Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coraz bliżej Anglii??

Featured Replies

Napisano

Witam!

Ja też sobie ponarzekam..

Co to za nowa moda - jazda blisko lewej krawędzi pasa?

Nosz nerwy mnie coraz większe biorą angryfire.gif ,

bo droga równa, na moim pasie stoi jakiś samochód,

ale nie można go spokojnie ominąć bo przecież prawa krawędź parzy.. I proszę mi wierzyć miejsca sporo było..

Już ze dwa miechy temu jeden palantunio cmoknąl mnie w lusterko.. irked.gifuzbroj_zlo.gif

Ciekawe co będzie dalej..Zamienimy pasy na te słuszne i prawidłowe? hmm.gif

Napisano

JUż dawno zauważyłem, że w Polsce kierowcy są jacyś inni... Mają ruch prawostronny głęboko tam gdzie światło nie dochodzi. Jedynie gdzie się tego trzymają to na ekspresówkach i autotradach, ale to też nie zawsze, albo podróżują lewym pasem a zjadą dopiero jak zmuszą Cię do wyhamowania do ich prędkości.

W mieście (i nie tylko) na drogi wielopasmowe mają jedną wspólną cechę - najmniejszy rich jestna prawym pasie... I to nie dlatego, że prawy pas jest dziurawy - na noiutkich nawierzchniach też. Ale najgorzej to jest na trzypasmówkach - tam to najwolniejsi jadą środkiem... W sumie przepustowość trzypasmówki wygląda wtedy jak dwupasmówki...

A najczęściej w mieście jest tak, że jak chcesz wszystkich wyprzedzić to zjeżdżasz na najmniej zatłoczony, i z tego względu najszybszy, prawy pas...

Nie oto chyba chodziło...

Ale Polska to kraj absurdów - drogowych też. Można by powiedzieć - jakie mamy drogi, takich mamy kierowców...

Napisano
  • Autor

To też jest fakt..mnie jednak chodzi o drogę jednojezdniową dwukierunkową..

Na przykład na jednej takiej ulicy

(Maratońska za miastem już - info dla Łodziaków) normlanie mieszczą sie 4 auta..

A od kilku miechów nie da się wyprzedzić wogóle.. mad.gif

Napisano

> To też jest fakt..mnie jednak chodzi o drogę jednojezdniową

> dwukierunkową..

> Na przykład na jednej takiej ulicy

> (Maratońska za miastem już - info dla Łodziaków) normlanie mieszczą

> sie 4 auta..

> A od kilku miechów nie da się wyprzedzić wogóle..

Aaa zlosnik.gif

Tu bywa różnie, nie każy wie, że pas ruchu nie musi być wyznaczony i że należy jechać blisko prawej krawędzi... Albo wie i ma to gdzieś... Lub nawet nie zdaje sobie sprawy, że tak robi... Po prostu sobie jedzie...

A do tego zaparkowane samochody często nie spełniaja wymogu "jak najbliżej krawężnika".

Niestety nie ma u nas wyrobionej kultury polegającej na ułatwianiu sobie kierowcom jazdy poprzez "przysługi", które nas nic nie kosztują (np. czasowo). Nie ma wyrobionej mentalności, że jeździmy tak, aby była jak największa przepustowość... Po prsotu każdy sobie - po polsku.

Napisano

> To też jest fakt..mnie jednak chodzi o drogę jednojezdniową

> dwukierunkową..

> Na przykład na jednej takiej ulicy

> (Maratońska za miastem już - info dla Łodziaków) normlanie mieszczą

> sie 4 auta..

> A od kilku miechów nie da się wyprzedzić wogóle..

Ano dziś rano dokładnie takie same obserwacje miałem.. W końcu zirytowany wyprzedziłem po prawej stronie kilka samochodów jadących prawie po linii rozdzielającej z kosmicznymi prędkościami rzędu 20 km/h.. Myślałem że zaraz będą skręcać.. ale gdzie tam...

A potem jechałem trasą siekierkowską. 3 pasy - każdy w bardzo dobrym stanie. Przede mną wjeżdża na nią ciężarówka. Od razu myk - na środkowy pas. Myślałem że na prawym coś stoi - ale oczywiście nic z tych rzeczy. A przez najbliższe parę dobrych kilometrów nie ma żadnego skrętu w lewo..

Czasem to podejrzewam że ze względu na dziury ludzie przyzwyczili się do jazdy możliwie blisko środka...

Ł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.