powietrza gdzie w skrocie w wyniku sprezenia powietrza nastepuje zwiekszenie jego temperatury. Jako efekt oczywiscie obie sprawy sa zwiazane.

Zupelnie zasadnicza sprawa jest jednak dopalanie NOx-ow jakie jest uzyskiwane poprzez recyrkulacje spalin. To tak jak z wycinaniem kata i zatruwaniem srodowiska - zaczac nalezy od siebie. To oczywiscie moje zdanie.

Napisano

> To dla czego tak wolno sie nagrzewa?

bo ma wieksza (od silnika z zaplonem iskorowym) sprawnosc cieplna, innymi slowy mniej energii jest tracone w postaci ciepla

> Nie jest to jakos powiazane

> Pewnie masz racje bo ilosc ciepla oddana do otoczenia jest powiazana

> z moca

nie tylko z moca - glownie ze sposobem wytworzenia tego ciepla

Napisano
  • Autor

Nie mogę się zgodzić z tym że cieplejsze powietrze nie wpływa na temparature pracy silnika. Ma na dodatek bardzo duży wpływ na jego efektywność. Im mniejsza temperatura zasysanego powietrza tym mniejsza jego objętośc i tym więcej możemy spalic paliwa w jednym cyklu. Zaleznośc jest prosta im zimniejsze powietrze tym wieksza sprawnośc. Dlatego warto obniżyć temparature zasysanego powietrza. Jeśli chodzi o trucie środowiska to recyrkulacja gazów daje tylko niewielki spadek substancji toksycznychw spalinach. Stosujac wysokiej klasy oleje do silników diesla i dobry olej napedowy zmniejszamy w sposób radyklny ilośc świństw z wydechu. Jeśli weżmiemy jeszcze pod uwage zwiekszenie sprawności silnika przy odcietym EGR co przekłada się na zmniejszenie zuzycia paliwa to nie powinniśmy się martwic o środowisko naturalne.

Napisano

> Nie mogę się zgodzić z tym że cieplejsze powietrze nie wpływa na

> temparature pracy silnika.

Spaliny też są chłodzone.

Te wszystkie aluminowe rurki i radiatorki na nich.

Ale się zgadzam, że to bez sensu jest,

że niewielką część dopalamy a reszta i tak w atmosfere leci,

często jako sadza od tego nieszczęsnego EGRa.

Katalizator to co innego, dopala wszystko.

Ale kolega miał usprawniać auto a nie klotnia.gif

Jeszcze tylko odmę od filtra odpiąć.

Wylot puścić do oddzielnego zbiorniczka co by przy wymianie oleju utylizować opary.

Może przepływka mniej syfu dostanie.

Napisano
  • Autor

Musze sobie dokładnie popatrzeć jak to jest podłączone. Jeśli odma jest podłączona przed filtrem i przepływka to oczywiście należy ja przepiąć za te urządzenia. Poczekam do wymiany tulei tylnej belki, mechanik będzie z nimi walczył a ja bede racjonalizował Stilona. mlotek.gif

Napisano

Ja mam odpieta przeplywke a i tak na hamowni wyplulo ponad 10 PS od danych z fabryki

Napisano
  • Autor

Możesz trochę rozwinąc temat? ktoś mi już wspominał ze jesli ma się zatkane EGR to przepływka w silniku diesla jest w zasadzie zbędna. Nie wiem co o tym myśleć, chyba trzeba samemy zobaczyć co się stanie. Najpierw EGR i tu spodziewam się samych pozytywów a potem odłączymy przepływkę i zobaczymy co się stanie.

Napisano

> Możesz trochę rozwinąc temat? ktoś mi już wspominał ze jesli ma się

> zatkane EGR to przepływka w silniku diesla jest w zasadzie

> zbędna. Nie wiem co o tym myśleć, chyba trzeba samemy zobaczyć

> co się stanie. Najpierw EGR i tu spodziewam się samych pozytywów

> a potem odłączymy przepływkę i zobaczymy co się stanie.

