Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik położenia przepustnicy hmmm

Featured Replies

Napisano

Sprawa dziwna, wydłubałem juz wszystko co mozna było zeby zdiagnozowac falowanie i dzisiaj eureka jak odepne czujnik przekrece zapłon (kontrolka wtrysku się zaświeci)i wyłacze, podłącze czujnik ale z boku nie jest przykrecony do korpusu... to jest dobrze nic nie faluje wszystko chodzi tlyko pytanie czy tak moze byc ? czy to nie zaszkodzi silniczkowi?

Napisano

i jak ty jezdzisz bez tego czujnika hmm.gif a tak wogole to faluja ci na lpg czy na pb krokowca czysciles

Napisano
  • Autor

> i będziesz tak jeździł z odkręconym czujnikiem?

no własnie pytam czy coś mu sie moze poprzestawiac na gorsze oczywiście...

Napisano

> no własnie pytam czy coś mu sie moze poprzestawiac na gorsze

> oczywiście...

nie, ale teoretycznie będzie więcej palił...

impuls z tps ma wpływ na skład mieszanki...

Napisano
  • Autor

> i jak ty jezdzisz bez tego czujnika a tak wogole to faluja ci na lpg

> czy na pb krokowca czysciles

krokowiec czyszczony, przepustnica tez falują i na LPG i na pb niestety....odpalam 2500, czekam zejdzie do 1000 potem jakis czas 800 i znowu 1300, 1500 nie ma na to jakiejś zasady kiedy i jak czy zimny czy ciepły itp :/ a z czujniczkiem z boku jak narazie jest ok ....

Napisano

> krokowiec czyszczony, przepustnica tez falują i na LPG i na pb

> niestety....odpalam 2500, czekam zejdzie do 1000 potem jakis

> czas 800 i znowu 1300, 1500 nie ma na to jakiejś zasady kiedy i

> jak czy zimny czy ciepły itp :/ a z czujniczkiem z boku jak

> narazie jest ok ....

oringi na czujniku temp i silnika krokowego całe?

Napisano

na kompie byl i sprawdzal moze wlasnie tps ci pada i dlatego faluje

Napisano
  • Autor

> nie, ale teoretycznie będzie więcej palił...

> impuls z tps ma wpływ na skład mieszanki...

ale ...on jest tak jakby cały czasw pozycji zerowej...a jak to załoze na tą nie wiem jak to nazwac "łopatkę" to od razu obroty w gore ....swoją drogą to ten czujnik wskazuje jakies anomalia poczawszy od 700 az to 1900 ohm :/ w manualu tez pisało inaczej i nie wiem :>

Napisano

> ale ...on jest tak jakby cały czasw pozycji zerowej...a jak to załoze

> na tą nie wiem jak to nazwac "łopatkę" to od razu obroty w gore

> ....swoją drogą to ten czujnik wskazuje jakies anomalia

> poczawszy od 700 az to 1900 ohm :/ w manualu tez pisało inaczej

> i nie wiem

o bo moze wlasnie z nim jest problem! zlosnik.gif

Napisano

> ale ...on jest tak jakby cały czasw pozycji zerowej...a jak to załoze

> na tą nie wiem jak to nazwac "łopatkę" to od razu obroty w gore

> ....swoją drogą to ten czujnik wskazuje jakies anomalia

> poczawszy od 700 az to 1900 ohm :/ w manualu tez pisało inaczej

> i nie wiem :

no to zmierz go omomierzem czy sprawny...

Napisano
  • Autor

> oringi na czujniku temp i silnika krokowego całe?

na krokowcu całe a mowisz o tem. zasysanego powietrza? mam wkrecany, zadnej uszczelki nie ma, na kompie był bo gaz jakies poł roku temu zakładałem i oni zaczeli badać sprawe ale nic nie pomogli, jezdzili z laptokiem na pokładzie i lipa, wiec sie sam zaczołem w to bawic a na kompie w ASO od kad mam gaz nie był....moze ma ktoś do dyspozycji taniej wink.gif

Napisano

> krokowiec czyszczony, przepustnica tez falują i na LPG i na pb

> niestety....odpalam 2500, czekam zejdzie do 1000 potem jakis

> czas 800 i znowu 1300, 1500 nie ma na to jakiejś zasady kiedy i

> jak czy zimny czy ciepły itp :/ a z czujniczkiem z boku jak

> narazie jest ok ....

A moze po prostu jest brudna sciezka tego potencjometru co jest w czujniku przepustnicy hmm.gif

To tak jak z brudnym (lub juz przytartym) potencjometrem w radiu, jak bedziesz chcial zrobic glosniej lub ciszej, to radio bedzie strasznie trzeszczec. Moze tu masz podobnie? Potencjometr nie podaje na kompa ladnego sygnalu i obroty wariuja. Jak go odepniesz od przepustnicy, to nie zmienia sie jego polozenie i jest ok.

No nie wiem, to tylko taka moja teoria, moze warto by bylo ja sprawdzic.

Napisano
  • Autor

> A moze po prostu jest brudna sciezka tego potencjometru co jest w

> czujniku przepustnicy

> To tak jak z brudnym (lub juz przytartym) potencjometrem w radiu, jak

> bedziesz chcial zrobic glosniej lub ciszej, to radio bedzie

> strasznie trzeszczec. Moze tu masz podobnie? Potencjometr nie

> podaje na kompa ladnego sygnalu i obroty wariuja. Jak go

> odepniesz od przepustnicy, to nie zmienia sie jego polozenie i

> jest ok.