Cały czas mialem problemy, chyba 3 razy w ASO wymieniali na nowa i zawsze po krotszym, dluszym czasie padala. Prawie 2 lata temu została odpieta i problem zniknal a osiagi, spalanie nic sie nie pogorszylo

Napisano
  • Autor

Właśnie się dowiedziałem że najlepiej zatkać to kulka od łozyska, pomysł bardzo dobry bo własnie się zastanawiałem czym to zatkać.

Napisano

> Właśnie się dowiedziałem że najlepiej zatkać to kulka od łozyska,

> pomysł bardzo dobry bo własnie się zastanawiałem czym to zatkać.

Są zatknięcia kawałkiem blachy wielkości uszczeli, najlepiej kwasówki, pewnie może być też odpowiednio grube aluminium.

Dajesz uczelki po jednej i drugiej stronie, ewentualnie jakas paste do wydechów po stronie spalin co by było szczelniej.

Ja to nawet sobie przygotowałem numerek uszczelek 46773082,

pakowane po 5 sztuk.

A odma bez apelacyjnie jest przed przepływką bo w puszce filtra.

Napisano

> Właśnie się dowiedziałem że najlepiej zatkać to kulka od łozyska,

> pomysł bardzo dobry bo własnie się zastanawiałem czym to zatkać.

hmm.gif chyba kulą hehe.gif.

a co do przepływki nadal bedzie ważna po zaslepieniu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Cały czas mialem problemy, chyba 3 razy w ASO wymieniali na nowa i

> zawsze po krotszym, dluszym czasie padala. Prawie 2 lata temu

> została odpieta i problem zniknal a osiagi, spalanie nic sie nie

> pogorszylo

Ja na chwilkę odpiołem i miałem wrażenie, żę wolne obroty dość wolno podnoszą się na mniej klekotliwy poziom.

Ale może mam zwidy mlot.gif

Napisano

> Nie mogę się zgodzić z tym że cieplejsze powietrze nie wpływa na

> temparature pracy silnika.

wlasnie udowodniles ze cieplejsze powietrze to mniej tlenu wiec mnie paliwa wiec nizsza temperatura silnika smile.gif

Ma na dodatek bardzo duży wpływ na

> jego efektywność. Im mniejsza temperatura zasysanego powietrza

> tym mniejsza jego objętośc i tym więcej możemy spalic paliwa w

> jednym cyklu. Zaleznośc jest prosta im zimniejsze powietrze tym

> wieksza sprawnośc.

dokladnie to powiedzialem

Dlatego warto obniżyć temparature zasysanego

> powietrza.

Jezeli chodzi o sprawnosc tak, jezeli chodzi o temperature nie

Jeśli chodzi o trucie środowiska to recyrkulacja

> gazów daje tylko niewielki spadek substancji toksycznychw

> spalinach.

czyli jaki twoim zdaniem?

Jeśli weżmiemy jeszcze pod uwage zwiekszenie

> sprawności silnika przy odcietym EGR co przekłada się na

> zmniejszenie zuzycia paliwa to nie powinniśmy się martwic o

> środowisko naturalne.

mylisz sie; obnizenie temp pracy silnika powoduje pogorszenie sie warunkow w ktorych powstaja NOx-y zurzycie paliwa jest tutaj czynnikiem drugoplanowym

Napisano

> Spaliny też są chłodzone.

> Te wszystkie aluminowe rurki i radiatorki na nich.

> Ale się zgadzam, że to bez sensu jest,

> że niewielką część dopalamy a reszta i tak w atmosfere leci,

> często jako sadza od tego nieszczęsnego EGRa.

> Katalizator to co innego, dopala wszystko.

> Ale kolega miał usprawniać auto a nie

> Jeszcze tylko odmę od filtra odpiąć.

> Wylot puścić do oddzielnego zbiorniczka co by przy wymianie oleju

> utylizować opary.

> Może przepływka mniej syfu dostanie.

panowie robicie ten sam myslowy blad; recyrkulacja to nie dopalanie spalin!!! to obnizenie temperatury przez co zmniejszenie ograniczneie emisji NOx-ow ktorych ilosc rosnie z wysokoscia temperatury i to nie rosnie liniowo!!!

Napisano

> Możesz trochę rozwinąc temat? ktoś mi już wspominał ze jesli ma się

> zatkane EGR to przepływka w silniku diesla jest w zasadzie

> zbędna.

brednie

Nie wiem co o tym myśleć, chyba trzeba samemy zobaczyć

> co się stanie. Najpierw EGR i tu spodziewam się samych pozytywów

> a potem odłączymy przepływkę i zobaczymy co się stanie.

powiem ci co sie stanie - pojawi ci sie blad ktorego bez egazminera nie zdejmiesz; uklad zacznie brac wartosc 0,5 (zamiast aktywnie zmieniac od 0 do 1) i bedziesz mial mula. Ale walcz jezeli chcesz...

Napisano

popatrz a u mnie 80kkm i dziala jak zloto; jaki ma kolega filtr powietrza zalozony tak btw?

Napisano

> popatrz a u mnie 80kkm i dziala jak zloto; jaki ma kolega filtr

> powietrza zalozony tak btw?

Fiatowski, zreszta bylem na hamowni i bylo mierzone z przelywka i bez, wahania mocy 2 Ps i krzywa prawie identyczna, moze 80 Ps juz tak ma.

Napisano

imo twoja przeplywka wtedy gdy byla podlaczona nie dzialala frown.gif

Napisano
  • Autor

Przyznaje z przepływka tp przegięcie. Ale EGR to zło, które nalezy jak najszybciej wyłączyć. Skoro recyrkulacja działa tylko w niektórych warunkach pracy silnika i redcyrkuluje od kilku do kilkunastu procent spalin to w jakim stponiu może może zmniejszać toksycznośc spalin? Podejrzewam że kilka-kilkanaście procent. Ten element est bardzo zawodny i tak naprawdę nigdy nie wiemy czy działa prawidłowo. Na dodatek zasyfia kolektor dolotowy i wprowadzając sadzę i inne zanieczyszczenia do silnika nie poprawia jego stanu technicznego. Bioroąc wszystkie za i przeciw ja zatykam! A jesli chodzi o kweste trucia srodowiska to moze zamiast wprowadzac kolejne normy zacząc eliminowac z uzytku pojazdy ktore sa w takim stanie technicznym ze nie spelniaja zadnych norm. Taki jeden szrot w ciagu jednego dnia emituje wiecej syfu do atmosfery niz Stilonk pozbawiny EGR przez rok.

Napisano

> imo twoja przeplywka wtedy gdy byla podlaczona nie dzialala

to skad sie wzielo ?? 232 NM i 90 PS w aucie fabrycznie 80 konnym

Napisano

> panowie robicie ten sam myslowy blad; recyrkulacja to nie dopalanie

> spalin!!! to obnizenie temperatury przez co zmniejszenie

> ograniczneie emisji NOx-ow ktorych ilosc rosnie z wysokoscia

> temperatury i to nie rosnie liniowo!!!

Być może.

Ale jak sobie czytam np. tu to autor jakoś nie przykłada wagi do temperatury powietrza doładowującego.

Raczej pisze, że istnieje wartoś optymalna nadmiaru powietrza,

w której ilość NOx-ów jest minimalna.

A to można zrobić doładowaniem i ilością paliwa.

Może dał byś link do jakiegoś źródła.

Napisano

> panowie robicie ten sam myslowy blad ...

A z tego co autor pisze tu to raczej chodzi o odwrócenie reakcji powstawania NOx-ów.

Bo ta reakcja jest odwracalna tylko trzeba powoli chłodzić spaliny,

co ma miejsce przy ich recyrkulacji.

Napisano

> Tylko same plusy -spadło spalanie około 1l-2l przy dynamicznej

> jezdzie .

dzięki za informację. smile.gif

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wpięcia odmy przed przepływką. Czy jest jakieś racjonalne uzasadnienie takiego miejsca wpięcia odmy?