> No nie wiem, to tylko taka moja teoria, moze warto by bylo ja

> sprawdzic.

chciałem rozebrac ale lipa nigdzie nie mogłem zajrzec w głąb...jest na to jakis patent?

Napisano
  • Autor

> chciałem rozebrac ale lipa nigdzie nie mogłem zajrzec w głąb...jest

> na to jakis patent

i jak ...:) pomożecie w rozebraniu tego ?podwazam , gniote, sciskam i molestuje i nic ...:)

Napisano

ja jeszcze tego badziewia nie rozbieralem - jak narazie to styki jedynie mnie zawiodly na tym czujniku i obroty tez glupialy

Napisano
  • Autor

> ja jeszcze tego badziewia nie rozbieralem - jak narazie to styki

> jedynie mnie zawiodly na tym czujniku i obroty tez glupialy

u mnie odkryłem ze jak załoze czujnik to on nie jest tak jakby w stanie spoczynku, normalnie, tlyko ta łopatka wymusza juz na wstępie zmiane położenia tego czujnika wiec, przesunołem tak jak powinno byc ok. 2mm i przykleiłem kropelką - zobaczymy. W ASO krzykneli 400zł czujnik + 20 wymiana ( smile.gif ) + 50 examiner ..."to jest smiech na sali " Pozdrawiam

Napisano

wariaty zlosnik.gif za 350 zl to widzialem caly kolektor dolotowy razem z listwa wtryskowa, krokowcem no i oczywscie przepustnica i czujnikami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> wariaty za 350 zl to widzialem caly kolektor dolotowy razem z listwa

> wtryskowa, krokowcem no i oczywscie przepustnica i czujnikami

dlatego tez podziekowałem pani wink.gif ...zobaczymy moze samo przejdzie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> taki czujnik kosztuje 150 MM

jak to nie pomoze(ze jezdzi w niedkonca standardowej pozycji) to na allegro wezem z jakiegoś co mają na czesci ....chyba bedzie taniej ?

PS. dzięki za info

Napisano

> allegro wezem z jakiegoś co mają na czesci ....chyba bedzie

> taniej ?

może będzie może nie...

Napisano
  • Autor

> może będzie może nie...

podzwoniłem, usłyszałem "wie Pan co no dogadamy sie coś koło 50 " wiec jest, kwestia czy sprawny zeby.GIF

Napisano

Witam wszystkich

Ja też miałem jazdę z falującymi obrotami , prawdę mówiąc przy zapalaniu silnik wchodził na 2000-2500 obr.

Gazownik sugerował że to krokowieć. Nie jest to dziwne bo problem z obrotami wyrósł jak tylko wsadziłem do brawki gaz ( II generacja). już na drugi dzień przy zapalaniu bruuuuuuuu.

Zwlekałem, aż wreszcie gdy trochę lewej kasy miałem postanowiłem

ukrócić to. bodaj by wymienić wszystkie czujniki i pół silnika to moja brawka ma zapalać normalnie.

Z opini kolegów przyczyną mogło być wszytko począwszy od krokowca przez wszelakie czujniki, przewody Wn, cewki, sonda lambda.

Udałem się do ASO trzaba było od czegoś zacząć. Mechanior był spoko wszytko wyjaśniał co robi i itp, pogadali my .

Wynikło że w pamięci był zapisany bład od sondy lambda.

Narazse tylko wykaSOWAł PAMIęć KAZAł POJEZDZIM 100 KM na benzynie celem autoadaptacji centralni a potem na gaz przełączyć. Jak będzie kicha to przyjechać ponownie. to znowy skroją 80 zł i może coś zrobią. Sugestią bylo jak coś się będzie sypało to dalej skupiamy się I) na czujniku położenie przepustnicy dalej na II) na krokowcu

O dziwo przemknąłem już ponad 1000 km i wszystko jest cool.

Żadnych falowań obrotów czy skoku do 2500obr.

odpukać

Pozdro

Mariusz

Napisano

Ja miałem falujące obroty po wymienie krokowca. Rozwiązanie problemu zaskoczyło mnie samego. Instrukcja: po wyczyszczeniu, wymianie krokowca- odłącz aku na 0,5 godziny, ząłącz aku, przekręć kluczyk na około minutę ale nie odpalaj. Wyłącz zapłon i teraz przekręć jeszcze raz i odpal. O dziwo u mnie pomogło było to z 10 kkm temu. Gdzieś to wyczytałem, początkowo nie wierzyłem ale to naprawdę działa. Wcześniej po odpaleniu auto wchodziło na jakieś 2500 do 3000 obrotów a teraz elegancko nawet w zimę nie dochodzi do 1500.

Napisano
  • Autor

tzn u mnie na 100% jest problem w czujniku bo jak go zciągne z łopatki przepustnicy to wszystko jest ok, do gazowników jezdze ciągle zmieniją skłąd mieszanki a ten feler nonstop wszystko chrzani:/pali wiecej wiec bede musiał faktycznie coś z tym zrobić. Z tym ze mam mu na nowo autoadaptacje ustawić -odpada. Robiłerm to po czyszczeniu krokowca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.