Napisano

> Przyznaje z przepływka tp przegięcie. Ale EGR to zło, które nalezy

> jak najszybciej wyłączyć. Skoro recyrkulacja działa tylko w

> niektórych warunkach pracy silnika i redcyrkuluje od kilku do

> kilkunastu procent spalin to w jakim stponiu może może

> zmniejszać toksycznośc spalin? Podejrzewam że kilka-kilkanaście

> procent. Ten element est bardzo zawodny i tak naprawdę nigdy nie

> wiemy czy działa prawidłowo. Na dodatek zasyfia kolektor

> dolotowy i wprowadzając sadzę i inne zanieczyszczenia do silnika

> nie poprawia jego stanu technicznego.

Ależ kolega namieszał. cool.gif Żyłem sobie spokojnie ze swoim stilaczkiem i myślałem że już mnie nic nie zaskoczy a tu proszę. hehe.gif Naprawdę będę musiał popytać "speców" o możliwość i zasadność wyłączenia zaworu E G R. Gdybym znał się coś kolwiek na tym to bym na wstępie miał "mądre zdanie" a tak zupełny mętlik w głowie. czacha.gifzakrecony.gif . Pozdrawiam smile.gif

Napisano
  • Autor

Jeśli kolega ma wątpliwości to proponuje podjechac do zaprzyjaźnionego mechanika i poprosić o zdemontowanie EGR w takim stopniu by kolega mół organoleptycznie zapoznać się z tym co powraca do kolektora dolotowego i i jest potem spożywane przez silnik, uprzedzam że widok bedzie nieprzyjemny biglaugh.gif

Napisano

> Jeśli kolega ma wątpliwości to proponuje podjechac do

> zaprzyjaźnionego mechanika i poprosić o zdemontowanie EGR w

Ależ mam ale na kożyść tej operacji. obawiam się tylko czegoś nieokreślonego np. Jakichś zmian parametrów na niekożyść w przyszłości. crazy.gif Żeby potem nikt mi nie powiedział że lepsze jest wrogiem dobrego. zlosnik.gif

> takim stopniu by kolega mół organoleptycznie zapoznać się z tym

> co powraca do kolektora dolotowego i i jest potem spożywane

> przez silnik, uprzedzam że widok bedzie nieprzyjemny

To potrafię sobie wyobrazić.

Napisano
  • Autor

> Ależ mam ale na kożyść tej operacji. obawiam się tylko czegoś

> nieokreślonego np. Jakichś zmian parametrów na niekożyść w

> przyszłości. Żeby potem nikt mi nie powiedział że lepsze jest

> wrogiem dobrego.

> To potrafię sobie wyobrazić.

Mój znajomy ma Multiple 1.9 JTD, przy 30 tyś EGR się zaciął i znajomy go zaślepił. Dziś ma przejechane 130 tyś i nie miał żadnych problemów z silnikiem lub dziwnym zachowaniem auta.

Napisano

> A z tego co autor pisze tu to raczej chodzi o odwrócenie reakcji

> powstawania NOx-ów.

> Bo ta reakcja jest odwracalna tylko trzeba powoli chłodzić spaliny,

> co ma miejsce przy ich recyrkulacji.

to co napisal ten koles dotyczy silnikow okretowych - proces ktory opisuje nie daje sie zastosowac w samochodzie upraszczajac -> glownie z tego powodu ze nie sa w stanie utrzymac kilka tygodni tych samych obrotow o ich wartosci nie wspominajac, w samochodach podaje sie tak:

"Zawartość tlenków azotu w spalinach redukowana jest na trzy sposoby: poprzez odpowiednie kontrolowanie wtrysku paliwa i procesu spalania, poprzez dodawanie do komory spalania niepalnych gazów spalinowych w procesie ich recyrkulacji (przy pomocy układu EGR) i w końcu poprzez ich utlenianie w reaktorze katalitycznym.Układ recyrkulacji spalin kieruje pewną ich ilość do układu dolotowego. W rezultacie mieszanka ma wyższą temperaturę niż powietrze atmosferyczne, z mniejszą relatywną zawartością tlenu oraz zmniejszonym wydatkiem masowym przepływu powietrza dolotowego. Powoduje to pewne spowolnienie procesu spalania i obniżenie jego średniej temperatury. Dzięki temu powstaje mniejsza ilość tlenków azotu. Dodatkowe schładzanie recyrkulowanych spalin pozwala zwiększyć ich udział w ładunku cylindra, co przekłada się na dalsze obniżenie temperatury spalania, a co za tym idzie – również NOx." Zrodlo Materialy Volvo

Napisano

> Być może.

> Ale jak sobie czytam np. tu to autor jakoś nie przykłada wagi do

> temperatury powietrza doładowującego.

> Raczej pisze, że istnieje wartoś optymalna nadmiaru powietrza,

> w której ilość NOx-ów jest minimalna.

> A to można zrobić doładowaniem i ilością paliwa.

> Może dał byś link do jakiegoś źródła.

znowu cytujesz zrodla okretowe, wpisz sobie w google "recyrkulacja spalin" albo "EGR" i poczytaj... zrodel jest duzo

Napisano

> to skad sie wzielo ?? 232 NM i 90 PS w aucie fabrycznie 80 konnym

nie mam pojecia moze (jak wiekszosc) hamownia zawyza?

bylo tu kilku z padnietymi przeplywkami i jezdzenie bez niej wyraznie sie rozni od jezdzenia z nia sprawna

Napisano

> Przyznaje z przepływka tp przegięcie. Ale EGR to zło, które nalezy

> jak najszybciej wyłączyć. Skoro recyrkulacja działa tylko w

> niektórych warunkach pracy silnika i redcyrkuluje od kilku do

> kilkunastu procent spalin

polecam ponowna lektore moich wypowiedzi

to w jakim stponiu może może

> zmniejszać toksycznośc spalin?

i jeszcze raz

Podejrzewam że kilka-kilkanaście

> procent. Ten element est bardzo zawodny i tak naprawdę nigdy nie

> wiemy czy działa prawidłowo.

??? nie wiem o co ci chodzi - u mnie dziala (odpukac) calkiem dobrze

Na dodatek zasyfia kolektor

> dolotowy i wprowadzając sadzę i inne zanieczyszczenia do silnika

> nie poprawia jego stanu technicznego.

uzywanie tez nie poprawia, moze zamknac w garazu? wink.gif

Bioroąc wszystkie za i

> przeciw ja zatykam!

a zatykaj

A jesli chodzi o kweste trucia srodowiska to

> moze zamiast wprowadzac kolejne normy zacząc eliminowac z uzytku

> pojazdy ktore sa w takim stanie technicznym ze nie spelniaja

> zadnych norm.

pozwole sie niezgodzic, IMO jak ci po zaslepieniu EGR-a nie wyjda NOx-y powini ci zabrac dowod rejestracyjny

Taki jeden szrot w ciagu jednego dnia emituje

> wiecej syfu do atmosfery niz Stilonk pozbawiny EGR przez rok.

a rece ucinac tylko tym co ukradna za wiecej niz 1000PLN? rotfl.gif

dla mnie EOT

Napisano

> nie mam pojecia moze (jak wiekszosc) hamownia zawyza?

> bylo tu kilku z padnietymi przeplywkami i jezdzenie bez niej wyraznie

> sie rozni od jezdzenia z nia sprawna

Raczej nie bo kilka aut bylo hamowanych w tym terminie i pozostale dane nie roznily sie od fabrycznych

Napisano

> Raczej nie bo kilka aut bylo hamowanych w tym terminie i pozostale

> dane nie roznily sie od fabrycznych

pozostaje opcja ze dostales wyniki nie swoich badan

przeplywka wystepowala juz bravo/bravach/mareach i tam tez bylo kilka ofiar przeplywki ktore problem opisywaly tak jak mowilem. Roznica miedzy sprawna przeplywka a jej odlaczeniem jest wyraznie wyczuwalna (delikatnie rzecz ujmujac)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.